Acasă Cultură Zece ani de -Rampa si Ecranul-

Zece ani de -Rampa si Ecranul-

DISTRIBUIȚI

La 5 iulie 1993, lua fiinta, din initiativa inimosului scriitor George Genoiu, Fundatia culturala -Rampa si Ecranul-, ce isi propunea, in primul rand, stimularea si valorificarea creatiei autohtone. Una dintre conditiile intrinsece ale atingerii acestui obiectiv era, desigur, editarea si difuzarea de carti si reviste de profil. Activitatea editoriala devine in acest fel pilonul central al preocuparilor membrilor fundatiei, incepand cu revista omonima, ce se doreste un -orizont cultural-artistic national pentru integrare europeana si universala-, ambitionand sa releve -lectiile teatrului universal – de ieri inspre azi – de la tragicii greci la dramele decaderii-. I se adauga o seama de colectii: Sinteze pentru mileniul III, Monstri sacri, Agora, Beletristica, in care au aparut, de-a lungul unui deceniu, carti ca I.L. Caragiale fata cu reactiunea… criticii, Liviu Ciulei – regizor pe patru continente de Ileana Berlogea, avand si o editie in limba engleza, volumul de teatru (editie de autor) semnat de George Genoiu, cateva romane si lista nu este, desigur, exhaustiva.

Tot din dorinta animarii creatiei romanesti, fundatia s-a implicat in organizarea unor colocvii privind piesa originala contemporana, cum au fost cele de la Bacau si Sibiu, sau in acordarea de premii la Festivalul National -I.L. Caragiale-, la Festivalul Teatrului Studentesc de la Sibiu etc.

Ultimul numar al revistei -Rampa si Ecranul-, ce marcheaza implinirea unui deceniu de existenta, schiteaza o seama de portrete de dramaturgi sau gazetari preocupati de teatru si film, dintre care am aminti pe acelea dedicate lui Caragiale, semnate de Silvian Iosifescu, B. Elvin, Cornel Regman, Alexandru Dobrescu, N. Tertulian. Se adauga calde prezentari ale creatiei lui Horea Popescu, unul dintre decanii regiei romanesti de teatru si film, un bogat -Semnal editorial- si un inspirat -Dialog al artelor-, ce incheie paginile dedicate scenei sau platoului de filmat cu imagini din expozitii de arta plastica din Bucuresti. Suplimentul acestui numar este semnat de George Genoiu, se numeste Titirca, inima buna (Palavre si adulter la Domeniile Marvila) si are si o dedicatie: -Cu prilejul semicentenarului de la absolvire se dedica PROMOTIEI 1953 a Liceului <I.L. Caragiale> din Ploiesti, la 150 de ani de la nasterea ilustrului clasic al literelor romane, patronul scolii noastre-. Un numar bogat, interesant, din pacate tiparit nu in cele mai bune conditii grafice si, mai ales, tipografice.

Uram Fundatiei existenta indelungata si definitivarea tuturor proiectelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.