Anul trecut, managerul Spitalului Găești, pensionarul MAI, Laurențiu Belușică, a concediat-o disciplinar pe incomoda doctoriță chirurg Anca Stamate care avertizase în interes public despre ilegalitățile comise de șeful spitalului. Concedierea s-a dispus după ce mai multe luni Belușică a tot cercetat-o disciplinar pe Stamate (Detalii AICI) deși răzbunarea pe avertizori este interzisă prin lege.
Astăzi, judecătorii Tribunalului București au anulat decizia de concediere nr. 189/16.10.2023 emisă de Managerul Spitalului Orăşenesc Găeşti și a dispus repunerea părţilor în situaţia anterioară prin reintegrarea reclamantei în funcţia deţinută la data desfacerii contractului individual de muncă nr. 415/31.05.2021.
Judecătorii au obligat Spitalul Găești să-i plătească Ancăi Stamate o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate şi cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat salariatul, actualizate cu rata inflaţiei. Totodată Spitalul va achita lui Stamate și dobânda legală penalizatoare aferentă debitului principal ce urmează a se calcula în condiţiile art. 3 alin 2 din OG nr 13/2011, calculată de la data scadenţei fiecărei obligații până la data plăţii efective”. Decizia este executorie și produce efecte imediat.
Apărările Ancăi Stamate au fost realizate de avocata Lavinia Coțofană despre care am scris AICI și AICI.
Nu numai Anca Stamate, ci mai mulți medici au semnalat abuzurile managerului Laurențiu Belușică de la Spitalul din Găești, iar fostul urolog al spitalului, doctorul Lucian Vintilă, a declarat chiar că i s-a spus să-i dea bani managerului Spitalului din Găești.
Senin, Belușică i-a calificat pe toți drept personaje psihotice.
Belușică: ce vreți doamnă, să-mi f*eți direcția?
Ziarul Curentul a dezvăluit anterior cazul chirurgului Anca Stamate căreia Belușică i-a înscenat diverse cercetări disciplinare la care refuza accesul presei, faptele managerului fiind infracțiuni de abuz în serviciu. Când am insistat să mă primească, așa cum prevede legea, la comisia de disciplină, Belușică s-a enervat și a început să țipe la mine „ce vreți doamnă, să-mi f*eți direcția?”. Detalii AICI.
Decizia de concediere a Ancăi Stamate semnată de Belușică încalcă legea de 3 ori
Deși Belușică a denigrat-o în presa locală pe Anca Stamate că ar fi comis mai multe greșeli diferite, în decizia de concediere disciplinară nr.189/16.10.102023 (sic!), managerul Spitalului Găești vorbește doar de „întârzierea nejustificată la programul de lucru”. Pentru presa locală însă, Belușică a făcut declarații care ar corespunde desfacerii contractului de muncă cu altă literă decât cea indicată în decizie, ceea ce arată că managerul a realizat de fapt o concediere disciplinară de formă, doar ca să scape de avertizoare.
Ce spune legea
Codul Muncii prevede la articolul 252 aliniatul (2) că „sub sancțiunea nulității absolute, în decizie se cuprind în mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinară;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil care au fost încălcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost înlăturate apărările formulate de salariat în timpul cercetării disciplinare prealabile”
Ce scrie Belușică în decizia de concediere:
Litera a) Deși era obligat să descrie fapta care constituie abaterea disciplinară, Belușică a scris doar „doamna dr. Stamate Alexandra Anca – medic primar chirurgie generală, deși a fost sancționată anterior, continuă să nu respecte programul de lucru”.
Așa cum a stabilit deja jurisprudența instanțelor românești pentru litera a) a articolului 252, „descrierea faptei săvârșite este un element esențial în funcție de care instanța poate aprecia dacă fapta reținută constituie sau nu abatere disciplinară în sensul dispozițiilor art. 247 alin.2 Codul Muncii și, in funcție de împrejurările concrete in care fapta a fost săvârșită, de gradul de vinovăție a salariatului, de consecințele abaterii disciplinare – ce trebuie să rezulte din descrierea faptei – instanța să poată stabili dacă angajatorul a respectat criteriile obligatorii de individualizare a sancțiunii disciplinare prevăzute de art. 250 din Codul Muncii.
Data săvârșirii faptei constituie de asemenea un element esențial ce trebuie precizat în cuprinsul descrierii faptei întrucât în raport de această dată instanța poate verifica dacă angajatorul a respectat dispozițiile art. 252 alin.1 Codul Muncii cu privire la termenul de prescripție a răspunderii disciplinare a salariatului.”
Cu toate astea, în decizia emisă de Belușică, datele la care dr. Stamate ar fi întârziat la programul de lucru nu sunt consemnate.
Litera b) Belușică nu consemnează numărul articolului din Regulamentul Intern care a fost încălcat deși jurisprudența instanțelor române a stabilit că e obligatorie „precizarea articolului, alineatului, literei dispozițiilor (legale, regulamentare, din contractul colectiv de muncă) nesocotite de angajat.”
Orbit de lăcomie și de ură, Belușică nu a mai discernut
Litera c) Așa cum reiese din decizia de concediere Anca Stamate s-a apărat în fața comisiei de disciplină. Cum decizia luată a fost una de concediere, este de la sine înțeles, că apărările doctoriței au fost înlăturate de membrii comisiei. Prin urmare, așa cum prevede punctul c) din articolul 252, Belușică era obligat să enumere motivele pentru care apărările au fost înlăturate.
Însă managerul Spitalului Găești nu doar că nu enumeră considerentele de înlăturare, ci scrie în decizie, negru pe alb, că apărările Ancăi Stamate NU au fost înlăturate. Adică au fost acceptate. Și atunci de ce a mai fost concediat chirurgul? Ca să poată să-și ia Belușică, pe lângă pensia de la MAI, salarii ca și cum ar lucra 21 de ore și 18 minute în fiecare zi? Detalii AICI.
Ca de obicei, plata pentru greșelile unor șefi o face statul. Statul ăsta e atât de prost încât sa treacă pe costuri toate greșelile subalternilor lui?
Polițaiul să meargă acasă că are pensie
Bravo doamnă Dr Stamate !
Toate spitalele sunt pline de militieni la pensie… In spitalele primariei sunt infiltrati in toate structurile… Nu fac nimic altceva decat sa fie pusi pe functii de conducere si sa urmareasca oamenii, sa toarne toate miscarile altora. Atat. Leafa si pensie O fi rau?
Din păcate există mulți Belușcă cara să abuzeze sau să amenințe salariații, dacă nu ești de aceeași parte, oricum ar fi ea, și dacă ai o altă opinie.