Home Dezvăluiri Dințoi, “jupânul” de la fonduri europene, omul de casă al Rovanei Plumb

Dințoi, “jupânul” de la fonduri europene, omul de casă al Rovanei Plumb

DISTRIBUIŢI

Fondurile europene sunt de ani buni speranța multor români într-un trai mai bun și șansa modernizării unor sectoare de activitate unde România înregistrează mari deficiențe și întârzieri.  Deși fondurile alocate țării noastre per exercițiu financiar sunt foarte mari, rata de absorbție a acestor bani este în permanență la nivel extrem de redus (43% rată de absorbție – cifra raportată în august 2020 de Ministerul Fondurilor Europene) în comparație cu alte state europene care au reușit performanța absorbției a peste 90% din fondurile alocate.

Dincolo de complexitatea ghidurilor de finanțare elaborate și lansate de autoritățile de management pentru diferite programe operaționale, condițiile și cerințe interminabile pentru beneficiari și sistemul electronic greoi și cu grave deficiențe funcționale prin care se obțin atât finanțările, cât și rambursările, există și un aparat birocratic complet dezorganizat, populat cu personaje dubioase și de calitate profesională cel puțin discutabilă, politruci, nepoți, rude sau pur și simplu oameni aserviți direct unor personaje cu comportament mafiot, care indiferent de guvernare sau culoare politică rămân ancorați și decid prin interpuși soarta a milioane de români și a fondurilor destinate României.

Un astfel de personaj toxic este de ani buni un fost consilier al Rovanei Plumb și om de casă al acesteia, Roberto Dințoi (în dreapta fotografiei alături de fiul Rovanei Plumb), nimeni altul decât fratele lui Bogdan Ionuț Dințoi, șeful Departamentului pentru Luptă Anti-fraudă (DLAF) numit în funcție de Viorica Dăncilă în ultima zi a mandatului său. Tentaculele caracatiței familiei Dințoi sunt nenumărate și conectate la butoanele cheie ale sistemului și acționează din umbră în funcție de comenzile și interesele de moment ale acestui personaj.

Primul și cel mai important pion aflat în mâna lui Roberto Dințoi este chiar Directorul Direcției de IT a Ministerului, Dragoș Cristian Vlad, care coordonează și gestionează sistemul MySMIS, aplicație electronică dezvoltată în ultimii ani de către minister și cu mari eforturi din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale de a o menține operațională. În ciuda tuturor aparențelor de securitate și stabilitate ale aplicației, aceasta este complet accesibilă pentru membrii departamentului de IT în ceea ce privește informațiile referitoare la proiecte, beneficiari, rambursări, iar acest lucru convine de minune grupării organizate în jurul lui Robert Dințoi, acesta având prin intermediul lui Dragoș Vlad acces la informații extrem de sensibile și în același timp foarte valoroase.

Relația lui Roberto Dințoi s-a consolidat pe vremea Rovanei Plumb, când Dragoș Vlad a fost sprijinit și din Director adjunct, a devenit Director plin pe poziția actuală, iar de atunci cei doi s-au apropiat atât de mult încât soția șefului de la IT, Ioana Vlad, a fost încadrată  chiar la Departamentului pentru Luptă Anti-fraudă (DLAF) unde lucrează direct cu Bogdan Ionuț Dințoi.

În principala instituție care gestionează fondurile europene destinate României nu există implementat niciun sistem de management al calității sau sistem de management al securității informației, nici măcar banalul sistem electronic centralizat pentru managementul documentelor. Astfel că haosul este la el acasă, iar orice inițiativă de a aduce normalitatea în acest sens este obstrucționată sistematic de ani buni, la ordinele lui Roberto Dințoi de către Dragoș Vlad și locotenenții săi din departamentul IT, Răzvan Alexandru, Marius Ștefan și Cătălin Radu.

Aceștia sunt pe cale să rateze noi și noi finanțări europene alocate ministerului în scopul implementării de proceduri care să eficientizeze activitatea. Vorbim de finanțări contractate deja de către Minister în calitate de beneficiar al Programului de Asistență Tehnică și întârziate intenționat, tocmai pentru a menține dezordinea și pentru a putea avea acces la orice tip de informație, proiecte, baze de date, e-mail-uri, fără ca cineva să auditeze toate aceste accesări și fără să existe o procedură în baza căreia privilegiile și drepturile de acces să fie respectate și controlate.

Când deciziile factorilor politici vremelnic așezați în scaunele confortabile de la etajul 5 al clădirii de sticlă de la Fântâna Miorița scapă de sub controlul departamentului IT, acestea se blochează în celelalte tentacule ale lui Roberto Dințoi, bine înfipte în carnea instituției, cum ar fi Direcția Generală Economică, unde Director general, este prietena acestuia Mariana Cristea, care a ocupat în guvernarea PSD chiar funcția de Secretar General al Ministerului, sau Direcția Cooperare Europeana si Internațională unde Director este un alt om de casă al familiei Dințoi – Ivona Batali, ambele personaje fiind titularizate pe post tot pe vremea Rovanei Plumb.

