Acasă Actualitate Zapada -a scos- Ardealul si Moldova de sub autoritatea statului

Zapada -a scos- Ardealul si Moldova de sub autoritatea statului

DISTRIBUIȚI

In cea mai mare parte a tarii in care au cazut ninsori abundente (14 judete, majoritatea din Ardeal si Moldova), autoritatile au fost din nou prinse pe picior gresit. In ciuda previziunilor meteorologice, acestea, ca de obicei, nu s-au prea sinchisit sa instaleze utilaje de deszapezire, in cadrul unor actiuni de prevenire. S-a asteptat din nou inzapezirea, pentru ca sa se intervina pe ici, pe colo, pe unde se mai putea. Intre timp, sute de localitati au ramas izolate, fara electricitae, iar numeroase familii erau blocate in autoturisme inzapezite pe diferite drumuri nationale sau judetene. Salvarile nu au putut sa preia pacienti, pompierii nu au putut ajunge la gospodarii in flacari, iar scolile din comune si chiar orase sunt pe punctul de a se inchide. De data asta, se poate spune ca statul si-a pierdut autoritatea asupra unei zone mult mai mari …

In Transilvania, zeci de sate au ramas izolate

In judetul Alba, cateva catune din Apuseni au ramas izolate, iar zece localitati din Muntii Sebesului au ramas fara curent electric. Viscolul a doborat si cativa stalpi de telefonie. Se circula in continuare cu dificulate pe DN 7, in zona Sibot, pe DN 75 la Dealu Mare si pe portiunea Sebes – Sibiu. Cel mai mult a nins la Rosia Montana, unde stratul de zapada a ajuns la 30 de centimetri. La Arieseni, zapada masoara 25 de centrimetri, iar la Alba-Iulia opt centimetri. Pe drumurile de munte din judetul Alba se circula cu dificultate, iar unele drumuri comunale sunt impracticabile.

Patru localitati din judetul Harghita au ramas, luni, fara energie electrica din cauza ninsorilor abundente. Defectiunea s-a produs pe linia care alimenteaza cu energie localitatea Varoag. Din cauza ninsorilor si a viscolului, un copac a cazut peste linie. Linia electrica s-a rupt, peste 200 de gospodarii din localitatile Varoag, Becas, Fantana Brazilor si Poiana Tarnaveni ramanand fara curent electric.

Circulatia rutiera pe drumurile nationale si judetene din Harghita se desfasoara in continuare cu dificultate. Drumul spre statiunea Harghita Bai este acoperit cu un strat de zapada de 50 de centimetri, iar circulatia se desfasoara pe un singur fir. In aceeasi situatie este si o portiune din Drumul Judetean 123 D, in localitatea Sancraieni. in mai multe localiati din judet stratul de zapada a depasit un metru.

In judetul Arad, Drumul National 76 a fost blocat, in noaptea de duminica spre luni, timp de cateva ore, intre kilometrii 76 si 83, din cauza zapezii. Circulatia a fost oprita de Regia de Drumuri Judetene pentru a se interveni cu utilaje.

In judetul Brasov, din cauza caderilor masive de zapada, se circula cu dificultate pe drumurile catre Fagaras si Rupea, respectiv pe DN 1 si pe DN 13. Factorii locali sunt in alerta, pentru a dispune masuri adecvate situatiei.

In Moldova, majoritatea drumurilor nationale sunt blocate

In judetul Iasi, comandamentul local de iarna a dispus inchiderea a sase drumuri nationale, in urma ninsorilor care au dus la acumularea, pe unele portiuni, a unui strat de zapada de pana la 1,5 metri inaltime. Astfel au fost inchise circulatiei publice Drumurile Nationale (DN) 2, 24, 24C, 28, 28A si 28B, cele mai multe din aceste artere aflandu-se la limita cu judetele Botosani si Vaslui. De asemenea, sunt inchise 16 drumuri judetene. Au ramas fara energie electrica 208 localitati, iar 32 de centrale telefonice au fost afectate.

Circulatia rutiera se desfasoara cu dificultate si in judetul Botosani. Aici au fost inchise DN 24C, 29 si 29D, in zona localitatilor Stefanesti si Saveni, precum si spre Iasi, iar drumurile judetene sunt impracticabile. Totodata, au fost inchise si iesirile din orasele Botosani, Saveni, Dorohoi si Darabani, circulatia fiind deviata pe rute ocolitoare.

Si in judetul Suceava circulatia rutiera a fost restrictionata, din ordinul prefectului, fiind instituite bariere pe DN 2, 2E, 17, 17A, 19, 29 si 29A, precum si pe mai multe drumuri judetene. Totodata, a fost interzis traficul greu pe anumite sectoare de drum.

Activitatea din localitatile judetului Vaslui aproape ca a fost paralizata ca urmare a doua zile de viscol continuu. Au fost inregistrate 293 de localitati fara curent electric, din cauza a 30 de linii complet intrerupte, 30 avariate partial si 20 pe care se lucreaza. Majoritatea drumurilor judetene sunt impracticabile iar. Drumul european E 581 Husi-Albita este blocat, ca si drumurile nationale DN 24, DN 15D si DN 15A .

In Neamt, 38 de drumuri judetene erau inzapezite, 10 linii electrice erau afectate in totalitate, doua linii erau afectate partial (285 de posturi de transformare), 112 localitati ramanand fara energie electrica inca din timpul noptii de sambata spre duminica, iar in sapte sate liniile telefonice au fost intrerupte datorita lipsei alimentarii cu energie electrica a centralelor telefonice. In zonele Tupilati si Hanu Ancutei, vantul a suflat cu peste o suta de kilometri pe ora, formandu-se suluri de zapada de peste un metru inaltime.

Din cauza drumurilor inzapezite, pompierii militari de la Grupul de pompieri -Petrodava- al judetului Neamt nu au putut interveni pentru stingerea unui incendiu izbucnit in satul Barticesti, comuna Botesti.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.