Acasă Cultură Marea Gala venetiana

Marea Gala venetiana

DISTRIBUIȚI

Astazi a fost lansat, la Casa Vernescu din Bucuresti, intr-o conferinta de presa, un eveniment ce va prilejui prezenta Romaniei la Festivalul International al Filmului de la Venetia in acest an, este drept, cu un domeniu extracinematografic.

Vineri, 5 septembrie, pe Insula San Giorgio Maggiore, sub inaltul patronaj al presedintelui Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, al presedintelui Romaniei, Ion Iliescu, si al presedintelui UNESCO, Koichiro Matsuura, se va desfasura Marea Gala (Gran Gala) UNESCO, organizata cu concursul UNICEF Romania. Presedinta Comitetului de Organizare este soprana Mariana Nicolesco, alaturi de Radu Varia si avocatul venetian Marco Sitran. Insula San Giorgio Maggiore se afla in fata cunoscutei Piete San Marco, Gala debutand, de altfel, in basilica cu acelasi nume, in care, cu binecuvantarea patriarhului Venetiei, Mariana Nicolesco va canta Ave Maria. Oaspetii romani si italieni vor traversa apoi Canal Grande pana la insula, unde vor fi intampinati de grupul Parada, alcatuit din acrobati si prestidigitatori formati din randurile -copiilor strazii- din Bucuresti.

Programul propriu-zis al Galei va beneficia de prezenta unor cunoscuti muzicieni romani, dintre care ii amintim pe chitaristul Mircea Gogoncea, pe excelentii tineri solisti atat de apreciati de public si specialisti in ultimii ani, pianistul Matei Varga si violoncelista Laura Buruiana, pe laureatii Concursului Haricleea Darclee, sopranele Mihaela Maxim si Stefania Barz, mezzo-soprana Cornelia Oncioiu, baritonii Dorin Estefan si Marco Cristarella-Orestano si, evident, pe mezzo-soprana Iulia Merca, distinsa cu -Marele Premiu Darclee 2003-. Programul muzical va fi incheiat de soprana Mariana Nicolesco, acompaniata de Orchestra del Veneto sub bagheta dirijorului Marco Balderi si de intonarea, impreuna cu toti cei prezenti, a piesei Give the Power to the Children.

Marea Gala are intotdeauna un scop caritabil, cu atat mai usor de atins, cu cat la ea participa, intotdeauna, celebritati prezente la Bienala. Anul acesta sunt asteptati stilisti italieni, Alberta Ferretti oferind si o prezentare de moda, adulati pop stars (Brian Adams, Nathalie Imbruglia, Lucio Dalla), vedete ale cinematografului mondial, ca Nicole Kidman, Sean Connery, Catherine Zeta-Jones, Antonio Banderas, Melanie Griffith. In dupa-amiaza aceleiasi zile, din initiativa maestrilor modei italiene, pe Stadionul Municipal din Venetia se va desfasura un meci de fotbal, intre cunoscuti jurnalisti ai televiziunii italiene si o alta echipa formata din nume sonore: Trussardi, Coveri, Dolce e Gabbana, Versace, Missoni … Seara este rezervata Cinei de Gala si Marelui Bal. Incasarile Galei vor fi donate Fundatiei Internationale Ateneul Roman, avand ca scop afirmarea valorilor promovate de Romania.

In conferinta de presa, Mariana Nicolesco afirma: -…in orasul in care am cunoscut unul dintre primele mele succese, in miticul Teatru La Fenice, interpretand capodopera belliniana Beatrice di Tenda, voi prezenta publicului, cu ocazia celei de a 60-a editii a Festivalului International de Arta Cinematografica, la care vor fi prezenti peste 2.500 de jurnalisti din lumea intreaga, splendidele noi valori artistice ale Romaniei, de care ma simt profund legata si carora le dedic toata energia, competenta si dragostea mea-, conchizand: -…prin cultura si prin arta sunt legitime cele mai inalte sperante, ca arta si cultura, muzica si cantul pot fi, in felul lor, cheia salvarii si afirmarii identitatii noastre-.

Daca Mariana Nicolesco si Radu Varia sunt, de acum, bine cunoscuti cititorilor nostri, numele avocatului Marco Sitran apare pentru prima data legat de un eveniment artistic romanesc. La solicitarea noastra, ne-a explicat, intr-o surprinzator de corecta limba romaneasca: -De doi ani de zile colaborez cu Festivalul de la Venetia, incercand sa organizez mari evenimente cu caracter caritabil in cadrul Bienalei Cinematografice. In anii trecuti, am organziat Gala Crucii Rosii si Expozitia Maria Callas. Cand am cunoscut-o pe Mariana Nicolesco (a fost o dragoste la prima vedere), fiind eu un profesionist care a trait si a lucrat in Romania si care stie mediul romanesc si relatiile romano-italiene, i-am propus sa realizam ceva impreuna anul acesta. Romania este o tara plina de cultura, cu un potential cultural extraordinar ce merita un proiect care sa valorifice talentele de aici si sa puna in valoare, in acelasi timp, colaborarea, cooperarea culturala dintre cele doua tari, atat de asemanatoare ca limba si tipologie culturala. Din pacate, la aceasta editie a Bienalei nu este prezentat nici un film romanesc. Interesul Festivalului de la Venetia pentru arta si cinematografia tarilor din centrul si Estul Europei este foarte viu, dar, de aceasta data, va fi prezentat numai un film unguresc si unul din fosta Iugoslavie. Anul viitor, speram sa putem face mai mult pentru filmul romanesc. Sigur ca acest lucru nu depinde de noi, dar nu se stie niciodata-.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.