Home Economic-Financiar Alcoolul inunda economia subterana

Alcoolul inunda economia subterana

DISTRIBUIŢI

Rapoartele Garzii Financiare arata ca introducerea monopolului de stat in producerea si comercializarea alcoolului nu a reusit sa stopeze evaziunea fiscala. Economia subterana in acest sector a capatat proportii alarmante, piata fiind in prezent sufocata de abundenta de bauturi alcoolice spirtoase produse -la negru-. La ultimul control, 150 de producatori de alcool din 172 controlati au justificat provenienta materiilor prime cu documente fictive apartinand unor societati-fantoma sau cesionate, fiind intocmite 85 de dosare. Dintre acestea, 30 au fost deja inaintate organelor de cercetare penala, pentru recuperarea unui prejudiciu total de circa 1.000 miliarde de lei.

Dimensiunea evaziunii a fost adusa la cunostinta primului-ministru, caruia producatorii legali i-au semnalat o crestere cu 400% a livrarilor de bauturi alcoolice spirtoase in perioada controalelor efectuate de Garda Financiara. Printre cele mai folosite retete ale evaziunii sunt falsificarea documentelor privind materiile prime folosite, interpunerea firmelor-fantoma pe circuitul comercial si declararea numai a alcoolui tehnic in urma rafinarii din care rezulta si alcoolul etilic folosit la prepararea bauturilor.

Desi s-a afirmat ca introducerea monopolului de stat in producerea si comercializarea alcoolului va avea efcte benefice asupra incasarilor la bugetul de stat, economia subterana in acest sector a capatat proportii alarmante, piata fiind in prezent sufocata de abundenta de bauturi alcoolice spirtoase produse -la negru-, care se comercializeaza en detaile cu 7.000-8.000 de lei sticla, in conditiile in care pretul legal (pretul minim de vanzare cu amanuntul) este de 13.000-14.000 lei/sticla. Acest lucru se realizeaza prin producerea de alcool de catre fabricile neautorizate si prin operatiunile de vanzare-cumparare de alcool intre societatile comerciale, -suntand- statul, unicul cumparator legal de alcool. In luna februarie a acestui an, Garda Financiara a efectuat o vasta operatiune de control, coordonata de comisarul general adjunct Marian Morcoasa, prilej cu care au fost intocmite 85 de dosare, din care 30 au fost deja inaintate organelor de cercetare penala, pentru recuperarea unui prejudiciu total de circa 1.000 miliarde de lei. Dimensiunea evaziunii a fost adusa la cunostinta primului-ministru, caruia producatorii legali i-au semnalat o crestere cu 400% a livrarilor de bauturi alcoolice spirtoase in perioada controalelor efectuate de Garda Financiara.

Alcoolul iriga economia subterana

Desi prin Ordonanta de Urgenta privind instituirea monopolului de stat in alcool (intrata in vigoare la data de 1 decembrie 2000) s-a interzis circulatia si comercializarea alcoolului din productia interna intre agentii economici, incalcarea acestei dispozitii fiind considerata infractiune, comisarii Garzii au constatat repetate incalcari ale dispozitiilor legale.

Unul dintre cazurile evidentiate este cel al SC Vinalcool SA Slatina. Societatea in cauza nu a mai fost autorizata sa comercializeze alcool ca urmare a datoriilor restante fata la bugetul de stat, fiindu-i sigilate atat instalatiile de productie, cat si cantitatea de peste 10.000 litri de alcool. Cu toate acestea, in luna ianuarie a acestui an, Vinalcool Slatina a comercializat alcool tehnic direct la beneficiari, la fel ca in cazul SC Verachim SA, care a vandut, in perioada 1 decembrie 2000-31 ianuarie 2001, 19.516 litri de alcool tehnic direct societatilor comerciale.

O alta modalitate de sustragere de la plata obligatiilor fiscale este cea de inscriere in documente, ca obiect al tranzactiilor, in locul alcoolului, -distilat din vin- sau -rachiu din vin-, produse care nu sunt supuse regimului de supraveghere fiscala. Patru societati comerciale, dintre care doua -fantoma-, au fost identificate ca au efectuat, intr-o singura zi (29 decembrie 2000), o tranzactie de 4,5 milioane litri de rachiu din vin, cantitate pentru care accizele si TVA reprezinta mai mult de 100 miliarde de lei. Pornind de la ipoteza ca o asemenea cantitate nu ar fi putut fi livrata intr-o singura zi, Garda a efectuat verificari ulterioare, prelevand inclusiv probe din rachiul respectiv. Primele date furnizate de laboratoarele de analiza au confirmat ca produsul respectiv nu este nicidecum distilat de vin, ci vodca, bautura alcoolica spirtoasa, produs care este interzis a fi comercializat intre agentii economici.

