Acasă Cultură DRAMA, revista de teorie si literatura dramatica

DRAMA, revista de teorie si literatura dramatica

DISTRIBUIȚI

In urma luptei cu morile de vant ale economiei noastre, revistele cu specific teatral aproape nu mai exista. Totusi, in aceste conditii, Uniunea Scriitorilor din Romania, la initiativa criticului si istoricului Mircea Ghitulescu, face eforturi sa tipareasca o astfel de publicatie. DRAMA, revista de teorie si literatura dramatica, ajunsa la numarul 4/5, isi propune sa aduca in fata cititorului interesat de teatru piese romanesti, studii, portrete ale artistilor, cronici, polemici. Structura si continutul ei fac din DRAMA o revista de colectie, interesanta atat pentru oamenii de specialitate, cat si pentru publicul de teatru in general.

In acest ultim numar semneaza personalitati ca Mircea Ghitulescu, Adrian Mihalache, Grid Modorcea, Mircea Albulescu. Este o invitatie spre lumea textului dramatic, a spectacolului si controverselor artistice, un ghid pentru cartea de teatru aparuta in ultima perioada. Conceputa in nota omagiala pentru doi dintre dramaturgii contemporani importanti, DRAMA cuprinde o piesa a lui Iosif Naghiu, Calatorii cu Alice si o dramatizare dupa Jurnalul lui Sebastian, semnata Dumitru Solomon. Din acest punct de vedere, aparitia volumului este emotionanta. Pentru Dumitru Solomon, care intre timp a plecat dintre noi, lasand in redactie ultimul text la care a lucrat, acest numar omagial devine necrolog.

Cum abia s-a incheiat Anul Caragiale, din cuprinsul publicatiei nu lipsesc textele al caror personaj principal este Nenea Iancu. Grid Modorcea incearca o demascare a lui si o scurta prezentare a Mastilor lui Caragiale. Rubrica De la text la spectacol realizeaza o fotografiere a premierelor si festivalurilor din acesta stagiune. Cronica ideilor dramatice prezinta Note la Hamlet, ultimul spectacol al regizorului Vlad Mugur, consemnate de Anca Hatiegan. In acest numar, in cuprinsul revistei apare un nou Laborator al studentilor U.N.A.T.C. -I. L. Caragiale-. Ostinato de Cristian Juncu, text selectionat in cadrul concursului de dramaturgie contemporana DramAcum, este prezentat in intregime. Dosarul premierei ofera informatii despre spectacole montate in teatrele romanesti inainte de 1989. Procese-verbale, referate si alte documente redactate in urma vizionarii lor incearca sa explice climatul si discutiile care le-au marcat. Premiera absoluta din 1963 la Prostii sub clar de luna de Teodor Mazilu, in regia lui Lucian Pintilie, este subiectul Dosarului din acest numar. Un interviu cu Peter Brook, Colocviul national de dramaturgie de la Sinaia 2002, dialogurile Festivalului dramaturgiei romanesti de la Timisoara schiteaza idei despre teatru, despre problemele si cautarile artistului.

DRAMA este importanta pentru informatia variata pe care o contine. Lectura revistei devine placuta prin nostalgia unor amintiri despre teatru, prin rememorarea unor artisti ca Theodor Pallady, scenograful mortii sau scrieri sensibile, apartinand unor nume ca Mircea Albulescu.

Cristiana Gavrila

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.