DISTRIBUIȚI
arhivele nationale abdicare

Regele Mihai a explicat de nenumărate ori că a semnat actul de abdicare din 30 Decembrie 1947 pentru că a fost ameninţat de Petru Groza că vor fi executați 1000 de studenți. Două documente din arhiva fostului Consiliu de miniştri şi păstrate la secret de comunişti îl contrazic: Regele Mihai ar fi renunţat la tron şi pentru că îşi dorea să se căsătorească cu Ana de Bourbon Parma.
La Arhivele Naţionale, în fondul Consiliului de miniştri, există trei file, dactilografiate după alte zece foi scrise de mână, care reprezintă notițele luate la momentul abdicării Regelui Mihai, la o întâlnire dintre Regele Mihai şi Petru Groza, din 22 decembrie 1947. Din transcriere reiese că Regele s-a înțeles cu Petru Groza:
„Văd ce e în jurul meu. N-am avut copilărie, tinereţe şi mama va trebui să înţeleagă. Dar nu spune la nimeni. Între noi, mergem înainte…”. Sunt cuvinte atribuite Regelui, în documentul din 1947.
Casa Regală nu neagă documentrul, ci îl pune sub semnul întrebării: „Autenticitatea documentului este sub semnul întrebării, neavând un autor clar şi nefiind semnat”, a transmis şi Biroul de presă al Majestăţii Sale care aminteşte şi că „în cei aproape 70 de ani de la abdicarea forţată a Regelui Mihai, acest document nu a fost folosit de niciun regim politic”, consemnează TVR. Vezi filmul la TVR.ro.

Cu o lună înainte, în noiembrie 1947, Mihai călătorise la Londra la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II‑a, ocazie cu care a cunoscut-o pe Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie. Potrivit propriei sale declaraţii, Mihai a revenit acasă „la sfatul expres al lui Winston Churchill”, care se spune că l-ar fi sfătuit pe Mihai că, „mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos”.
Așadar Mihai plecase din România și nu mai intenționa să se reîntoarcă. Evident că nimeni nu știe cu ce a plecat Mihai atunci pentru că nimeni nu l-a controlat dar site-ul http://famousdiamonds.tripod.com/queenmarieofromaniasapphire.html vorbește despre celebrul safir al Reginei Maria vândut de Regele Mihai în 1947 când acesta părăsise România și care a fost cumpărat de Harry Winston, un bijutier din New York, ultima poză a colierului cu diamante în care era încastrat safirul a fost făcută la nunta lui Mihai cu Anna în 1948 iar colierul era fără safir.
Așa că regele cel mai probabil și-a scos atunci averea din țară și nu la plecarea de după abdicare.

În 2003, safirul a fost cumpărat la o licitație de către un client anonim, contra sumei de 1,5 milioane de dolari. Înainte de licitație, s-a stabilit ca safirul provenea din Sri Lanka, acolo unde se spune ca se gasesc cele mai frumoase diamante din lume. În anul 1921, regele Ferdinand l-a cumparat direct de la Cartier, contra sumei de 1.375.000 de franci, plătiți în patru rate, până în anul 1924. A fost o investiție imensă pentru o bijuterie la acea vreme, fiind de altfel și cel mai mare safir din lume, de 479 de carate.

Din relatările cercetătoarei CNSAS, Oana Demetriade, la plecarea regelui din țară, trenul a fost oprit și s-a făcut o percheziție doar asupra suitei sale, „10-15 persoane, care făceau parte din suita regală. Toți aceștia, știind că pleacă în exil, au încercat să-și ia cu ei ce au putut: bani, bijuterii. Totul s-a confiscat. Sunt documentele semnate de aceste persoane: cum și ce li s-a confiscat”.
În mod evident Mihai a făcut o înțelegere solidă cu comuniștii pentru că exista o lege care te obliga să cedezi către Banca Naţionala a României aurul, valutele efective şi alte mijloace de plată străine de către toate persoanele fizice și juridice române. Legea prevedea pedepse cu închisoarea de până la 25 de ani pentru cei care nu se conformau și deși art. 15 din Constituție spunea că „nici o lege nu poate înființa pedeapsa confiscării averilor”, legea aprobată de  „Mihai I, prin grația lui Dumnezeu şi voinţa naţionala, Rege al României” prevedea confiscarea averii și pedeapsa închisorii.

