Acasă Dezvăluiri Cum eludează o firmă internațională impozitele datorate statului român. Dovada se află...

Cum eludează o firmă internațională impozitele datorate statului român. Dovada se află la Consiliul Concurenței

DISTRIBUIȚI

Realizarea marilor concentrări economice din România are nevoie de avizul Consiliului Concurenței, o instituție care are grijă să facă publice deciziile sale pe site. De frica amenzilor uriașe pe care instituția le poate aplica, firmele notifică de regulă, dacă se apropie de limita concentrării economice. Acesta a fost și cazul unei mari firme belgiene care a fost nevoită să notifice Consiliul Concurenței deși achiziția sa era indirectă și astfel am aflat și noi, jurnaliștii cum a scăpat statul român de la impozitare aproximativ 22,5 milioane de euro doar dintr-o tranzacție. Afacerea, optimizare fiscală din punctul de vedere al belgienilor, evaziune din punctul de vedere al fiscului, a fost posibilă cu ajutorul firmei socrului lui Cătălin Predoiu, ZRP – Zamfirescu Racoți & Partners (fostă Zamfirescu Racoți Predoiu), firmă al cărei partener Stan Tirnoveanu a fost recent pus sub control judiciar pentru bancrută frauduloasă la insolvența clubului Dinamo București.
În cazul pe care îl prezentăm astăzi, ZRP a vândut activul Galerie Comercială MALL din cadrul ELECTROPUTERE PARC CRAIOVA la un preț subevaluat către aceleași persoane care controlează și persoana în insolvență, disimulând faptul că beneficiarul final real este o altă persoană juridică străină și eludând impozitul pe profit aferent tranzacției în sumă estimată de de 3.600.000 euro.
 
 În data de 27.07.2016, administratorul judiciar Zamfirescu Racoti & Partners (ZRP) a vândut activul Galerie Comercială MALL aflat în patrimoniul dezvoltatorului K&S ELECTRIC POWER POINT SA aflat în insolvență. 
 Vânzarea a avut loc către BRĂILA WINDS CONCEPT SRL care era controlată la acea data de aceleași persoane care dețin și K&S ELECTRIC POWER POINT SA.
 Vânzarea a fost efectuată la prețul de 37.500.000 euro, fără TVA, preț care să acopere integral masă credală, dar care să nu creeze nici un fel de bază impozabilă aferentă impozitului pe profit, tranzacție aprobată de către Comitetul Creditorilor condus de către AUCHAN ROMÂNIA SA și banca UNICREDIT Bank Austria AG.
 Sub această aparență de legalitate, realitatea este complet diferită.
 Cumpărătorul BRĂILA WINDS CONCEPT SRL este un vehicul comercial care nu are nicio activitate și niciun istoric cu privire la administrarea de active și spații comerciale, având o activitate absolut neglijabilă pe teritoriul României. 
 Această societate reprezintă de fapt doar un vehicul intermediar întrucât cumpărătorul real este un fond de investiții din Franța, denumit CAT INVEST care mai deține în România alte 3 galerii comerciale. 
 Prețul real al Galeriei Comerciale MALL este de 60.000.000 euro, ținând cont de veniturile nete din chirii de minim 600.000 euro, la un randament anual de 12% (yield).
 ZRP disimulează prin vânzarea directă a acestui activ către persoane afiliate persoanei în insolvență faptul că are loc de fapt o vânzare către un fond de investiții la un preț de piață mult mai mare, prejudiciind astfel atât masa credala cât și statul român prin necolectarea impozitului pe profit aferent tranzacției. 
 Astfel, la data de 26.07.2016, cu o zi înainte de semnarea contractului de transfer de active încheiat între K&S ELECTRIC POWER POINT SA și BRĂILA WINDS CONCEPT SRL, societatea belgiană BELVIR S.A., parte din grupul CATINVEST, a solicitat Consiliului Concurenței admiterea concentrării economice realizate prin „dobândirea controlului unic indirect de către BELVIR asupra
galeriei  comerciale  din  cadrul  Centrului  Comercial  Electroputere  Parc Craiova”. 
 În concluzie, cumpărătorul real al Galeriei Comerciale MALL este fondul de investiții CATINVEST dar metoda este indirectă.
 În condițiile în care prețul real de piață este 60.000.000 euro, este evident că profitul real al tranzacției de 22.500.000 euro nu a fost impozitat în România, ci în alte zone cu fiscalitate redusă, ZRP ajutând ca această vânzare să fie evidențiată exact la nivelul masei credale fiind complice în eludarea impozitului pe profitul real aferent tranzacției. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.