Acasă Economia de Dreapta Resuscitarea economiei românești: 12 domenii-cheie atractive pentru investitori

Resuscitarea economiei românești: 12 domenii-cheie atractive pentru investitori

DISTRIBUIȚI

România are un potențial uriaș cu care poate pătrunde în cursa mondială. Din păcate, ne târâm ca melcul să prindem al doilea loc din coada clasamentelor europene. Sub guvernul Ponta nu ne mai lipsește mult să ajungem pe ultima poziție. Guvernarea USL nu a făcut altceva decât să bată pasul pe loc în tot ceea ce înseamnă investiții, locuri de muncă și prosperitatea românilor, când la îndemna noastră se află zăcăminte de idei creative, capital uman și resurse naturale. Pericolul nu este să încercăm, ci să stăm deoparte și să ne trezim că rămânem în urmă. Iar Europa nu ne mai așteaptă. Alianța pentru România Dreaptă pune la bătaie întreg arsenalul de avantaje și capacități ale României pentru a crește standardul de viață al oamenilor. Îmbunătățirea mediului de afaceri și valorificarea deplină a potențialului natural al economiei se află pe lista principalelor priorități ale Alianței. Avem de recuperat decalaje mult prea mari față de statele europene pentru a ne permite să mai rămânem cu mâinile încrucișate.
România are la dispoziție nu mai puțin de 12 domenii cheie în care putem excela și pe care le putem face atractive pentru investitori.
Industriile creative au un potențial important în economia românească. România este deja un actor în era economică creativă: forța economică a industriilor creative din România se ridică la 7% din PIB, în timp ce o firmă din patru  acționează în acest domeniu. De asemenea, 2 din 10 salariați sunt angajați în domeniul industriilor creative și a opta parte din exporturi este realizată în aceste industrii.
Viitorul aparține energiilor verzi, iar România trebuie să valorifice această oportunitate. Avem surse diversificate de energie regenerabilă, cu potențial ridicat: energie eoliană, solară, geotermală, pe bază de biomasă. La momentul actual suntem a 10-a cea mai atractivă țară din lumea pentru investiții în energia eoliană și a 13-a cea mai atractivă țară din lume pentru investiții în energia regenerabilă, conform raportului Ernst&Young. Putem deveni un important producător și furnizor regional de energii regenerabile la orizontul anului 2020.
?ê?£i potențialul surselor convenționale de energie, petrol și gaze naturale, ne plasează într-o poziție competitivă la nivel european. Ocupăm primul loc la producția de petrol și gaze naturale din Europa Centrală și de Est și ne situăm printre producătorii importanți de petrol la nivel european. Zăcământul de gaze descoperit recent în Marea Neagră confirmă potențialul uriaș al României în acest domeniu.
Avem un potențial important în domeniul cercetării – dezvoltării. Găzduim al doilea cel mai mare centru de C&D al Renault din Europa. Implicarea României în proiectul Extreme Light Infrastructure și în programele europene aflate sub egida CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), FAIR (Facility for Anti-proton and Ion Research), JTI (Joint Technology Initiatives) denotă deschiderea către cercetare – dezvoltare – inovare la scară globală.
Sectorul IT ne-a făcut cunoscuți la nivel global. Puțini știu că suntem prima țară din Europa de Est care a construit computere sau că suntem lider european în privința numărului de specialiști în IT.
Cei 9,4 mil. ha de teren arabil, aproape 40% din suprafața țării, oferă un potențial uriaș de dezvoltare a industriei alimentare. Deja producția de vinuri ne face cinste la nivel european, unde ocupăm locul 6. În lume ne poziționăm pe locul 15. Ingrediente precum tradiția, calitatea crescută și experiența sunt avantaje specifice pentru succesul produselor românești bio.
Sectorul auto ne poziționează pe locul 4 în Europa Centrală și de Est la producția de autovehicule.Un avantaj important îl constituie rețeaua modernă și diversificată de furnizori în domeniu.
Industria farmaceutică nu este doar un sector care generează locuri de muncă și adaugă valoare în economie, ci un sector strategic pentru economia românească. Dacă putem să supraviețuim fără ultimele modele de automobile sau din tehnologie, fără medicamente putem ajunge să nu mai avem nevoie de “ultimul răcnet” tehnologic. România se poziționează pe primul loc în Europa Centrală la investițiile în cercetare-dezvoltare din industria farmaceutică. Forța de muncă ce deservește acest sector este comparabilă cu a Poloniei, Irlandei sau Belgiei. Industria farmaceutică angajează 25.000 de persoane, dublu față de Grecia și Austria.  
Turismul reprezintă un alt domeniu cheie în care putem excela. Suntem printre țările cu cele mai diversificate produse turistice la nivel mondial (resurse naturale și antropice, biodiversitate unică de floră și faună în Europa). București ocupă locul 21 în top 100 cele mai dinamice orașe din punctul de vedere al sosirilor turistice internaționale. Creșterea calității resurselor umane și a serviciilor turistice reprezintă prioritatea zero pentru competitivitatea turismului românesc. Astfel va putea crește și exportul de servicii turistice românești.
România a demonstrat că și în domeniul telecomunicațiilor mobile are un potențial important de creștere. Suntem a doua țară la nivel mondial din punctul de vedere al conexiunii la Internet și avem o acoperire de peste 90% a rețelelor.
România se poate lăuda și cu un sector aeronautic cu procese de fabricație la costuri eficiente. Prezența unor companii importante de fabricare a componentelor, de tipul Premium Aerotec, Universal Alloy Corporation, Duqueine Group, Elbit Systems, garantează atractivitatea sectorului și buna desfășurare a afacerilor.
Uriașul avantaj al României de a avea deschidere la mare și a fi străbătută de Dunăre nu oferă doar atuul unui nod comercial de importanță ridicată, ci și dezvoltarea industriei navale și cu precădere a șantierelor navale. Forța de muncă înalt calificată și numărul ridicat de specialiști orientați spre inovare ne recomandă în acest domeniu. De altfel, șantierul Daewoo Mangalia a ocupat locul 2 în topul șantierelor navale europene în anul 2009.

Andreea Paul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.