Acasă Economic-Financiar 29 miliarde de euro – suma cheltuită de români în prima jumătate...

29 miliarde de euro – suma cheltuită de români în prima jumătate a anului

DISTRIBUIȚI

Creșterile salariale din ultimul an, fundamentate de ușorul trend ascendet al economiei, au determinat românii să cheltuiască foarte mulți bani. Potrivit Ministerului Finanțelor, în primele șase luni ale anului curent românii au cheltuit 29 de miliarde de euro. Banii s-au îndreptat către mâncare, energie, mașini, case, telefoane mobile, medicamente și îmbrăcăminte. Suma a fost calculată în funcție de încasările taxei pe valoarea adăugată, cea mai importantă sursă de venit la Buget, și de impozitele plătite statului. Trebuie ținut cont că aceste date nu conțin informații din zonele "gri" ale economiei.

Românii sunt cheltuitori. Cam aceasta este concluzia unor date prezentate de Ministerul Finanțelor. Dezavantajul acestui fapt este că ei nu economisesc, poate și din cauza salariilor mici și a prețurilor mari. Specialiștii din piață estimau că 70% din români nu fac economii și nu investesc banii pe care îi iau, iar 17% din cei care reușesc să pună ceva deoparte nu pot strânge mai mult de valoarea salariului mediu.

În primele luni ale anului 2008, românii au cheltuit aproximativ 29 de miliarde de euro pe bunuri și servicii, de la mâncare, energie, mașini și case, până la telefoane mobile, medicamente și îmbrăcăminte. Cu puțin timp în urmă, Eurostat, biroul de statistică al Uniunii Europene, realizase un studiu care  arăta că românii plătesc jumătate din salariu, lunar, pe mâncare, băutură și țigări, cel mai mult dintre toți locuitorii statelor membre.
Suma prezentată de Ministerul Finanțelor a fost calculată în funcție de încasările taxei pe valoare adăugată, cea mai importantă sursă de venit pentru bugetul de stat, din primele șase luni ale anului. Tot în această perioadă, la bugetul de stat s-au colectat din TVA aproximativ 20,2 miliarde lei (5,5 miliarde de euro), ceea ce reprezintă 19% din totalul sumelor cheltuite de români. Încasările din TVA au urcat în primul trimestru cu aproape 57% față de perioada similară a anului trecut. Această creștere a consumului a fost marcată și de accentuarea salariilor medii, care au crescut, conform datelor Institutului Național de Statistică, cu 24% față de aceeași perioadă a anului trecut.
Din datele prezentate de Ministerul Finanțelor, ce vizează încasările din impozitarea salariilor și veniturilor (2,4 miliarde euro), reiese că românii au avut venituri, în prima jumătate a anului, de aproximativ 15 miliarde de euro. Diferența banilor din cei 29 de miliarde cheltuiți revine din credite, de la muncitorii din străinătate și din câștiguri nedeclarate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.