Home Dezvăluiri Cronica unei licitații cu final cunoscut: SAP la Hidroelectrica, Q.E.D.

Cronica unei licitații cu final cunoscut: SAP la Hidroelectrica, Q.E.D.

DISTRIBUIŢI

Așa cum am prevăzut într-un articol publicat în 8 ianuarie 2015 ziarul CURENTUL, la HIDROELECTRICA a câștigat SAP. Q.E.D. sau ce era de demonstrat, s-a demonstrat.
Anunțam în ianuarie că Hidroelectrica va achiziționa Sistem Informatic Integrat de tip ENTERPRISE RESSOURCE PLANNING cu arhitectură centralizată, cu instrumente de raportare managerială în valoare de 3,5 milioane de euro.
În articol prezentam argumentele care susțineau afirmația noastră că va fi anunțată câștigătoare soluția SAP, incluzând prevederi dedicate SAP din caietul de sarcini.

CITEȘTE ȘI LICITAȚIE IT CU DEDICAȚIE PENTRU SAP ÎN DESFĂȘURARE LA HIDROELECTRICA ADMINISTRATĂ DE REMUS BORZA.

Infractorul „av. dr. Remus Borza, practician coordonator al administratorului judiciar al HIDROELECTRICA SA”, s-a supărat pe noi și ne-a trimis un drept la replică halucinant în care de fapt acesta recunoștea încălcarea dispozițiilor legale în pregătirea caietului de sarcini la licitația  organizată pentru achiziționarea de către Hidroelectrica Sistemului Informatic Integrat de tip ERP. În același drept la replică, infractorul av. dr. Borza declara că și-a propus ca respectivul caiet de sarcini să devină „dacă nu un standard în industria IT din România, cu siguranță un reper pentru licitațiile IT din sfera sectorului public”,  „un portdrapel pentru schimbarea mentalităților din zona publică a comunității IT din Romania, de altfel puternic zdruncinat recent de scandaluri, și pentru introducerea de „bune practici IT” din mediul privat”. Între timp, infractorul av. dr. Borza a fost condamnat de ÎCCJ la închisoare cu suspendare așa că orice reper/ idol ar vrea el să devină, nu mai poate. Drept e că nici nu se retrage de la Hidroelectrica. Că banu-i tare bunuț.

Infractorul av. dr. Borza a recunoscut că  „pregătirea caietului de sarcini s-a efectuat prin consultarea cu reprezentanți ai principalilor producători de tehnologie ERP, atât locali cît și internaționali”, susținând că acesta este „un procedeu de altfel legal, relativ uzitat în cadrul licitațiilor din sistemul public”. Adică, deși legislația prevede obligativitatea „garantării tratamentului egal și nediscriminarea operatorilor economici” infractorul av. dr. Borza susține că s-a consultat doar cu principalii producători de tehnologie ERP, nu cu toți.
Dar cel mai grav lucru este că legislația, în mod evident, nu permite consultarea cu potențialii  participanți la licitație.

CITEȘTE ȘI REMUS BORZA RECUNOAȘTE CĂ LA HIDROELECTRICA A ÎNCĂLCAT LEGISLAȚIA PRIVIND ACHIZIȚIILE PUBLICE

Să sintetizăm: pe site-ul e-licitatie .ro, începând cu data de 19 noiembrie 2014 putea fi accesat anunțul de participare cu numărul 155643.

Hidroelectrica dorea achiziția următoarelor tipuri de servicii:
Servicii de implementare de software de planificare a resurselor întreprinderii;
Servicii de consultant privind sistemele informatice și servicii de consultanță tehnică constând în analiza, design, implementare, instalare, testare, instruire utilizatori, management de proiect, suport tehnic și asistență on-site;
Servicii de hosting hardware.
Anunțam în ianuarie că licitația este cu final cunoscut. Licitația “este pregatită” pentru SAP.

În data de 14 ianuarie au depus ofertele tehnice și financiare următoarele companii:
1.    SC ERNST&YOUNG SRL (lider), ROMSYS SRL PARTENER cu o valoare de  2.454.206 EURO
2.    SC PRODINF SOFTWARE SRL – unic ofertant – 2.275.400 EURO
3.    SC ATOS IT SOLUTIONS AN SERVICES SRL – unic ofertatnt – 2.147.342 EURO
4.    SC MASTER TECHNOLOGY SYSTEMS SRL – unic ofertant – 2.912.145,43 EURO
5.    SC ROMSOFT INTERNATIONAL SRL – lider, iQuest Tehnologies SRL partener, iar ROMSOFT SRL – tert sustinator – 1.638.905 EURO
6.    THE RED POINT SA – lider, REVITALCO MANAGEMENT&CONSULTING SRL partener – 2.544.909 EURO
7.    ASSECO SEE SRL – unic ofertant, cu ASSECO Polonia tert sustinator – 1.848.987,38 EURO
8.    SC INFORMATION BUSINESS CONSULTING SRL – lider, SC ELECTRICA SOLUZIONA SA – partener, iar INDRA tert sustinator – 1.528.172,58 EURO
9.    SC S&T ROMANIA SRL – lider, SC EASTSOFT IT si COMPUTER SHARING BUCURESTI SRL parteneri – 2.285.843 EURO
10. SC UTI GRUP SA – Lider, SIVECO ROMANIA SA si SDC – parteneri – 2.844.110 EURO;
11.    SC MULTI DATA SOFT SRL – lider, SC LOGIKA IT SOLUTIONS SRL si MIRA TELECOM SA – parteneri – 2.243.680 EURO;

Cine a câștigat? SAP prin partenerii : SC INFORMATION BUSINESS CONSULTING SRL – lider, SC ELECTRICA SOLUZIONA SA – partener, iar INDRA tert sustinator  cu o oferta in valoare de 1.528.172,58 EURO.
Ce nu am previzionat: că ceilalți  participanți la licitație nici măcar nu vor fi contactați, că nu vor ști nimic din ce se întâmplă, și că vor afla brusc, câștigătorul victorios.
Ce mai previzionăm de acum încolo: că necunoscuta firmă INFORMATION BUSINESS CONSULTING, leader,  va dubla valoarea contractului, depășind cu mult chiar și bugetul maxim previzionat înainte de licitație, că implementarea va dura nu un an cum se cere, ci 3 ani, că SAP își va încasa liniștit milionul de euro  pentru licențele proprii.
SRL – ul ce a câștigat licitația îl are în spate pe Gabriel Mardarasievici și e înființată în anul 2009, cu un capital social subscris și vărsat de 80000 euro, cu 45 de angajati, cu o medie a cifrei de afaceri pe ultimii 4 ani de 4 milioane de euro, deci cât valoarea bugetului contractului de implementare SAP la Hidroelectrica.
Cine este Gabriel Mardarasievici?  Cel mai “giorno” milionar al Iașiului, cel mai mare colecționar de mașini de lux din Iași, a avut firma RADIX, a văndut-o la  firma NESS, apare în Top FORBES PENTRU CEI MAI BOGAȚI 14 ieșeni, a făcut multe afaceri cu statul, a lucrat mult în contracte de IT  în industria energetică. Despre aceste contracte, în viitor.
Ce mai putem să spunem? Le dorim succes și mai previzionăm: ce este sigur este că SAP-ul își va încasa banii pe licențe. Restul, vom vedea.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.