Acasă Cultură Festivalul International de Film Sud-Est European

Festivalul International de Film Sud-Est European

DISTRIBUIȚI

In 1995, se inaugura la Sarajevo, sub bombardamente, un festival international de film. Initiat mai curand ca un act de rezistenta la acea data, tanara manifestare a fost recunoscuta de FIAPF, crescand de la an la an si devenind cel mai mare festival de acest gen din sud-estul Europei. In cele opt zile de desfasurare, vor fi oferite cinefililor 116 pelicule, dintre care patru premiere mondiale, semnate de Srdan Vuletic (Bosnia-Hertegovina), Branko Duric si Miho Hocevar (Slovenia) si Milos Radovic (Serbia si Muntenegru).

Organizat pe mai multe sectiuni, festivalul este axat in principal pe Programul Regional, care cuprinde filme de fictiune de lung si scurt metraj, filme documentare, dar si un seminar de critica si discutii despre cinema si televiziune si despre distributie in domeniu. Primul capitol, al filmelor de fictiune, se remarca prin cateva premiere regionale si internationale, semnate de regizori din fostul spatiu iugoslav, dar si Bulgaria – Imigrantii regizat de Ludmil Todorov si Ivailo Hristov. Romania este prezenta in acesta sectiune cu filmul lui Calin Peter Netzer, Maria, avandu-i in distributie pe Diana Dumbrava, Horatiu Malaele, Serban Ionescu, Luminita Gheorghiu, Florin Calinescu, Rona Hartner si Florin Zamfirescu, care aspira la Premiul Sarajevo pentru cel mai bun film de fictiune.

Un alt premiu ravnit de multi participanti, pentru ca echivaleaza cu o nominalizare pentru Premiul anual al Academiei Europene de Film, este Sarajevo pentru scurt-metraj. Candideaza la el sapte pelicule, printre care si Povestea de la Scara C a romanului Cristian Nemescu, cu Alex Marginean, Catalina Mustata, Maria Dinulescu, Lucian Ciurariu.

Cele doua jurii sunt formate din personalitati cunoscute ale lumii cinematografice internationale. Primul este prezidat dramaturgul, producatorul si actorul britanic Norman Brock, avandu-i alaturi pe Sandra den Hamer, directorul Festivalului de Film de la Rotterdam, regizorul albanez Fatmir Koci, regizorul si scenaristul sarb Dusan Makaveyev, actrita croata Nina Violic. Deciderea invingatorului la filmele de scurt-metraj revine laureatului cu premiul Academiei Europene de Film, Ahmed Imamovic, regizorului argentinian Diego Lerman, a carui pelicula Suddenly a fost distinsa anul trecut la Locarno cu Leopardul de Argint, dramaturgului, scenaristului si profesorului Goran Stefanovski.

Romania este de asemenea prezenta in selectia de film documentar a programului regional, cu doua pelicule: La masa domnului a Ileanei Stanculescu si Franzela exilului de Alexandru Solomon.

O sectiune incitanta se anunta Panorama, considerata de organizatori -o punte de legatura intre diferitele curente si avangarda pe care le prezinta intr-un program popular care onoreaza diversitatea, cel putin in doua dintre coordonatele ei: geografia si tematica-. Productiile prezentate aici au fost selectate de criticul american Howard Feinstein si apartin, in majoritatea lor, regiunilor caracterizate prin instabilitate sau criza economica. Singurul film vest-european din sectiune este Dogville al regizorului Lars von Trier. I se adauga trei filme ale unor producatori americani independenti (Elefantul lui Gus Van Sant, Ken Park de Larry Clark si Ed Lachmann si Roger Dodger de Dylan Kidd), ce apartin, in oarecare masura, viziunii underground. Zece titluri vin din Ungaria, Rusia, China, Japonia, Turcia, Afganistan, Iran (At five in the Afternoon de Samira Makmalbaf si Crimson Gold de Jafar Panahi), Argentina.

Seminarul de critica cinematografica a adus la Sarajevo nume cunoscute ale genului: John Andreson de la Newsday, jurnalistul tv olandez Emile Fallaux, Howard Feinstein, ziristul si profesorul mexican Leonardo Garcia-Tsao, americanul Anthony Kaufman, australianca Megan Lehrmann.

Marele public are posibilitatea vizionarii unor pelicule despre care s-a scris mult deja in cadrul sectiunii Cinematograf in aer liber (2.500 de locuri), care prezinta filme americane hollywoodiene si independente, filme de arta dintre care semnalam doar cateva: vestitul Magdalene Sisters, Bruce Almighty (ce are in acest week-end premiera la Bucuresti), Moonlight Mile de Brad Silberling, cu Jake Gyllenhaal, Dustin Hoffman, Susan Sarandon, Holly Hunter, Dirty Pretty Things al englezului Stephen Frears, Piratii din Caraibe (cunoscut deja publicului romanesc), Calendar Girls, in regia lui Nigel Cole, avand in distributie nume de rezonanta ca Anette Crosbie, Philip Glenstier, Helen Mirren.

In sfarsit, o noutate pentru festivalurile de film: Programul pentru copii, care nu intamplator, probabil, cuprinde numai productii occidentale.

Sarajevo a decis sa aduca doua omagii: unul unui regizor de exceptie si altul unui mare artist. S-a impus in acest an, la ambele categorii, scotianul Peter Mullan, autorul deja citatei pelicule Magdalene Sisters, premiata anul trecut cu Leul de Aur la Venetia. Ca actor, Mullan a primit Premiul pentru cel mai bun actor la Cannes in 1998, pentru rolul titular din My Name is Joe. Vor fi proiectate o serie de filme realizate de el sau in care s-a remarcat ca actor, printre care Miss Julie de Mike Figgins, in care Mullan interpreteaza rolul feminin principal, Orphans, care i-a adus in 1998 o seama de distinctii la Venetia, Gijon, Paris etc. Fridge, Good Day for the Bad Guys si Close, pe al carui generic apare in dubla ipostaza: regizor si actor, alaturi de Gary Lewis.

Un program ambitios, chiar daca nu am epuizat toate punctele lui. Ne propunem sa revenim la Sarajevo o data cu decernarea premiilor in 25 august.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.