Despre prietenia dintre Roberto Dințoi și Cristi Saragea – Directorul departamentului Achiziții din cadrul Ministerului, precum și soția acestuia Mihaela Saragea – Șefa Autorității de Management a Programului Operațional Asistență Tehnică vom reveni pe larg într-un articol viitor.

Sub influența acestui personaj se află și alte persoane cu diverse funcții în minister sau în ecosistemul fondurilor europene, precum Mircea Valentin Cârlan – Detașat de la AM POCU ca Secretar general al Agenției pentru Digitalizarea României, Ciprian Constantin Ghioc – Director Direcția Generală Programe Europene Competitivitate  sau chiar soția acestuia, Laura Dințoi – Director Departamentul Nereguli al Programului Operațional Capital Uman.

Citește și Mama Rovanei Plumb, fostă Petre, a lucrat în Securitate la Contrainformații militare

Un personaj extrem de interesant și foarte apropiat lui Roberto Dințoi este și Ana-Maria Bușoniu care a fost promovată în guvernarea PSD, tot de către acesta prin intermediul conexiunilor sale, ca secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene și ulterior mutată strategic ca Director al Programului Operațional Competitivitate, și care în prezent este rămasă fără funcție și își caută sprijin în nume propriu în zona Cotroceni pentru reintrarea în sistem pe o poziție de forță, pentru a se alinia intereselor de grup.

Roberto Marian Dințoi a lucrat ca ziarist la publicația „Viața Vâlcii” până în 2012 când Rovana Plumb l-a pus redactor șef la publicația „Vocea Dâmboviței”, pe care o patrona. În aceeași perioadă soția lui Roberto Dințoi, Laura Geanina Dințoi, a fost numită la conducerea Oficiului pentru Protecția Cosumatorilor Vâlcea.

Ulterior, în 2017, scribul de casă al familiei Plumb a fost promovat în Consiliul de Administrație al companiei Tarom iar soția sa a fost unsă șef de serviciu la Ministerul Dezvoltării, apoi a trecut la Ministerul Fondurilor Europene, instituție condusă de Rovana Plumb.
Publicația locală „Ziarul de Vâlcea” a scris că Roberto Dințoi s-a înșurubat și la ferma avicolă a familiei Plumb. În luna decembrie 2015, în acţionariatul Fermei Davicarm din Bucureşti, societate care produce şi distribuie produse în supermarketuri ca Auchan, Metro şi MegaImage, conform site-ului propriu, apărea Andrei Plumb, fiul cel mare al Rovanei Plumb, şi soţia acestuia, Anişoara Plumb.
Ferma Davicarm este acționar și în alte două firme: Davicarm Grup Dâmbovița și Davicarm Grup Oltenia. La aceasta din urmă, Ferma Davicarm deținea jumătate din acțiuni, iar Roberto Dințoi, restul de 50%.

Citește și Adevarat clan mafiot se ascunde sub pulpana Rovanei Plumb?! Cap de linie, Roberto!

– va urma –

7 ARII

 1. Este incredibil cum Rovana Plumb, vechiul ministru PSD continua sa controleze ministerul impreuna cu prietenii ei.
  Si continuam sa ne miram ca nu se intampla nimic.
  Oare se va schimba ceva?
  O sa ajungem si noi sa atragem bani europeni? Chiar, ce este de facut? Oare citeste cineva din guvernul actual si aceste articole?

 2. Cand vom realiza ca toate partidele, indiferent de denumirea lor, au in spate acelasi grup infractional, nu ne vom mai mira ca desi acestea se schimba intr-un ritm ametitor la guvernare, politicile dezastruoase pentru tara raman o constanta. Iar politicile sunt facute de aceiasi mana de oameni de ani de zile, oamenii din esaloanele 2 si 3 din ministere, direct sau prin acoliti.

 3. „Dormeau adînc sicriele de plumb,
  Și flori de plumb și funerar vestmînt –
  Stam singur în cavou… și era vînt…
  Și scîrțîiau coroanele de plumb.

  Dormea întors amorul meu de plumb
  Pe flori de plumb, și-am început să-l strig –
  Stam singur lîngă mort… și era frig…
  Și-i atîrnau aripile de plumb.”

 4. Uau, fantastic articol, a pus punctul pe o gramada de nume care ar trebui sa zboare de prin functii imediat, dar cine sa-i dea jos, alde Barna zis si „Da-mi ochelarii” ori musiu Nasui, care-i fiul stim noi cui?!?!
  Se pare ca Romania nu va iesi niciodata din ghearele unora precum Rovana & co!!!! RUSINE PNL si USL pentru ca inchideti ochii si nu faceti curatenie, RUSINE si celor care ar trebui sa vegheati pentru o tara fara coruptie, in special magistratii care-s mana in mana cu infractorii!!!!!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.