Home Dezvăluiri GHINION pentru ROMÂNIA : Softwin și ghișeul unic!

GHINION pentru ROMÂNIA : Softwin și ghișeul unic!

DISTRIBUIŢI

Începând din decembrie 2009, toate statele membre ale Uniunii Europene au obligația de a avea pe teritoriul lor un ghișeu unic (directiva UE privind serviciile). În România , chiar la sfarșitul anului 2005 Ministerul Comunicațiilor lansează proiectul “Ghișeul virtual de plăți “. Un proiect extrem de util pentru noi toți. Cât de plăcut ar fi fost : am fi plătit ușor orice taxă, orice impozit de la noi, de la calculator, seara, la orice oră. Am fi intrat în lumea civilizată. Guvernanții au avut o idee bună. Era vorba de achiziționarea unei soluții informatice pentru facilitatea plății on-line, prin intermediul cardului bancar, a debitelor către bugetul de stat și bugetele locale.
“GHIȘEUL VIRTUAL DE PLĂȚI “ ar fi avut ca beneficiari instituțiile statului către care populația are diverse plăți de efectuat, cum ar fi fost taxe, impozite, amenzi sau contravaloarea altor servicii. Ar fi permis ca fiecare din noi să putem plăti orice fel de datorii către stat, simplu, centralizat, de oriunde, oricând prin Internet. Plata s-ar fi efectuat cu ajutorul cardului bancar, autentificarea realizându-se pe baza datelor asociate cardului.
Contractul a fost câștigat în anul 2005 de Softwin. Mare ghinion pentru noi! Ghinion pentru România!
Ghiseul.ro a fost lansat cu 5 ani întârziere, în anul 2011. Chiar la lansare se vehicula că este disponibil pentru numărul ridicol de mic de 5 primării, dar surpriză : a fost disponibil pentru 3! A fost amânat în nenumărate rânduri și din cauza nerezolvării problemelor legate de securitatea datelor utilizatorului (surprinzător pentru cei ce se proclamă mari specialiști în Securitate!). Cei care vor să își plătească online taxele și impozitele prin intermediul sistemului pus la dispoziție de autorități împreună cu partenerul lor  Softwin au nevoie de un “credential” așa cum declara ministrul din acea dată Valerian Vreme. Adică o hârtie transmisă de primăria de care aparține cetățeanul care să conțină un utilizator și o parolă. Primăriile decid cine plătește comisionul. Ori dacă chiar ne ducem  la primărie să ne luăm contul de utilizator și parola, mai bine ne plătim direct taxele.
Valerin Vreme preciza la data lansării ghiseul.ro că prin acest portal pot fi plătite impozite pentru terenuri, clădiri, mașini, taxe judiciare și extrajudiciare de timbre, amenzi de circulație, amenzi aplicate în mijloacele de transport în comun, de Poliția Transporturilor Feroviare, de Poliția de Frontieră. Conform Hotărârii de Guvern 1235/2010 privind inființarea Sistemului Național electronic de plată online a taxelor și impozitelor utilizând cardul bancar “comisionul perceput de furnizorul de servicii selectat conform art. 8 alin. (2), aferent plății electronice, poate fi suportat de către contribuabil, de către instituția publică sau în orice altă variantă aleasă de către instituția publică la momentul înregistrării în SNEP”.
Și astfel, în decembrie 2005 proiectul GHISEUL.RO este recepționat de la compania Softwin. În data de 7 februarie 2006 portalul ar fi trebuit să permită plata online a amenzilor pentru bucureșteni.  Cu cea mai mare întârziere a unui proiect din România, și anume 5 ani de zile, la 1 februarie 2011, noul dead-line,  Sistemul Național de plată online a taxelor și impozitelor prin card bancar ar fi trebuit să fie disponibil. Și de-abia în martie 2011 GHISEUL.RO devine disponibil pentru trei primării din 3450 primării din țară. În anul 2012 GHISEUL.RO ar fi trebuit să fie disponibil pentru toți cetățenii români. Dar nu este. Și numai noi știm cum plătim aceste taxe, impozite, amenzi.
Cum spuneam : Ghinion pentru noi, proiect câștigat de Softwin!

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.