Acasă Dezvăluiri ROMSILVA a plătit un milion de dolari ca să NU știm câte...

ROMSILVA a plătit un milion de dolari ca să NU știm câte păduri are România

DISTRIBUIȚI

UPDATE 11.05.2017 Judecătorii CAB au decis irevocabil că firma SOFTWIN a lui Florin Talpeș a escrocat Romsilva care nu a mai putut să inventarieze fondul forestier

Totalsoft și Softwin au implementat în anul 2012 un sistem informatic complex (ERP) în cadrul Regiei Naționale a Pădurilor Romsilva.  De pe site-ul Totalsoft aflăm că acest sistem asigură culegerea și gestionarea informațiilor forestiere, a proceselor administrative, financiare și contabile, managementul documentelor și nu numai, asigurând accesul tuturor factorilor interesați la acestea, în scopul unei gestionări performante a companiei. Sistemul, în valoare de 1 milion de dolari , ar fi trebuit să permită  ROMSILVA gestionarea activităților într-o bază de date unică, asigurând accesul a 500 de utilizatori concurenți și peste 1000 de utilizatori ai secțiunii de portal web.
Doar că sistemul este mort. NU este și nici nu a fost niciodată funcțional.
Proiectul ar fi trebuit să permită angajaților din toate unitățile silvice să inventarieze fondul forestier pe categorii și coduri bine definite, să conducă la diminuarea și înlăturarea pierderilor. Ar fi trebuit să îmbunătățească accesibilitatea fondului forestier, în corelație cu metodele și tehnologiile modern de exploatare a lemnului, respectând cerințele de protecție a mediului.
Prin Hotărârea de Guvern nr. 996/2008 pentru aprobarea Normelor referitoare la proveniență, circulația și comercializarea materialelor lemnoase, s-a legiferat obligativitatea utilizării sistemului informațional integrat de monitorizare a circulației materialelor  lemnoase.
Fostul director general ROMSILVA declara : “ informatizarea Regiei Nationale a pădurilor ROMSILVA constituie, încă de anul trecut, un proiect foarte important pentru strategia noastră de dezvoltare. Apreciem competențele Totalsoft și Softwin și avem încredere ca experiența acestor companii  precum și profesionalismul echipelor vor contribui în mod direct la succesul proiectului”.
În aceeași notă, Liviu Drăgan, director general Totalsoft adăuga “Charisma Enterprise, componentă principală a sistemului integrat ce urmează să fie implementat la Romsilva, și-a demonstrat valoarea și fiabilitatea până acum în sute de proiecte răspunzând celor mai diverse cerințe de business, indiferent de mediul economic în care a trebuit să ruleze. Proiectul ROMSILVA este extrem de important pentru noi și vine să confirme încă o dată că marile organizații apreciază facilitățile Charismei și au încredere în profesionalismul echipei Totalsoft. Vrem să facem din acest proiect o nouă referință atât pentru noi cât și pentru industria IT românească.”
Doar că sistemul este pe butuci, iar pădurile sunt șterse de pe harta României.
În raportul Curții de Conturi pe anul 2012 se menționează că “ Regia Națională a pădurilor – ROMSILVA a plătit nejustificat consorțiului furnizor SC Totalsoft SA și SC Softwin srl suma de 3,344,000 lei reprezentând prețul contractului pentru toate cele 15 module ale sistemului informatic integrat CHARISMA ERP ( planificarea resurselor întreprinderii)”. Conform contractului, termenul a fost depășit cu patru ani, iar din cele 15 module ale sistemului doar modulul referitor la calculul salariilor este funcțional, acesta neavând legatură cu activitățile tehnico – operative ale regiei”.
Ca urmare a nefuncționării sistemului informatic integrat achiziționat , ROMSILVA a mai efectuat plăți suplimentare pentru servicii informatice, chiar și fără existența vreunui contract.
Actualul director al ROMSILVA, Adam Crăciunescu, inculpat în dosarul lui Viorel Hrebenciuc privind  retrocedările ilegale de păduri, a declarat că “firma Totalsoft nu a avut capacitatea tehnică să implementeze proiectul. Ei s-au angajat că vor face, dar ne-au amăgit tot timpul. Banii s-au dat, dar softul nu este funcțional”. Ce convenabil pe ntru infractori, nu-i așa?
ROMSILVA administrează astazi 3,266,494 hectare de pădure aflată în proprietatea statului cu circa 18,000 de angajați asigurând servicii silvice pentru o suprafață de 1,123,378 hectare fond forestier proprietatea publica a unităților administrative teritoriale sau private a proprietarilor privați. Și toată administrarea se face cu creionul pe hartie, sau cu abacul.
Potrivit auditorilor curții de conturi, ROMSILVA a achitat un milion de dollari pentru un sistem informatic care nu funcționează, fără ca prejudiciul să fi fost recuperat de către conducerea regiei.  Iar dacă ne gândim la prejudiciul real produs din cauza lipsei acestui sistem informatic, cu siguranță putem înmulți de mii de ori valoarea plătită degeaba de regie. Și asta pentru că nu am știut și nu știm câte păduri am avut și câte mai avem.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.