Acasă Cultură Festivalul International de Film DaKino 2003

Festivalul International de Film DaKino 2003

DISTRIBUIȚI

Incepand de luni, se va desfasura, la Palatul Copiilor, cea de a XIII-a editie a acestui festival, intrat deja in calendarul de sfarsit de toamna al evenimentelor cinematografice bucurestene. Cu 13 ani in urma debuta la Bucuresti primul festival international de film si prima si singura competitie de scurtmetraj din Romania, ce aveau sa devina o importanta manifestare de gen in zona central-europeana. Organizata anul acesta de Fundatia Anonimul, manifestarea va debuta luni, la ora 20.00, la Sala Palatului, cu Nowhere in Africa/Nicaieri in Africa (2002), realizarea regizoarei germane Caroline Link distinsa cu Oscarul 2003 pentru Cel Mai Bun Film Strain. Juliane Kohler, Merab Ninidze, Lea Kurka evolueaza in acest film bazat pe romanul autobiografic de succes al lui Stefanie Zweig, o poveste adevarata despre o familie de evrei care, in anul 1938, decide sa fuga de regimul nazist. Walter Redlich, Jettel, sotia lui si Regina, fiica lor in varsta de cinci ani, se stabilesc la o ferma izolata din Kenya, lasand in urma o existenta, candva confortabila, in Germania. Filmul a primit, de asemenea, Premiul FIPRESCI si Premiul Special la Juriului la Festivalul de la Karlovy Vary din 2002.

Festivalul va continua cu o serie de pelicule din Turcia, SUA, Portugalia, Iran, Japonia, Danemarca etc. care au cucerit aprecierea publicului si a criticii de specialitate. Veti putea viziona, in felul acesta, la Sala Mare a Palatului Copiilor, marti, 25 noiembrie, ora 19.00, Uzak/Distant al regizorului turc Nuri Bilge Ceylan, film distins anul acesta cu Marele Premiu al Juriului si Premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Cannes, la proiectia bucuresteana fiind prezenti regizorul si producatorul peliculei. In aceeasi zi, la ora 21.00, Kill Bill (SUA) de Quentin Tarantino. Dintre celelalte filme castigatoare ale unor importante premii internationale amintim Five in the Afternoon al iraniencei Samira Makmalbaf (joi, 27 noiembrie, ora 19.00), detinator al Premiului Juriului de la Cannes in 2003, Zatoichi al regizorului japonez Takeshi Kitano (vineri 28 noiembrie, ora 21.00), premiat cu Leul de Argint pentru regie la Venetia in aceasta toamna. Selectia este completata cu pelicule intrate in selectiile oficiale de la Cannes si Venetia, cu ar fi A Talking Picture de Manoel de Oliveira (miercuri, 26 noiembrie, ora 19.00), Brown Bunny (SUA) de Vincent Gallo, Dogville (Danemarca) de Lars von Trier.

La competitia de scurtmetraj, ce se va desfasura incepand de marti, la Palatul National al Copiilor, intre orele 14.30 si 18.30, s-au inscris la cele doua sectiuni – fictiune si documentar – 98 de pelicule din 27 de tari. Doua jurii (cate unul pentru fiecare sectiune) formate din trei specialisti, dintre care numai unul din Romania, vor decide castigatorii Trofeului Festivalului (in valoare de 1.500 USD), a celor trei premii principale pentru scurtmetrajele de fictiune (regie, imagine, scenografie), carora li se adauga Premiul Criticii si Premiul Publicului. Realizatorii documentarelor concureaza pentru Premiul pentru cel mai bun film (1.000 USD) si doua premii, pentru regie, respectiv imagine.

Gala de Inchidere si Decernarea Premiilor vor avea loc sambata, 29 noiembrie, incepand cu ora 19.00, la Sala Mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.