DISTRIBUIŢI
procuroarea iordache onea și negulescu

Procurorii Lucian Onea și Mircea Negulescu sunt inculpați într-un dosar penal întocmit prin sesizare din oficiu de către procurorul Elena Iordache pe baza unor plângeri ale beizadelelor penale Vlad și Andreea Cosma, făcuți pe rând deputați de tatăl Mircea Cosma condamnat într-o primă fază la 8 ani de închisoare cu executare. Fostă colegă de facultate și prietenă cu Tudorel Toader, Iordache e prima pe lista scurtă a ministrului Justiției pentru preluarea șefiei DNA.

Citește și Q.E.D: Tudorel Toader a nominalizat-o la A3 pentru șefia DNA pe Elena Iordache, cea care l-a scăpat pe Ghiță de extrădare prin punerea sub control judiciar a lui Lucian Onea și Mircea Negulescu.

Dacă Laura Codruța Kovesi a fost schimbată din funcție pentru că penalii și Tudorel Toader au bălăcărit-o pe la A3 și RTV, iată că preferatei lui Toader îi constată abuzurile chiar un șef de-al ei.
Să vedem despre ce este vorba: în Codul de Procedură Penală, la art. 177 și 178, este reglementat modul în care se efectuează o expertiză, procurorul fiind obligat
– să fixeze un termen la care să cheme subiecţii procesuali principali, precum şi expertul, dacă acesta a fost desemnat,
– să aducă la cunoştinţa „subiecţilor procesuali principali şi a expertului obiectul expertizei şi întrebările la care expertul trebuie să răspundă şi li se pune în vedere că au dreptul – să facă observaţii cu privire la aceste întrebări şi că pot cere modificarea sau completarea lor.
– de asemenea, după caz, sunt indicate expertului obiectele pe care urmează să le analizeze.
– părţile şi subiecţii procesuali principali sunt încunoştinţaţi că au dreptul să ceară numirea câte unui expert recomandat de fiecare dintre ele, care să participe la efectuarea expertizei.
– în situaţia în care expertiza a fost efectuată în lipsa părţilor ori a subiecţilor procesuali principali, aceştia sau avocatul lor sunt încunoştinţaţi cu privire la întocmirea raportului de expertiză şi cu privire la dreptul la studierea raportului.
După ce Vlad Cosma a adus ca martor o slugă de-a lui pe care o pusese să scrie o adresă de înaintare a deja celebrelor tabele falsificate de fostul deputat, procuroarea Iordache a dispus prin ordonanță efectuarea unei expertize grafologice în dosarul în care Onea și Negulescu erau suspecți de identificare de către experți dacă sluga scrisese sau nu tabelele respective.
Procuroarea însă nu s-a mai deranjat să respecte Codul de Procedură Penală, necomunicând și celor doi procurori faptul că a dispus o expertiză ca să propună și aceștia întrebări, să ceară modificarea întrebărilor și să propună experți parte. Ba mai mult, nu le-a adus la cunoștință nici raportul de expertiză celor doi suspecți, obligație prevăzută la art.178 din NCPP.
Procurorul Lucian Onea a făcut plângere la șeful lui Iordache, procurorul Romulus Varga care însă s-a abținut la soluționarea cauzei, abținere aprobată de procurorul general. Adjunctul lui Varga, Cristian Aurel Lazăr, a făcut și el cerere de abținere care a fost respinsă de procurorul general și a soluționat plângerea fostului șef al DNA Ploiești.
Procurorul șef adjunct Cristian Lazăr a constatat că procurorul Iordache atunci când a dispus efectuarea expertizei grafoscopice a realizat „încălcarea drepturile suspecților (la acea dată) din dosar, reglementate potrivit prevederilor art.177 C.pr.pen. dar și a obligațiilor ce revin organului de urmărire penală, atunci când dispune efectuarea unei expertize, subiecții procesuali principali (deveniți între timp, părți, ca urmare a dobândirii calității de inculpați) luând cunoștință de dispunerea efectuării expertizei doar după ce li s-au comunicat fotocopii de pe anumite acte și lucrări ale dosarului”.
Cu toate acestea, lui Lazăr îi e frică să infirme ordonanța emisă de Iordache și propune în ordonanța sa efectuarea unui supliment de expertiză sau a unei noi expertize grafoscopice, deschizând astfel drumul pentru Onea și Negulescu a unei plângeri la CEDO care întotdeauna a decis că dacă dreptul la un proces echitabil a fost încălcat, țara respectivă plătește scump.
Menționăm și că aceste expertize nu sunt gratuite, ci sunt plătite de stat în faza urmăririi penale și orice raport întocmit nelegal care se suplimentează sau se reface se plătește suplimentar.
Unii ziceau că s-au săturat să primim ordine din SUA și UE dar se pare că ordinele vin de la Belgrad!

Citește și Turbată că dosarele penale ale familiei au fost preluate de DNA Central, Andreea Cosma face denunț după denunț la procuroarea Iordache. Ea crezuse că au scăpat!

 

1 COMENTARIU

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.