DISTRIBUIȚI
arhivele nationale abdicare

Regele Mihai a explicat de nenumărate ori că a semnat actul de abdicare din 30 Decembrie 1947 pentru că a fost ameninţat de Petru Groza că vor fi executați 1000 de studenți. Două documente din arhiva fostului Consiliu de miniştri şi păstrate la secret de comunişti îl contrazic: Regele Mihai ar fi renunţat la tron şi pentru că îşi dorea să se căsătorească cu Ana de Bourbon Parma.
La Arhivele Naţionale, în fondul Consiliului de miniştri, există trei file, dactilografiate după alte zece foi scrise de mână, care reprezintă notițele luate la momentul abdicării Regelui Mihai, la o întâlnire dintre Regele Mihai şi Petru Groza, din 22 decembrie 1947. Din transcriere reiese că Regele s-a înțeles cu Petru Groza:
„Văd ce e în jurul meu. N-am avut copilărie, tinereţe şi mama va trebui să înţeleagă. Dar nu spune la nimeni. Între noi, mergem înainte…”. Sunt cuvinte atribuite Regelui, în documentul din 1947.
Casa Regală nu neagă documentrul, ci îl pune sub semnul întrebării: „Autenticitatea documentului este sub semnul întrebării, neavând un autor clar şi nefiind semnat”, a transmis şi Biroul de presă al Majestăţii Sale care aminteşte şi că „în cei aproape 70 de ani de la abdicarea forţată a Regelui Mihai, acest document nu a fost folosit de niciun regim politic”, consemnează TVR. Vezi filmul la TVR.ro.

Cu o lună înainte, în noiembrie 1947, Mihai călătorise la Londra la nunta viitoarei Regine Elisabeta a II‑a, ocazie cu care a cunoscut-o pe Prinţesa Ana de Bourbon-Parma, care urma să-i devină soţie. Potrivit propriei sale declaraţii, Mihai a revenit acasă „la sfatul expres al lui Winston Churchill”, care se spune că l-ar fi sfătuit pe Mihai că, „mai presus de orice, un rege trebuie să fie curajos”.
Așadar Mihai plecase din România și nu mai intenționa să se reîntoarcă. Evident că nimeni nu știe cu ce a plecat Mihai atunci pentru că nimeni nu l-a controlat dar site-ul http://famousdiamonds.tripod.com/queenmarieofromaniasapphire.html vorbește despre celebrul safir al Reginei Maria vândut de Regele Mihai în 1947 când acesta părăsise România și care a fost cumpărat de Harry Winston, un bijutier din New York, ultima poză a colierului cu diamante în care era încastrat safirul a fost făcută la nunta lui Mihai cu Anna în 1948 iar colierul era fără safir.
Așa că regele cel mai probabil și-a scos atunci averea din țară și nu la plecarea de după abdicare.

În 2003, safirul a fost cumpărat la o licitație de către un client anonim, contra sumei de 1,5 milioane de dolari. Înainte de licitație, s-a stabilit ca safirul provenea din Sri Lanka, acolo unde se spune ca se gasesc cele mai frumoase diamante din lume. În anul 1921, regele Ferdinand l-a cumparat direct de la Cartier, contra sumei de 1.375.000 de franci, plătiți în patru rate, până în anul 1924. A fost o investiție imensă pentru o bijuterie la acea vreme, fiind de altfel și cel mai mare safir din lume, de 479 de carate.

Din relatările cercetătoarei CNSAS, Oana Demetriade, la plecarea regelui din țară, trenul a fost oprit și s-a făcut o percheziție doar asupra suitei sale, „10-15 persoane, care făceau parte din suita regală. Toți aceștia, știind că pleacă în exil, au încercat să-și ia cu ei ce au putut: bani, bijuterii. Totul s-a confiscat. Sunt documentele semnate de aceste persoane: cum și ce li s-a confiscat”.
În mod evident Mihai a făcut o înțelegere solidă cu comuniștii pentru că exista o lege care te obliga să cedezi către Banca Naţionala a României aurul, valutele efective şi alte mijloace de plată străine de către toate persoanele fizice și juridice române. Legea prevedea pedepse cu închisoarea de până la 25 de ani pentru cei care nu se conformau și deși art. 15 din Constituție spunea că „nici o lege nu poate înființa pedeapsa confiscării averilor”, legea aprobată de  „Mihai I, prin grația lui Dumnezeu şi voinţa naţionala, Rege al României” prevedea confiscarea averii și pedeapsa închisorii.

Așadar, în mod surprinzător, membrii suitei lui Mihai au fost iertați de pedeapsa pușcăriei, spre deosebire de ceilalți români abandonați de rege în țară care în anii următori, bănuiţi de a nu se fi supus legii , erau arestaţi, torturaţi – pentru a declara locul unde ascunseseră banii, aurul sau  valuta și condamnaţi la ani mulţi de închisoare.

CITEȘTE ȘI Regele Mihai s-a născut prematur sau Regina-mamă era gravidă la nuntă cu colonelul Manos?

