Acasă Economia de Dreapta USL = Guvernul Ziua și Beleaua: Ponta vrea facturi mai mari la...

USL = Guvernul Ziua și Beleaua: Ponta vrea facturi mai mari la energie electrică pentru populație pentru a acoperi incompetența propriei sale echipe

DISTRIBUIȚI

Guvernul Ponta emite și aprobă fără nicio avertizare o hotărâre guvernamentală care va avea ca efect o nouă majorare a facturii la energie electrică a populației. Această nouă belea se adaugă la un alt lung șir de belele:

• introducerea a 20 de taxe noi și impozite majorate de către USL,
• accelerarea calendarului de creștere a prețurilor la energie de către USL,
• decalarea creșterii accizelor la bunurile de consum de către USL, cu impact direct asupra creșterii prețurilor și a coșului de consum al românilor, cu impact direct asupra scăderii nivelului de trai.

Nicio brumă de eficientizare a cheltuielilor publice, așa cum au promis în campania electorală. Asistăm la hiper-politizarea instituțiilor publice, la clica instituționalizată, la abuzuri și la hoție, pornind cu cazul Grăjdan, până la recentul caz Mândroiu.
În data de 3 aprilie 2013 guvernul Ponta a emis hotărârea guvernamentală H.G. nr. 138/2013 privind adoptarea unor măsuri pentru siguranța alimentării cu energie electrică. Această hotărâre, care nu a fost niciodată supusă dezbaterii publice, a fost aprobată și publicată în Monitorul Oficial la data de 8 aprilie 2013, urmând a intra în vigoare începând cu 15 aprilie 2013. Va fi aplicată până la 1 iulie 2015.

Ce prevede această hotărâre guvernamentală?

Transelectrica este obligată să preia energie electrică cu prioritate de la complexurile energetice Oltenia din Târgu Jiu și Hunedoara din Deva, cele care produc cea mai scumpă energie din sistem. Hotărârea favorizează așadar cele două termocentrale.

Care este problema cu această hotărâre guvernamentală?

Complexul Energetic Hunedoara vinde energie electrică la cel mai mare preț de pe piață (preț mediu de 271 lei/Mwh), iar Complexul Energetic Oltenia vinde energie electrică la al doilea cel mai mare preț de pe piață (preț mediu de 190 lei/Mwh), potrivit ultimului raport privind prețurile și cantitățile de energie electrică vândute de producători pe piața reglementată de energie electrică publicat de ANRE. În comparație, Hidroelectrica vinde energie electrică la un preț mediu de125 lei/Mwh, Nuclearelectrica la 142 lei/Mwh și OMV Petrom la 169 lei/Mwh.
Cum decizia guvernamentală obligă Transelectrica să preia energie electrică cu prioritate exact de la cele mai scumpe centralele termoelectrice, furnizorii de energie electrică vor crește prețul pentru a-și acoperi costurile suplimentare. Efectul se va resimți imediat în creșterea facturii la energie electrică a populației.
În plus, acordul cu FMI presupune aplicarea calendarului de liberalizare la energia electrică tocmai pentru a crea o piață concurențială și a liberaliza prețul. Această măsură este de fapt o formă de ajutor acordată celor două mari termocentrale de stat, care să le permită supraviețuirea pe piață în condiții de ineficiență pentru încă cel puțin doi ani.

Andreea PAUL
Vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.