Acasă Economic-Financiar Aproape 60% din firmele romanesti functioneaza in afara legii

Aproape 60% din firmele romanesti functioneaza in afara legii

DISTRIBUIȚI

Conform datelor statistice centralizate la Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC), cateva zeci de mii de firme romanesti isi desfasoara activitatea in afara legii. Dintr-un total de 675.032 de societati inmatriculate, 15.814 isi desfasoara activitatea avand mandatul administratorului expirat, 4.797 au durata expirata, 64.191 au durata inchirierii sediilor expirata, 2.441 au capitalul social subscris sub limita legala, iar 345.741 nu si-au depus bilatul anual. Altfel spus, mai mult de jumatate din totalul firmelor (390.174) se afla – potrivit Registrului Comertului – in situatie de dizolvare judiciara. Aceasta este realitatea pe fondul careia Romania incearca sa convinga institutiile europene ca este o candidata serioasa la Uniunea Europeana si ca sectorul sau privat este unul dezvoltat, care poate face fata cu brio conditiilor drastice impuse de concurenta pietei unice.

De asemenea, la 1 ianuarie 2005 a expirat un nou termen-limita pana la care trebuia sa se incheie procesul de preschimbare a certificatului de inmatriculare si a celui de inregistrare fiscala. Numai jumatate din totalul companiilor au efectuat respectiva operatiune.

Registrul Comertului trebuie sa dispuna dizolvarea a peste 390.000 de firme din totalul de 675.000 inmatriculate pana la finele anului trecut, pentru ca acestea au probleme de natura formala. Potrivit datelor centralizate la Oficiul National al Registrului Comertului (ONRC), aproape 60% din firmele romanesti se afla in situatia de a fi dizolvate, din urmatoarele motive: 4.797 societati au durata de functionare expirata; 15.814 au administratori cu mandate ce au termene depasite; 64.191 au sediul cu durata expirata; 2.441 au capital social subscris sub limita legala si, ceea ce e cel mai grav, 345.741 de societati nu au raportat Registrului Comertului situatia financiara pe anul 2003.

O alta statistica a ONRC arata ca, dintr-un total de peste 650.000 de firme care ar fi trebuit sa-si preschimbe certificatele de inmatriculare si de inregistrare fiscala cu certificatele de inregistrare continand codul unic de inregistrare, doar 343.000 au efectuat aceasta operatiune. Asta in conditiile in care, de-a lungul anului trecut, ONRC a lansat zeci de avertismente privind obligativitatea preschimbarii certificatelor. In comunicatele institutiei s-a precizat, in repetate randuri: -Certificatele de inmatriculare si cele de inregistrare fiscala nepreschimbate pana la data de 31 decembrie 2004 se anuleaza. Astfel, comerciantii persoane fizice si asociatiile familiale se radiaza din oficiu, iar comerciantii persoane juridice se dizolva de drept si intra in lichidare, potrivit reglementarilor legale-.

Jumatate din companii lipsesc din evidentele Fiscului

Faptul ca, pe de-o parte, 353.000 de firme nu au depus bilantul pe 2003, iar de cealalta parte 310.000 societati nu si-au preschimbat certificatele pentru a obtine (inclusiv de la Finante) cod unic de inregistrare evidentiaza o realitate ingrijoratoare: practic, jumatate din totalul de 675.032 de agenti economici inmatriculati la Registrul Comertului lipsesc din evidentele Fiscului. Functionale sau nu, de pe urma activitatilor acestor entitati statul nu castiga nimic.

Legislatia e cam intortocheata

Legea nr. 359/2004, privind simplificarea formalitatilor la inregistrarea in Registrul Comertului a persoanelor fizice, asociatiilor familiale si persoanelor juridice, prevede, la art. 26, ca persoanele juridice care pana la data intrarii in vigoare a Legii nr. 359/2004 nu au preschimbat certificatul de inmatriculare si cel de inregistrare fiscala au obligatia de a solicita, la Oficiul Registrului Comertului de pe langa tribunalul din judetul in a carui raza au sediul social sau secundar, preschimbarea respectivelor documente cu noul certificat continand codul unic de inregistrare. Consecinta nerespectarii acestei obligatii legale este stipulata la art. 30: -Neefectuarea preschimbarii (…) pana la data de 31 decembrie 2004 atrage dizolvarea de drept a persoanelor juridice.

Constatarea dizolvarii de drept se face prin incheierea judecatorului delegat, pronuntata la cererea Oficiului National al Registrului Comertului. Incheierea judecatorului delegat se inregistreaza in Registrul Comertului si se comunica persoanei juridice la sediul social, Ministerului Finantelor Publice, Agentiei Nationale de Administrare Fiscala – pe cale electronica, si se publica pe pagina de Internet a ONRC, precum si la sediul Oficiului Registrului Comertului de pe langa tribunal-.

Ce fel de societati pot fi lichidate

Tribunalul poate pronunta dizolvarea societatii, in cazurile in care: – societatea nu mai are organe statutare sau acestea nu se mai pot intruni – societatea nu a depus situatiile financiare anuale sau alte acte care, potrivit legii, se depun la Oficiul Registrului Comertului – societatea si-a incetat activitatea, nu are sediu social cunoscut ori nu indeplineste conditiile referitoare la sediul social – asociatii au disparut ori nu au domiciliul cunoscut sau resedinta cunoscuta – societatea nu si-a completat capitalul social, in conditiile legii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.