16 COMENTARII

 1. Nu aveti pic de logica: daca totul a fost o intelegere de ce l-au mai fortat sa semneze abdicarea? Macar mort lasati-l in pace! A patimit destul pentru un popor care nu l-a meritat!

  • Romania a avut un singur rege – pe Carol I.
   Ferdinand ar fi intrat in razboi alaturi de nemti si austro-ungari si doar Bratianu a fost cel ce a facut ca acest lucru catastrofal sa nu se intample, iar cei ce au urmat au fost niste nulitati absolute.
   Lasand laoparte foamea de capatuiala fara temei(mostenirea se limita la Peles si atat) cu care s-au intors dupa 90, pentru atingerea scopului facand loc in familie securistului Duda.
   Cei ce v-ati descoperit afinitatile monarhiste dupa ce problema a fost preluata de PSD si membri ai fostei securitati, mai lasati povestile auzite la gura sobei , un document este un document,asta inafara de notorietatea abdicarii pe cale amiabila, regalitatea nefiind compatibila cu noul stat socialist, asa cum se dovedise a nu fi fost nici cu cel legionar.

 2. Zau?
  Numaispune!
  Treaba era teribil de limpede, cand pe fituica lu’ Bulldog, data georgianulului parsiv….Scria.
  Ai Romania! Dar Grecia e a mea!

 3. Pt Curentul
  Nu,nu toate documentele comuniste sunt false dar asta nu inseamna ca printre documentele reale comunisti nu ar fi putut sa strecoare si acte care puneau Partidul Comunist Roman intr-o lumina favorabila chiar daca erau false,este exact ca Istoria Romaniei pe care am invatato in scoala,nu toata istoria de dinainte de 1990 a fost o minciuna.
  Si tu SERGIULE la cat de informat te dai ar fi trebuit sa stii ca Regele a fost singurul responsabil pentru decizia finala (de partea cui va fi tara lui in razboi) in fata rudelor sale adica celelalte care regale europene,rude care l-au sustinut pe CAROL 1 pentru obtinerea independentei fata de turci si pe FERDINAND 1 pentru formarea ROMANIEI MARI sau MAREA UNIRE A ROMANILOR,pentru ca Romani au mai avut oameni mari si pana la REGI dar pentru lucruri mari trbuia sa fii sustinut de si de cateva puteri mari,singur nu reusesti nimic durabil oricat de viteaz si drept ai fi.

 4. Mie povestea aceea cu amenintarea cu executia a 1000 studenti mi s-a parut intotdeauna cam gogonata. Sa fi facut asa ceva comunistii, ar fi creat un val de manie populara.
  Fie ca a fost amenintat cu moartea (e foarte credibil ca l-ar fi executat chiar pe el, nu pe cei 1000), fie ca a vrut sa se insoare, fie ca s-a inteles cu ei, fie ca l-au amenintat ca ii confisca totul, fie ca a fost altceva ce nu stim… ce mai conteaza? Cei care ne-ar putea lamuri sunt cu totii plecati dintre noi.

  • Ma GOE nu stiu cat de adevarata este povestea cu studenti dar ce pot sa iti spun este ca Partidul Comunistilor nu a venit la putere in Romania pentru ca asta a fost vointa poporul Roman ci pentru ca asa a fost inpartita EUROPA dupa razboi.
   Bunicul meu care a fost liberal a tot repetat toata viata lui(pana in 1980)”stati ma banditilor ca vin ei americani si o sa vedeti voi”,defapt prima data unguri si apoi cehoslovaci in 1967 au dat jos comunisti dar tot degeaba pentru ca nu venise timpul ca experimentul din europa de est sa fie incheiat,asta s-a intamplat mai tarziu cand GORBACIOV a vrut un comunism cu fata umana „ferestroika” lucru care nu se poate cum nu este posibil nici un nazism cu fata umana.

 5. Orice e posibil. Cred ca Mihai 1 a pactizat cu Petru Groza sau nu dar a fost de acord sa abdice, sub pretextul ca 1000 de tineri studenti vor fii ucisi sau alte murdarii sau pur si simplu sa plece la logodnica lui si sa ne lase sa trgem ponosele conducerii lui. De fapt lucrul era hotatrit cu si fara vointa regelui.Comunistii, fara scrupule au omorat zeci daca nu chiar sute de mii de tineri, in decursul vremii lor. Aceste fiinte neumane ne-au dus aproape de pieire. Regele, dupa lovitura “magistrala” de al preda pe Maresal satrapilor, faptul ca a abdicat cred ca era ceva normal. Trebuia gonit mai inainte. O puslama fara minte ce a creat prin degringolada trupelor romane peste 160000 de soldati si ofiteri v luati prizonieri si trimisi in Siberia. Cuvantul lui n-a avut valoare caci armistitiul s-a semnat dupa peste 3 saptamani. Si multe altele. Cred ca si-a meritat soarta. Ca copil traind evenimentele de atunci pot sa judec azi ca cu el si fara el destinul era stabilit. I-a incurcat pe usi si la gonit. El ca si taica-su au furat la plecare destule obicte de valoare ale noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.