Acasă Economia de Dreapta Viziunea Partidului Democrat Liberal pentru mediul de afaceri: Creșterea libertății economice

Viziunea Partidului Democrat Liberal pentru mediul de afaceri: Creșterea libertății economice

DISTRIBUIȚI

Nimeni nu are astăzi grijă de angajatori în România. Noi, ca și partid de centru dreapta, singurul partid de centru dreapta din România, tragem un semnal de alarmă tuturor celor care se află astăzi în Executivul României și în legislativ. România se confruntă cu o criză a locurilor de munca acută. Nu poți să vorbești despre crearea de noi locuri de muncă dacă nu te uiți, cu atenție, la problemele mediului de afaceri ale întreprinzătorilor. Dacă angajatorului îi merge bine, să știți că și angajatului îi merge bine. Ca să vorbim însă despre angajatori, trebuie să vorbim despre investiții, trebuie să vorbim despre bani, trebuie să vorbim despre soluții pentru mediul de afaceri. De aceea astăzi, Partidul Democrat Liberal anunță, după discuții lungi, intense, permanente cu reprezentanții mediului de afaceri, care sunt principalele soluții care li se adresează lor. Am formulat o viziune a Partidului Democrat Liberal pentru mediul de afaceri: Creșterea libertătii economice.
Prin creșterea libertății economice înîeleg următorul lucru, mediul de afaceri nu cere nici ajutoare și nici favoruri de la stat. Mediul de afaceri cere să respire. ?ê?£i ca să respire, Partidul Democrat Liberal – singurul partid de centru-dreapta din România, oferă soluții:

– relaxare fiscală;
– cota unică de 12%;
– diminuarea contribuțiilor pentru asigurări sociale cu 5 procente;
– scutirea profitului reinvestit.

Toate sunt introduse în Programul de guvernare al Partidului Democrat Liberal încă din anul 2012 și am dovedit, pe o modelare bugetară multianuală, că România trebuie și este pregătită să facă acești pași. Totodată, propunem crearea Autorității Naționale pentru Protecția Întreprinzătorului, și acesta va fi un proiect de inițiativă legislativă pe care îl propunem dezbaterii publice la Galați, pe 23 mai, la ora 14:00, cu reprezentanții Biroului Permanent Național al PDL și cu foarte mulți reprezentanți ai mediului de afaceri. Acolo îl lansăm în dezbatere publică, el este deja pregătit.
De la ce realitate pornim astăzi: România este a doua cea mai puțin transparentă economie din Europa și ocupăm locul 9 în lume la opacitatea cu care se elaborează politicile publice în România. Totodată, România este a șaptea cea mai puțin liberă economie din lume. În egală măsură, România se situează pe ultimele locuri în Europa, pe locul 24 la ușurința de a derula afaceri în România, pe locul 27 în lume la cea mai mare povară a reglemen­tărilor guverna­mentale.
Așadar, Partidul Democrat Liberal crede că România, până în anul 2020, poate și trebuie să devină cea mai liberă și mai transparentă economie din Europa, altfel nu vom putea vorbi de locuri de muncă, despre bunăstare, despre salarii decente. Astăzi civilizația se compară cu taxe puține, simple și cât mai mici posibil. Or, noi cu ce realitate avem de-a face: cu trimiteri ale oamenilor în concedii, cu plată, fără plată, cu șomajul foarte agresiv în rândul tinerilor, mediul de afaceri rămâne în continuare captiv presiunii fiscale, poveri administrativ-fiscale, și vă reamintesc că, în medie, o firmă în România pierde 9 zile pe an doar cu plata taxelor și 41 de proceduri de plată a taxelor pe an. Nu ne mai putem permite să avem companii în care angajații să nu facă altceva decât să completeze hârtiile și hârțogăriile pentru a-și plăti dările către stat. Este inadmisibil să soliciți în egală măsură firmelor sau cetățenilor documente sau informații pe care o instituție a statului trebuie să le ofere. E o pierdere inutilă de timp, de bani, de energie, fără nicio valoare dată acestui proces. Așadar, subliniez din nou, Partidul Democrat Liberal crede în relaxare fiscală.
Mai trag un semnal de alarmă! Tot mai multe firme se orientează spre Bulgaria, și nu întâmplător, cota unică este de 10%. Nu doar în Bulgaria, în Macedonia, în Albania, în Moldova la fel, cota unică de 12%. Atenție foarte mare, nu putem vorbi de creare de locuri de muncă în România fără investiții. România trebuie să se repoziționeze în această regiune central și sud-est europeană printr-o strategie de transparentizare și de liberalizare economică prin relaxare fiscală.
Vă voi mai da câteva detalii legate de mediul de afaceri în ansamblu:

– Peste 90% din companiile din România, din industriile românești, sunt controlate de companii majo­ritare străine.
– 21 din cele 25 de piețe indus­triale sunt dominate de companii străine.
– Din cele 5 piețe unde companiile majoritare sunt finanțate cu capital autohton doar 2 dintre ele sunt private, celelalte sunt de stat.
Este vorba de industria alimentară și industria construcțiilor metalice.