Așadar, în mod surprinzător, membrii suitei lui Mihai au fost iertați de pedeapsa pușcăriei, spre deosebire de ceilalți români abandonați de rege în țară care în anii următori, bănuiţi de a nu se fi supus legii , erau arestaţi, torturaţi – pentru a declara locul unde ascunseseră banii, aurul sau  valuta și condamnaţi la ani mulţi de închisoare.

CITEȘTE ȘI Regele Mihai s-a născut prematur sau Regina-mamă era gravidă la nuntă cu colonelul Manos?

9 COMENTARII

 1. BLA…BLA… : CEI 3 MARI AU LUAT HOTĂRÂREA . AU ZIS : ROMÂNI – S ,, CURVE ” ÎI DĂM LA U R S S PENTRU REEDUCARE . ROATA SE INVÂRTE …. .MEGA GRIJE …

 2. Nu s-a dat de urma celor „1000 de studenți” care ar fi fost împușcați daca nu abdica individul asta…Bine spunea poetul Alexandru Vlahuță : Minciuna sade cu regele la masa”. In perioada „exilului” n-a spus măcar o silaba împotriva dictaturii comuniste (de ce sa spuna, doar si tat-su a instaurat dictatura regala )iar după întoarcerea in tara nu si-a bătut capul cu vreo chestiune ( in afara de redobândirea averii ).

  • Nu au existat cei 1000 de studenti. Legat de Carol al II-lea, asa zisa lui dictatura, era o forma obiectiva de mentinere a tarii in functiune dupa ce politicienii si partidele se dovedisera niste amatori iresponsabili. Nu a fost de dragul puterii absokute ci din responsabilitate in timpuri extrem de grele.

   • Sorin Vadim Iata un alt ins ce aproba starea abominabila adusa de acest criminal numit Carol 2. Deci Carol the second a fact ce trebuia cu dictatura lui. Inceputul uciderii in masa a romanilor si continuata de comunisti. Esti normal domnule Vadim sa scrii asemenea prostii. Apriorii dictatura nu poate fii “obiectiva”. Daca te uiti putin in Istorie gasesti raspunsul. Opreste-te cu aceste fantasmagori.

 3. Daca asta este consemnat in arhive, asta este adevarul istoric chiar daca nu convine deontologilor, inclusiv celor care omit faptul ca politicienii romani, fosti si actuali decidenti sunt oameni cu un grad mai mic sau nesimtit de patriotism.
  Dar cum istoria trebuie modelata de cei care detin acum, mai ales dupa 1989 puterea, este de asteptat ca unii sa fie puternic deranjati ca statuile sau asa zisii lor idoli sunt in fapt simpli oameni, si numai atat.

 4. Ei s-a inteles Regele Mihai cu dracu;Rusi impreuna cu Americani au impartit Europa la Yalta asta a fost tot,dupa razboi Romania a primit Transilvania inapoi dar nu si Basarabia cu toate ca tratatul Ribentrop- Molotov a fost declarat nul,dece nu a primit Romania si Basarabia se stie(pentru ca nu a vrut Stalin)la fel cum nu au vrut rusi sa le predea Romanilor nici tezaurul inapoi(acolo-s bani bai astia care spuneti ca a plecat Regele cu mari averi din Romania) si cu toate ca din cand in cand se mai vorbeste de tezaurul asta Romania nu o sa mai vada nimic de la rusi pentru ca rusi au declarat ca atunci cand Romania era aliata Germaniei si au atacat Rusia,Romania i-a produs Rusiei pirderi mai mari decat valoreaza tezaurul.

 5. Unora le place.. rahatul si cand nu-l gasesc il produc ei! Unii ca sa se bage in seama si altii ca sa-si justifice actiunile marsave! N-am furat noi cu pistolul la tampla voastra ne-ati dat voi de „buna voie”!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.