Acasă Cultură KlangBogen Wien – Festivalul Muzicii la Viena

KlangBogen Wien – Festivalul Muzicii la Viena

DISTRIBUIȚI

-Este mai usor sa renunti la o dorinta decat sa pastrezi masura in ceea ce-ti doresti-; -La urma urmei, iti iubesti propria dorinta, nu obiectul dorit- – sunt cugetarile lui Friedrich Nietzsche care i-au inspirat pe organizatorii editiei din acest an al Festivalului Muzicii ce se desfasoara intre 15 iulie si 19 august. Trei noi productii de opera atrag de la bun inceput atentia: Julie si Jean, Macbeth – cu care de altfel s-a si deschis festivalul – si Idomeneo – trei motive tematice care alcatuiesc de altfel motoul manifestarilor: Dorinta – Putere – Patima.

Julie si Jean (Gerhard Schedl) – conflictul intre puterea ca dominatie si dorinta ca sclavie – este realizat in coproductie cu Teatrul din Salzburg, avand premiera absoluta pe 4 august. Libretul operei Macbeth, compusa in 1910 de Ernest Bloch, a fost scris de Edmond Fleg, desigur dupa tragedia shakespeareana. Prezentat in deschiderea Festivalului si pentru prima oara in Europa in versiunea sa engleza, spectacolul regizat de Keith Warner este o coproductie KlangBogen-Opera din Frankfurt. Orchestra Simfonica Radio din Viena si Corul Festivalului KlangBogen ii vor acompania pe solistii Shao-Chia Lu, Keith Warner, Donnie Ray Albert, Mel Ulrich, Susan Bullock, Akiko Nakajima s.a. Capodopera mozartiana Idomeneo (in care se infatiseaza lupta pentru putere intre tata si fiu) este prezentata in premiera la Theater an der Wien in regia lui Nicolas Brieger si conducerea muzicala a lui Bertrand de Billy.

Opera Nationala din Rusia prezinta Mozart si Salieri, sub bagheta lui Vladimir Spivakov si avandu-l pe Oleg Maisenberg la pian, baritonul Sarghei Leiferkus si tenorul Dmitri Korciak interpretand piese de Antonio Salieri, Wolfgang Amadeus Mozart si Nikolai Rimski-Korsakov.

Academy of Ancient Music si Corul de Camera din Viena (dirijor Paul Goodwin, la pian Robert Levin) prezinta lucrari de Ludwig van Beethoven, intr-un concert-maraton de cinci ore, avandu-i drept solisti pe Joan Rodgers, CLAUDIA CODREANU, Helmut Wildhaber, Wolfgang Bankl. London Mozart Players, sub bagheta dirijorului si flautistului James Galway (alaturi de care interpreteaza la flaut Jeanne Galway), ofera un program cu piese de W.A. Mozart, Giovanni Battista Viotti si Ernest Bloch.

Wiener Philharmoniker (dirijor Bobby McFerrin) ofera un concert alcatuit din lucrari de Leonard Bernstein, W. A. Mozart, Antonio Vivaldi, George Bizet, Paul Dukas si Maurice Ravel.

Orchestra Simfonica Radio din Stuttgart si Corul Radio din Leipzig – la pupitru Sir Roger Norrington – interpreteaza, alaturi de solistii Bruce Ford, Franz Hawlata, Christopher Maltman, Monica Groop s.a., opera lui Hector Berlioz Benvenuto Cellini. Evenimentul va avea loc pe 19 august, zi ce comemoreaza 200 de ani de la nasterea compozitorului. Dupa premiera din 1838 si versiunea weimareza din 1852 a lui Listz, Cellini a fost data uitarii mai bine de o suta de ani, pana cand, in 1966, a fost din nou prezentata la Londra. Si astazi se regaseste rar in programele de opera, de aceea ea se inscrie perfect in conceptia festivalului KlangBogen, care ofera cu predilectie lucrari exceptionale si putin cunoscute.

Iata doar o parte din bogata oferta muzicala a acestei editii a Festivalului Muzicii de la Viena.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.