Acasă Dezvăluiri Fostul procuror Dan Voinea rupe tăcerea: tatăl lui Mircea Geoană , generalul...

Fostul procuror Dan Voinea rupe tăcerea: tatăl lui Mircea Geoană , generalul Ioan Geoană, a lansat în 1989 diversiunea cu teroriștii din subteran

DISTRIBUIȚI

Deși a avut dosarul Revoluției pe mână până în anul 2009, fostul procuror Dan Voinea, paralizat de frica de răspundere pentru procesul Ceaușeștilor unde el a fost procurorul acuzator, a fost incapabil să îl finalizeze. Acum după ce procurorii militari sub conducerea lui Augustin Lazăr înaintează în pas alert cu dosarul, a început și Dan Voinea să facă publice diverse informații neștiute până acum. Astfel, Dan Voinea a declarat la România TV că tatăl lui Mircea Geoană este cel care a lansat diversiunea cu teroriștii în subteranele Bucureștiului.
Declarația lui Voinea vine în contextul în care deja procurorii militari autentici, neaserviți clanului Ion Iliescu, au stabilit că a avut loc începând cu seara zilei de 22 decembrie 1989, după apariția bolșevicului Iliescu în peisaj, „declanșarea și executarea diversiunii militare manifestată complex pe mai multe planuri, fiind cauza principală a numeroaselor decese, vătămări corporale și distrugeri survenite. Probatoriul administrat a reliefat mecanismele dezinformărilor constante, având consecințe deosebit de grave, lansate prin intermediul TVR, Radiodifuziunii și mijloacelor militare de comunicații, astfel fiind instaurată la nivel național binecunoscuta psihoză teroristă. De asemenea, se conturează modalitatea prin care au fost transmise o serie de ordine militare diversioniste, cu consecințe deosebit de grave. Totodată, urmare a probatoriului administrat există o mai bună înțelegere a diversiunii radio-electronice. Au fost realizate progrese notabile pentru înțelegerea fenomenului diversionist (unic în istoria României prin complexitate și anvergură) atât sub aspectul mecanismelor concrete de acțiune cât și din perspectiva persoanelor ce au dirijat acest fenomen. Este de așteptat ca viitoarele cercetări să aducă lămuriri privind autorii diversiunii și eventualele complicități în realizarea acesteia.”, scriu procurorii militari.

Pentru serviciile aduse de Ioan Geoană în decembrie 1989, Mircea Geoană a fost băgat de Iliescu în MAE

În memoriile sale cuprinse în volumul „Între linii”, fostul consilier prezidențial, graficianul Eugen Mihăescu, povestește despre cum a ajuns Geoană de la un simplu cavaler al fluierului la vârful diplomației românești. Din sfera ariviștilor din lumea diplomației, autorul rememorează câteva fragmente despre cum a ajuns inginerul Mircea Geoană în numai câțiva ani la cel mai râvnit post din MAE în calitate de ambasador. El povestește că Mircea Geoană și-a început cariera ca referent încă din primele zile ale instalării lui Iliescu în fruntea statului. Mai important, Mihăescu vorbește în cartea sa și despre un episod mult mai interesant care cuprinde implicarea tatălui lui Mircea Geoană, generalul Ioan Geoană, în negocierile între Securitatea lui Ceaușescu și delegația evreiască mandatată să se ocupe de răscumpărarea evreilor în anii ‘70 – ‘80. „Totul a devenit și mai clar câteva luni mai târziu, în 1996, când am intrat în librăria mea favorită din New York, Rizzoli’s. Acolo, la raionul de noutăți, am dat peste cartea de memorii a unuia dintre cei mai bogați americani, Edgar M. Bronfman, președintele companiei producătoare de băuturi Seagram. Am răsfoit cartea intitulată „The Making of a jew (Cum se face un evreu)” și am descoperit că are un capitol dedicat României. Nu era prea mare așa că l-am citit pe loc. Autorul povestea că, pe la începutul anilor ‘70, în calitate de președinte al Congresului Mondial Evreiesc, însoțit de Lawrence Eagleburger, pe atunci la Departamentul de Stat, și de avocatul Alfred Moses (viitor ambasador al SUA în România -n.red.), a făcut o vizită la București. Intenționa să negocieze cu Ceaușescu emigrația evreiască. În acea perioadă au cerut să emigreze în Israel foarte mulți evrei, iar șmecherul s-a gândit să facă o afacere și din treaba asta. Tiranul a primit delegația și i-a explicat că România a făcut mari cheltuieli cu evreii, mai ales cu cei care și-au făcut gratuit studiile superioare. Organizațiile evreiești erau însă gata să plătească și cei trei aveau împuternicirea să negocieze prețurile. Când a venit vorba de „mercurial”, Ceaușescu s-a eschivat și le-a spus vizitatorilor săi că deleagă pe altcineva să poarte discuțiile despre bani. Bronfman îl numește pe trimisul lui Ceaușescu „The General”, pentru că avea un nume greu de pronunțat, dar care semăna cu acest cuvânt rostit în limba engleză. Sunt convins că generalul Geoană, căci despre el este vorba, primitor ca orice român, mai ales când are voie de la stăpânire, i-a invitat pe emisarii evreilor acasă, la masă și acolo, n-am nicio îndoială, l-au cunoscut pe adolescentul Mircea. Și uite cum hazardul aduce răspunsuri la toate misterele: cariera politică fulminantă a acestui tânăr insipid, dar și legăturile de afaceri dintre ambasadorul Statelor Unite la București, domnul Alfred Moses, și familia ambasadorului Geoană”, povestește Eugen Mihăescu.