Urmare a controlului efectuat, comisarii Garzii Financiare au constatat ca asa-zisa metoda -vodca vrac- a fost de fapt doar o acoperire pentru transporturile ilegale de alcool. Semnificativ este cazul societatii Liber Trans SRL Baia Mare, care a fost depistata ca s-ar fi aprovizionat cu 50.000 de litri vodca vrac de la o firma-fantoma, Ginola Com SRL Bucuresti, rezultand din acte ca mijlocul de transport ar fi efectuat in aceeasi zi 2.000 de kilometri, adica doua curse pe ruta Bucuresti – Iasi – Maramures si retur. -Avand in vedere faptul ca livrarile de alcool etilic rafinat sunt net inferioare celor de vodca, conduc la ipoteza ca in realitate ?çvodca vrac?ê nu a reprezentat decat o denumire fictiva, utilizata pentru acoperirea tranzactiilor ilegale si ca, in fapt, a circulat doar alcool etilic rafinat-, se arata in raport. Alt caz este cel al SC Coner Drinks SRL din Galati, care s-a aprovizionat, pana la 31 octombrie 2000, cu circa doua milioane litri de vodca si rom vrac, pentru care a efectuat deduceri de accize de aproximativ 20 miliarde de lei. Documentele de provenienta evidentiau ca furnizor SC Alcoolmihail Impex SRL Bucuresti, constatandu-se ca seriile si numerele facturilor nu-i apartin, pe de alta parte, societatea in cauza nefiind autorizata sa produca si sa comercializeze bauturi alcoolice.

Documente fictive si societati-fantoma

Metoda vodca-vrac este -completata- de interpunerea pe circuit a firmelor-fantoma si de utilizarea masiva a platilor in numerar in sume de ordinul miliardelor, urmare a unui cadru legal neadecvat. -Reconstituirea ulterioara a circuitului comercial, identificarea si demonstrarea implicarii unor persoane este practic imposibila, in conditiile in care sunt implicate firme-fantoma, se distrug documentele dupa consumarea tranzactiilor, furnizorii si beneficiarii sunt cointeresati in ascunderea realitatii, iar minimul de urme care ar putea fi lasate de o operatiune bancara, lipsesc-, spune Marian Morcoasa. Pana in prezent, 150 de firme din 172 controlate au justificat provenienta materiilor prime -vodca vrac- cu documente fictive apartinand unor societati-fantoma sau cesionate: -Astfel de cazuri presupun o arie mare de investigare, deoarece nu se poate face dovada culpei acestora decat ca urmare a producerii dovezilor referitoare la faptul ca societatile-fantoma nu mai existau si nu puteau deci sa produca la data tranzactiilor sau ca mijloacele auto si persoanele delegate inscrise in factura sunt nereale, dat fiind faptul ca din documentele de livrare rezulta ca acelasi mijloc de transport (cisterna cu alcool) a efectuat patru-sese curse in aceeasi zi, lucru imposibil avand in vedere timpul de incarcare-descarcare si distanta parcursa-, afirma Morcoasa.

O alta metoda de evaziune folosita in prezent, este cea a alcoolului tehnic. Agenti economici care produceau alcool etilic pana in luna martie 2000 au declarat, ulterior, ca produc numai alcool tehnic. Acest produs, impropriu consumului uman, se obtine in cadrul procesului de rafinare a alcoolului brut prin procedeul -frunti si cozi-. Obtinerea numai de alcool tehnic prin rafinarea alcoolului brut este practic imposibila, deoarece, in urma procesului de rafinare, alcoolul tehnic se obtine in proportie de 6-12%, restul fiind alcool etilic rafinat, folosit la producerea de bauturi alcoolice. -Avem informatii, in curs de verificare, cum ca astfel de societati au vandut alcool etilic rafinat catre diversi producatori de bauturi alcoolice-, ne-a confirmat comisarul general adjunct al Garzii Financiare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.