Acasă Auto Rezist la gropi, deci, exist

Rezist la gropi, deci, exist

DISTRIBUIȚI

Constienti de interesul enorm al romanilor pentru noul model al firmei din Pitesti, am decis ca o testare a Solenzei pe drumurile autohtone, inainte chiar de intrarea modelului pe piata, ar fi binevenita. Astfel, cu largul concurs al celor de la Dacia, am avut posibilitatea de a fi printre primii romani care au urcat la bordul noii masini nu doar in calitate de spectatori. Pentru orice sofer de pe la noi, orice noutate sosita de la Dacia este un motiv in plus de speculatii, iar despre Solenza s-au spus deja foarte multe lucruri care nu au nici o legatura cu adevarul.

La prima vedere, Dacia Solenza este o SupeRNova cu un design ceva mai elaborat. Asa am crezut si noi, insa, privind mai indeaproape masina, am observat elemente noi, inexistente in componenta modelului anterior. Izbitor este, in primul rand, bordul. Acesta are multe atuuri in fata celui prezent in dotarea modelelor anterioare, printre acestea evidentiindu-se nuanta compacta si finisajele aproape fara cusur. Dacia a reusit cu succes sa elimine iregularitatile si bogata paleta coloristica a bordului de pe SupeRNova si a realizat un design cu totul nou pentru plansa. Comenzile sunt bine pozitionate, asigurand o ergonomie imbunatatita a postului de conducere, iar indicatoarele din tabloul de bord au o nouanta odihnitoare de albastru. Un amanunt care a scapat insa proiectantilor este vizibilitatea ledurilor de avertizare, aflate tot in plansa frontala, care sunt greu de observat daca soarele straluceste chiar si cu lumina de pozitie aprinsa. Dotarea modelului cu servodirectie usureaza enorm sarcina soferului si asigura o manevrabilitate crescuta.

Comportamentul modelului Solenza la drum este mult peste asteptari. Gratie unor ajustari bine gandite ale sasiului, masina beneficiaza de o stabilitate demna de invidiat chiar si in viraje stranse. Surpriza cea mai mare vine in momentul intalnirii cu gropile autohtone, masina trecand cu brio testul la care a fost supusa. Chiar daca am exagerat putin, alegand un traseu pe care drumarii au reusit sa-l transforme in teren minat, masina a demonstrat ca rezista fara probleme si chiar a lasat cu gura cascata multi posesori de vehicule de import care preferau sa caute rute ocolitoare. Despre propulsie nu sunt foarte multe de spus, cei care au condus o SupeRNova cunoscand deja comportarea buna a motorului Renault E7J, iar cutia de viteze manuala de tip JH3 nu difera aproape deloc de cea a modelului anterior, fiind la fel de fiabila si ascultatoare. Solenza nu are calitatile unui vehicul sportiv, cei care doresc sa se simta presati in scaun in momentul accelerarii fiind poate putin dezamagiti, dar, o data lansata, masina ajunge la 140 km/h fara sa cracneasca si poate ar fi putut depasi fara probleme acceasta viteza daca am fi fost ceva mai curajosi. Chiar daca nu este dotat cu air-bag, ABS sau alte echipamente de siguranta, vehiculul nu iti da nici un moment impresia de vulnerabilitate.

La capitolul minusuri trebuie notat insa zgomotul destul de mare care apare in habitaclu in momentul unei accelerari mai puternice. Am avut si surpriza de a vedea indicatorul nivelului de combustibil din rezervor coborand aproape de 0 si ridicandu-se apoi brusc fara sa existe vreo justificare, iar in momentul pozitionarii butonului admisiei de aer in habitaclu la punctul -Oprit- un tiuit enervant ne-a determinat sa modificam rapid aceasta setare. Aceste probleme pot fi o intamplare, mai ales ca am intrebat si ceilalti jurnalisti care au testat Solenza si ne-au declarat ca ei nu au intalnit asemenea situatii, dar, la o masina pregatita pentru testare, aceste sincope nu ar fi trebuit sa apara.

Dacia Solenza a demonstrat pe parcursul a mai bine de 300 km ca este o masina fiabila, care rezista cu brio la capcanele soselelor autohtone, lucru care este primordial in acest moment pentru soferii din Romania. Adaptat aproape perfect unor nevoi de utilizare dintre cele mai diverse si conceput pentru cei cu venituri medii, noul model al firmei din Pitesti poate, cu o grija ceva mai mare pentru detalii in momentul asamblarii, sa multumeasca pe deplin cerintele doritorilor de masini ieftine si incapatoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.