Istoricul Corvin Lupu confirmă rolul lui Ioan Geoană din 1989

„Tot de Securitate (DSS -n.r.) aparținea și domnul General Ioan Geoană, care apoi a fost transferat la apărarea civilă și a fost șeful apărării. Tatăl lui Mircea Geoană a fost cel care a închis ușa pe dinăuntru de la buncărul de la sediul CC-ului, unde era postul de comandă al Comandantului Suprem. Avea legături cu toată țara, cu toată armata. Dacă intra Ceaușescu acolo, era nenorocire pentru complotiști. Generalul Geoană și-a făcut datoria și fiul său a fost recompensat. Ambasador la Washington, nu în Bulgaria. Domnul Mircea Geoană nu putea fi președinte pentru că noi suntem în NATO, iar serviciile noastre fac parte din comunitatea informativă a NATO, iar domnul Geoană a făcut parte din ecuația sovietică a loviturii de stat. Și pentru asta s-a spus…„până aici” ”, a declarat profesorul Lupu pentru Adevărul.

13 COMENTARII

 1. Mi se par foarte dubioase afirmatiile astea, in conditiile in care daca ar fi sa-l inghit pe careva din PSD (bun, acum nu mai e membru), ala ar fi Mircea Geoana. Acuzatiile lui Dan Voinea vin mult prea tarziu ca sa le acord interes. Dar mi-am cumparat seminte…

  Parca as zice ca e cineva care vrea sa dea indirect in Geoana. Dar de ce? Ca e mult mai serios decat mafiotii din guvern?! Cam suna a facatura.

 2. Plus ca daca jegul ala de Iliescu s-ar fi simtit atat de dator tatalui lui Geoana, Mircea G. ar fi fost acum spuma PSD. Dar uite ca nu e. Spuma e don Dragnea, seful Cosa Nostra.

  • Iliescu cat a fost tare la sustinut pa Geoana . Inainte de toate nu uitati plecarea lui Geoana la Moscova in zarva prezidentiala. Alta chestie Iliescu a facuto revolutionara pa soacra lui Geoana la mica ciupeala cu ambasadorul Geoana si sunt multe indicii.

 3. Caracatita de a vande tot din România s a extins prea mult in 29 de ani greu o mai tăiați ca nu i găsiți capul in consecinta cine poate fura România traieste boierești cine nu slugi ori in tara ori afara si viata cat mai scurtă ca nu sunt bani de pensii lungi pentru țăranii cinstiti

 4. as dori sa va spun atat in 1970 i.geoana era col.(deci nu era Teh General in 1974 afost avansat general si conducea inspectoratul ALA transformata apoi in I.Protectiei Civilei apoi I. AP.CIVILA nu afost nici o data seful aparari.Domnilor documentativa inainte de a scrie ceva. buncarele de care vorbiti habarn aveti ce sunt, documentativa.

 5. M. Geaona a fost sustinut de Melescanu si Tinca (ministru MApN) pt a deveni ambasador in SUA. Chiar s-a facut un anunt la TVR cu ocazia unui bal organizat la lansarea initiativei MILtoMIL.
  Amandoi l-au laudat si au lasat sa se intelega ca il cunosc de mult timp.

 6. Dezbaterea finala pt presedentie. La intrebarea lui Basescu : ” ce ati facut la Moscova d le Geona ? ” nici pana acum nu avem un raspuns . DE CE ?

 7. Da, este stiut ca Moses a dezinformat Capitala cu provire la evolutia evenimentelor din Romania, avea calitatea deja de ambassador Al SUA. A facut jocul sovieticilor,.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.