Acasă Dezvăluiri Administrația Porturilor Constanța: NU există riscul ca serviciul de pilotaj să nu...

Administrația Porturilor Constanța: NU există riscul ca serviciul de pilotaj să nu poată fi desfășurat dacă nu se prelungesc contractele actuale

DISTRIBUIȚI

Anul trecut Consiliul Concurenței a destructurat cartelul băieților deștepți ai serviciilor de pilotaj și a aplicat amenzi de 5 milioane de Euro Companiei Naţionale „Administraţia Porturilor Maritime” SA Constanţa și firmelor Canal Sea Services SRL, Black Sea Pilots SRL, Maritime Pilot SRL, Black Sea Services SRL, Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA și Logistic Remo Services SRL pentru practici neconcurențiale, după cum am relatat AICI. Reprezentanții acestor companii sunt gata să reînnoiască aranjamentele de cartel și să stăpânească piața din nou deși Consiliul Concurenței este hotărât să mențină standardele concurențiale la un nivel ridicat și se declară gata să aplice noi sancțiuni pentru încetarea practicilor anticoncurențiale după cum am arătat AICI.

Logistic Remo Services SRL, societate în comun cooperativă, înfiinţată de  Canal Sea Services SRL, Black Sea Services SRL, Compania de Remorcare Maritimă Coremar SA, a încercat suspendarea în instanță a deciziei Consiliului Concurenței dar la sfârșitul săptămânii trecute a pierdut procesul la Curtea de Apel București.

În acest timp, Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța spune că a început implementarea Deciziei Consiliului Concurenței, că nu s-a luat nicio decizie privind prelungirea contractelor care sunt gata să expire și spun că nu există niciun pericol ca  serviciul de pilotaj să nu poată fi desfășurat dacă nu se prelungesc contractele actuale.

Iată răspunsurile directorului general al Companiei Naționale „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța, Nicolae Dan Tivilichi (foto- Facebook).

1. Domnule Director, considerați justă și în temeiul legii decizia 51/2016 a Consiliului Concurenței, privind sancționarea înțelegerii dintre cele 3 societăți de pilotaj nave maritime penalizate, unica societate care desfășoară activitatea de remorcaj și CN APM privind desfășurarea serviciilor de siguranță în porturile maritime?

Răspuns: Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța nu comentează dosarele aflate pe rolul instanțelor de judecată, în afara cadrului procesual stabilit prin lege.

2. Ce măsuri ați luat conform deciziei 51/2016 până în acest moment?

Răspuns: Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța, împreună cu Ministerul Transporturilor, a început implementarea măsurilor din decizia 51/2006, acestea implicând modificări procedurale.

3. Considerați că, în situația în care veți prelungi termenul contractual al societăților sancționate de Consiliul Concurenței pentru această înțelegere, este inevitabil să urmeze al doilea act de control al Consiliului, de data aceasta având sancțiuni mult mai mari, de până la 10% din cifra de afaceri?

4. Aveți cunoștință de unele decizii ale Curții de Conturi, având ca obiect imputarea sancțiunilor pecuniare, în sarcina aparatului executiv al unor companii care au ca acționar majoritar de stat; pentru situația în care executivul acestor companii avea cunoștință de riscul aplicării unor sancțiuni suplimentare companiilor la care lucrează și totuși au stăruit în același comportament?

5. Considerați că prin neprelungirea contractelor celor 3 societăți de pilotaj, există riscul ca acest serviciu de siguranță să nu poată fi desfășurat?

Răspuns: 3. 4. și 5. Până în prezent nu s-a luat o hotărâre privind modul de derulare a activităților de remorcaj și pilotaj în porturile maritime românești.
Au loc numeroase întâlniri cu toți cei interesați de acest subiect pentru identificare unei soluții viabile în timp util.
Nu există riscul ca serviciul de pilotaj să nu poată fi desfășurat.

6. Ați fost informat că au avut loc 4 întâlniri cu reprezentanții societăților de pilotaj sancționate de către Consiliul Concurenței cu tema de discuții continuarea parteneriatului cu aceștia?

Răspuns: Compania Națională „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța a discutat cu toți cei interesați de modul de derulare a serviciilor de pilotaj și remorcaj, în vederea alinierii cu măsurile dispuse de Consiliul Concurenței, urmând să se contureze concluziile acestor întâlniri.

Așteptăm cu interes concluziile Companiei  „Administrația Porturilor Maritime“ SA Constanța având în vedere că primul contract expiră peste trei zile iar celelalte pe 2 august..

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.