Acasă Comunicate Sondaj: România nu vrea amnistie și grațiere

Sondaj: România nu vrea amnistie și grațiere

DISTRIBUIȚI

România nu vrea amnistie și grațiere. Cerem Președintelui României convocarea unui referendum pe tema Justiției.

Organizațiile civice semnatare, active în protestele de stradă care au urmat emiterii OUG 13 și, ulterior, propunerilor de modificare a legilor Justiției și a codurilor penale,

1️⃣ Cer Președintelui României să emită de urgență decretul de organizare a unui referendum naţional prin care românii să-şi exprime voinţa cu privire la relaxarea sau înăsprirea legislației în materie penală. Amintim că procedura pentru declanșarea acestui referendum a fost deja demarată în ianuarie 2017, Parlamentul avizându-l favorabil în februarie 2017;

2️⃣ Cer Guvernului și majorității parlamentare să oprească imediat și necondiționat orice proceduri de legiferare privind modificarea legislației penale, inclusiv privind inițiativele de amnistie și grațiere;

3️⃣ Cer decidenților politici și instituționali (Președintelui Klaus Iohannis, Prim-ministrului Viorica Dăncilă, ministrul Justiției – Tudorel Toader, Avocatul Poporului – Victor Ciorbea și liderilor politici din Comitetul liderilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaților, Vasile-Daniel Suciu – PSD, Raluca Turcan – PNL, Dan Barna – USR, Korodi Attila – UDMR, Varujan Vosganian – ALDE, Eugen Tomac – PMP, Varujan Pambuccian – Minorități și Victor – Viorel Ponta – Neafiliați) o serie de întâlniri până cel târziu pe 24 decembrie 2018 pentru a discuta despre necesitatea continuării luptei împotriva corupției, a respectării independenței justiției și a domniei legii în România.

Formulăm aceste cereri având în vedere:

▶️ Anunțul Comitetului Executiv al PSD referitor la iminența adoptării unor ordonanțe de urgență privind relaxarea legislației în materie penală, inclusiv a unor prevederi privind amnistia și grațierea;
▶️ Recomandările instituțiilor europene, partenerilor internaționali și cele formulate prin Mecanismul de cooperare și verificare, precum și cele formulate de asociațiile profesionale de magistrați din România;
▶️ Rezultatele sondajului sociologic reprezentativ la nivel național privind amnistia, grațierea și lupta împotriva corupției, comandat de partenerii noștri din grupul civic Geeks for Democracy și realizat de ISSPOL în perioada 4-10 decembrie 2018.

Într-o majoritate covârșitoare, indiferent de opțiunea politică, de mediul social, de nivelul de educație sau de orice alt lucru care îi deosebește, românii au un lucru în comun: spun NU amnistiei și grațierii. Astfel:

⏺ 91% dintre români se opun grațierii infractorilor condamnați pentru corupție, respectiv amnistiei faptelor de corupție;
▶️ 87% dintre românii care au votat cu PSD/ALDE/UDMR la alegerile parlamentare din 2016 se opun grațierii și amnistiei;
▶️ 63% dintre români consideră că pedepsele pentru corupție sunt prea mici;
▶️ 73% dintre români consideră că viața lor este afectată de corupție în proporție mare și foarte mare;
▶️ 80% dintre români consideră că lupta anticorupție este importantă pentru ei;
▶️ 91% dintre români doresc să continuăm să fim parte a Uniunii Europene.

🌐 Vedeți toate rezultatele aici: www.g4d.ro/studiu_amnistie

Aceste rezultate arată contradicția flagrantă dintre dorința românilor de continuare a luptei împotriva corupției și dorința câtorva grupuri sau persoane cu funcții de demnitate publică de a o opri. Suveranitatea României nu poate fi exercitată în nume propriu de niciun grup și nicio persoană, și de aceea am formulat cererea ca Președintele să convoace imediat referendumul pe justiție.

În același timp, constatăm că Guvernul și Parlamentul continuă mutilarea legislației penale în disprețul dorinței românilor, cu ignorarea opiniilor fundamentate ale magistraților și ale concluziilor și solicitărilor instituțiilor europene și internaționale sau ale partenerilor din UE și NATO. De aceea, le-am cerut să oprească imediat modificarea codurilor penale sau adoptarea unor acte normative pentru amnistie și grațiere.

Nu în ultimul rând, am constatat că în adoptarea legilor justiției și în discuțiile privind modificarea codurilor penale au existat deficiențe majore ale dialogului și consultării dintre legiuitor și societate în ansamblu. Lipsa dialogului dintre Guvern/Parlament, pe de o parte, și instituțiile independente ale statului, instituțiile europene și partenerii noștri din Uniunea Europeană și NATO, pe de altă parte, pune într-un pericol major și iminent separația puterilor în stat, respectiv rolul și credibilitatea noastră în lume. Riscăm un derapaj fără precedent de la valorile democratice și de la drumul nostru alături de lumea liberă, punând în pericol viitorul nostru ca națiune chiar în an centenar.

Cerem liderilor politici ai partidelor parlamentare și Președintelui României să-și asume în mod public prin acțiunile enumerate mai sus o poziție clară asupra legislației penale, în acord cu dorințele și aspirațiile majorității românilor, evidențiate fără echivoc în sondajul prezentat.

Semnează :

#activAG Piteşti
Acțiunea Civică Galați
Asociația Aradul Civic
Asociația Reactiv Brașov
Brașovul Civic
Corupția Ucide
Diaspora Franța Solidară cu România
Euro Aleg 2.0
Geeks for Democracy
Inițiativa România
Initiativa Timișoara
Protestatari ProDemocrație Londra
Rădăuțiul Civic
Reset Iași
#Rezist Dublin
#Rezist Galați
#Rezist Lyon
#Rezist Ingolstadt. Și eu sunt din România
#REZISTENȚA
#Rezist MILANO
#Rezistența din Diaspora
Rezistăm și la Paris
#Rezist WMW
Ștafeta Steagului Uniunii Europene
Umbrela Anticorupție Cluj
Vă Vedem din București
Vă Vedem din Sibiu
Asociația VeDem Just – Voci pentru Democrație și Justiție

6 COMENTARII

  1. Cu siguranta Romanii nu mai vor nici in APELE ROMANE si MINISTERUL MEDIULUI indivizi corupti manjiti care au aroganta de a da sfaturi de corectitudine si profesionalism, clentela politica de orice culoare politica mai nou de circa treiani cu preponderenta mafie PSD; si cu speranta ca cel cercetati npenal din acvest system distrus din interior vor plati conform Legii!!

  2. da de unde stiu ONG urile ca romanii nu vor AMNISTIE SI GRATIERE…. uite EU vrea sa se dea OUG/LEGE pentru AMNISTIE SI GRATIERE… este cel mai firesc lucru in acest an centenar…. TREBUIE si IERTARE… nu numai URA..

  3. de ce stergerti mesajul…. EU CER SA SE DEA OUG PENTRU AMNISTIE SI GRATIERE….. asa este normal.. in an centenar …. si nu mai stergeti ce nu va convine… asa manipulati oamenii…

    • EU CER SA NU SE DEA OUG PENTRU AMNISTIE SI GRATIERE….asa este normal..in an centenar….este cel mai firesc lucru, sa se respecte legea NU TREBUIE IERTAE PENTRU HOTI ci iubire pentru respectarea legii.

  4. stergeti mesajele care cer amnistie pentru hoti, asa este normal… in an centenar, sa nu fim de acord cu hotia… nu permiteti hotilor si acolitilor lor sa manipuleze oamenii….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.