Acasă Cultură Concursul de proiecte pentru Catedrala Patriarhala: suspansul continua

Concursul de proiecte pentru Catedrala Patriarhala: suspansul continua

DISTRIBUIȚI

In prezenta Prea Fericitului PatriarhTeoctist si a altor membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Romane, a numeroase personalitati ale vietii publice romanesti si a unor reprezentanti ai autoritatii statului, s-au anuntat, la Sala -Constantin Brancusi- a Palatului Parlamentului, rezultatele concursului de proiecte pentru Catedrala Patriarhala. Precedat de mari polemici privind aplasamentul si aspectul constructiei de interes national, concursul a fost, fara doar si poate, unul cu miza mare. A aliniat in competitie multe proiecte si hotararea juriului a fost asteptata intr-o stare de mare suspans. Acesta se va prelungi insa pana la toamna, pentru ca, desi propunerile au fost foarte interesante, nici una nu a intrunit, dupa opinia juratilor, conditia pentru un premiu I. Au fost, totusi, selectate trei proiecte, doua in stil traditional si unul cu o linie mai moderna, carora li s-au propus unele modificari pentru a putea fi materializate.

Dupa ce Prea Fericitul Teoctist si-a declarat satisfactia pentru interesul atat de viu declansat de concurs, a tinut sa precizeze: -Inca suntem la usile inspiratiei. Inca avem multe de facut pana sa spunem: deschideti portile ceresti, sa intre Imparatul Slavei-. In cadrul festivitatii de la Palatul Parlamentului au primit diplome toti participantii la concurs. Au fost, de asemenea, acordate Medalii jubiliare ale concursului unor arhitecti conducatori de proiecte (Constantin Dragan, Mihai Voiculescu, Gheorghe Staiculescu, Bogdan Foarta, Anca Ginavar, Bogdan Branescu, Alin Popescu), precum si unor reprezentanti ai Primariei si ai Guvernului, care s-au implicat in organizarea concursului.

Juriul, format din specialisti si inalte fete bisericesti, va reconsidera proiectele nominalizate si, pana la toamna, va alege un castigator al concursului. Dar, pana atunci, publicul bucurestean va putea sa viziteze, la Sala -Constantin Brancusi- a Palatului Parlamentului, Expozitia de Proiecte a concursului pentru Catedrala Patriarhala, in perioada 21 iunie-6 iulie. Opinia publica ar trebui sa se pronunte, cu siguranta, in privinta felului cum va arata Catedrala Neamului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.