Este inadmisibil ca într-o țară ca România, românii să plătească mai mult decât vecinii est-europeni pentru produsele de igienă personală pentru că nu avem nicio fabrică de pastă de dinți sau de săpun lichid. Producția Colgate, vă reamintesc, a fost relocată, fără să vă surprindă, de la Brașov tot în Bulgaria, iar principalele branduri de săpun lichid sunt importate din străinătate. Vă dau un alt exemplu concret legat de fabricile de ciocolată și de dulciuri, astăzi în România mai sunt doar 3 astfel de fabrici. Acum 8 ani producția internă acoperea 80% din vânzările de ciocolată. Astăzi, după 8 ani, 80% din consumul intern este importat. Sunt doar câteva exemple, dar ele pot să continue până la producția de utilaje agricole unde, din păcate, România a pierdut masiv teren. Așadar, România trăiește astăzi reversul industrializării și avem nevoie de o viziune ambițioasă pentru a crește atractivitatea investi­țională românească pentru a stimula capitalul autohton. Să facă ce? Să creeze locuri de muncă, să ne meargă mai bine nouă, tuturor românilor.
În lista de obiective, pe lângă crearea Autorității Naționale pentru protecția întreprinzătorilor, pe lângă diminuarea cotei unice de la 16% la 12%, contribuțiile de asigurări sociale și de sănătate la angajator cu 5%, mai propunem revenirea asupra deciziei USL de a impozita obligatoriu cu 3% cifra de afaceri a microîntreprinderilor. Recoman­darea europeană și recoman­darea Partidului Democrat Liberal este de a introduce acest sistem Opțional, așa cum l-a gândit și aplicat guvernului PDL.
În egală măsură, reducerea timpului de plată la cel mult trei zile de la nouă zile cât pierd astăzi, în medie, firmele din România. ?ê?£i o să mă întrebați bine, bine, dar cum? Simplu: ne uităm la țările lumii care performează în acest domeniu, nu reinventăm roata. Putem să reducem cu adevărat timpul de așteptare și a reglementărilor excesive, putem diminua birocrația și administrația fiscală uitându-ne la cum au făcut irlandezii, sau estonienii, sau luxemburghezii. Sunt cazuri de succes unde nu durează mai mult de trei zile plata taxelor, în medie pe an.
În privința Întreprinderilor Mici și Mijlocii. Aici ne-am gândit serios la problema creditării. Din păcate, una din două firme care dorește să acceseze un credit astăzi în România este respinsă de la finanțare. Media europeană este doar una din trei IMM-uri. Pentru a sprijini IMM-urile să aibă acces la credite am gândit instituția mediatorului de credite care, din nou, se va găsi într-o propunere de inițiativă legislativă și, în egală măsură, capitalizarea C.E.C și Eximbank. Nu este însă suficient pentru că noi vorbim de un sistem bancar netransparent, de lipsa concurenței reale între băncile care oferă astăzi credite, vorbim despre o blocare cvasi gene­ralizată a creditării activității industriale sau productive în România. Vorbim despre rate a dobânzilor mult mai mari în România decât în alte state europene.
În privința fondurilor europene pentru dezvoltarea economiei. Toată lumea știe că se vorbește mult și se face foarte puțin. O rată de absorbție de 14% din fondurile structurale ne pozițio­nează pe un rușinos loc. Cehii au vreo 1500 de euro pe cap de locuitor deja absorbiți, în România abia vorbim de 300 de euro pe cap de locuitor absorbiți. Pentru următorul ciclu financiar 2014-2020, PDL găsește absolut necesară diminuarea birocrației, asigurarea accesului beneficiarilor la programe cu creditare cu dobândă subvenționată și stabilirea unor mecanisme de control independente de influențele politice. ?ê?£i aici ne gândim la cele mai bune practici europene – în cazul Poloniei, de pildă, până la 25% din fondurile europene sunt absorbite prin decizia strategiilor regionale de dezvoltare. Propunem și noi acest mecanism pentru România.
Un alt obiectiv pe care-l atingem ține de formarea și reconversia profesională ca prioritate. De ce spun asta? Pentru că România se confruntă în continuare cu o hemoragie de inteligență și de resurse umane. În continuare, peste 80% din absolvenții de școală nu activează în piața muncii în domeniul pentru care s-au pregătit. Totodată, ne așezăm pe ultimele locuri din lume din perspectiva exodului de creiere. Din acest punct de vedere, propunerea PDL este a dezvolta clustere tehnologice pentru a crește nivelul calității de învățământ, pentru a permite conectarea tinerilor absolvenți la realitățile pieței muncii și pentru a valorifica cu adevărat talentul acestora în țară. (Vă reamintesc cazul recent al tânărului Budișteanu care la un concurs de inventica în România se poziționează pe un rușinos loc 8, iar în SUA câștiga marele premiu pentru inventica) ?ê?£i aici ne-am uitat la cele mai performante sisteme din lume, este vorba de Elveția, Finlanda, Singapore și nu numai.
Apoi infrastructura. Nu poți să vorbești despre mediul de afaceri dacă nu ești conectat la sistemele de transport europene. Pe scurt, să ne conectăm la lumea civilizată.
?ê?£i, ultimul punct pe care-l ating ține de managementul de stat. Din perspectiva transparenței politicilor publice, România se situează pe locul 136 în lume din 144 de țări analizate și nu întâmplător suntem una dintre cele mai corupte țări din lume, din acest punct de vedere – la depolitizarea instituțiilor publice și a companiilor de stat. ?ê?£i aici avem modele de bună practică internațională – Singapore, Finlanda sau Noua Zeelandă.
Sintetizez spunând că avem trei obiective clare:
1. Crearea de locuri de muncă și stimularea investițiilor
2. Corelarea sistemului educațional cu nevoile pieței, altfel nu vom reuși să reducem șomajul
3. Depolitizarea administrației, debirocratizarea administrației

Andreea PAUL
Vicepreședinta PDL
Deputat de Țara Oașului, Satu Mare
Comisia de Buget-Finanțe
Lector univ. dr. la Facultatea de Relații Economice Internaționale, ASE
E-mail: andreea_vass@yahoo.com
Website personal: www.andreeapaul.ro
Facebook: http://www.facebook.com/andreea.vass

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.