Acasă Auto Șoferii Loganului, victime sigure în caz de accident

Șoferii Loganului, victime sigure în caz de accident

DISTRIBUIȚI

Compania Dacia Renault este în fața unui nou proces în Justiție, din cauza airbag-ului unui Logan, care nu s-a deschis la impactul provocat de un accident. Avocatul Iulian Urban relatează cazul unui coleg care zilele trecute a avut un accident extrem de grav în zona Preciziei din București. Acesta a acordat prioritate unui Renault Megan să treacă peste linia de tramvai la o intersecție, dar din cauza faptului că șoferița de pe Renault nu s-a asigurat, aceasta a fost lovită de tramvai, iar mașina ei a zburat prin aer și a fost aruncată peste mașina avocatului.
Deși impactul a fost destul de puternic, niciunul din airbagurile mașinii Dacia Logan nu s-au deschis, avocatul suferind contuzii la coloana vertebrală.

În urma ciocnirii, scaunul șoferului s-a rupt, iar acesta are multiple contuzii. Datorită puterii impactului, radiatorul a fost impins în motor, puntea s-a deformat, omul văzând, practic, moartea cu ochii.
"La o mașină care după accident a trebuit tractată, având roțile din față distruse, este absolut o bătaie de joc ca airbag-urile să nu se fi deschis, mașina fiind nouă, cumpărată în 2007", spune Iulian Urban, precizând că a început deja formalitățile de acționare în judecată a Dacia.
Avocatul arată că, în cazul Meganului șoferiței care a provocat accidentul, airbag-urile se deschiseseră, însă la Logan, produs de același concern Renault ,nu au avut nici o reacție.

Crimă cu premeditare

"Adică, chiar dacă Renault a venit în România, ideea e că papuașii de români nu merită să aibă mașini dotate cu echipamente funcționale, că doar de aia este așa ieftin Loganul. Fac profit la noi, vând această mașină și airbag-urile nu funcționează", spune Urban.
Acesta consideră că este un abuz să ți se ceară să plătești 9500 de euro pe un Logan, pentru că vrei să îl cumperi echipat cu airbag-uri ca să fii în siguranță tu și familia ta, și în cazul unor impacturi de o magnitudine ieșită din comun, acestea să nu funcționeze. Este echivalent cu o crimă cu premeditare, mai ales că, așa cum am văzut în cazul unor bihoreni, există acuzații care se aduc computerului de bord de la Logan, care ar fi responsabil pentru nefuncționarea acestor sisteme. Însă, când ești client, aceste lucruri nu te interesează – când dai bani pe mașină, astfel încât totul trebuie să funcționeze, atunci când este mai mare nevoie de ele: în caz de accident!
În ceea ce privește teoria potrivit căreia, în caz de staționare, nu se declanșează airbag-urile la mașini, în Ghidul de Utilizare al Loganului scrie că airbag-urile se pot declanșa inclusiv la simplul impact cu pietre, sau de la gropi. Dacia nu spune nicăieri în ghidul de utilizare că airbag-ul nu funcționează când mașina staționează. Adică atunci când aștepți la semafor și intră altă mașină în tine din oricare din părțile mașinii, ce ar însemna să nu funcționeze aribag-urile laterale? Moarte sigură.
Și încă un amănunt interesant: în Ghidul de Utilizare a Loganului scrie faptul că aceste airbag-uri "provoacă arsuri pasagerilor, întrucât mecanismul de declanșare este unul pirotehnic".

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.