Acasă Economic-Financiar Au inceput negocierile pentru privatizarea Rafo

Au inceput negocierile pentru privatizarea Rafo

DISTRIBUIȚI


Autoritatea pentru Privatizare – APAPS a procedat ieri, 30 iulie, la deschiderea singurei oferte pe care a inregistrat-o pana pe data de 27 iulie in cadrul intentiei de vanzare a pachetului sau de actiuni la societatea Rafo Onesti. Pachetul APAPS cuprinde 60% din actiunile rafinariei si a fost ravnit de un grup de investitori, intre care cele mai importante nume sunt ale societatilor Canyon Servicos si Imperial Oil. Cititorilor nostri le este cunoscut cel mai bine numele firmei Imperial Oil, care detine, in prezent, si Rafinaria Darmanesti.

Oferta acestui grup de investitori a ramas, in final, singura pentru Rafo, desi de rafinaria din Onesti au fost interesate mai multe firme, care au si cumparat caietul de sarcini, printre ele fiind si Petrolexportimport din Romania. APAPS nu a precizat pretul minim pe care il va cere cumparatorului pentru Rafo, dar chiar de ieri a inceput, cu reprezentantii investitorilor, prima runda de negocieri. Pentru negocieri, investitorii au solicitat firmei de audit Arthur Andersen un expert si acesta a fost numit in persoana lui Attila Covacs. El va fi, in continuare, seful echipei de negociatori ai firmelor Canyon Servicos si Imperial Oil. Rezultatele negocierilor vor fi confidentiale, iar procesul de negociere este posibil sa dureze si cateva luni.

Trei conditii pentru Rafo

Pentru a ajunge in aceasta etapa, grupul de investitori a acceptat trei conditii esentiale. Acestea sunt dovada ca dispun de 100 milioane de dolari capital de lucru, din care 70 milioane de dolari sa poata fi pusi jos in maximum 90 de zile, dovada ca pot face investitii de 80 milioane de dolari si ca pot rezolva problema datoriilor catre firmele Glencore si Masefield. Capitalul cerut in 90 de zile este cerut pentru ca rafinaria asteapta sa fie repornita, cu petrol care ar costa aproximativ 70 milioane de dolari. Plata petrolului pe aceasta piata se face, de regula, in circa trei luni, deci banii trebuie sa apara si ei in acelasi timp. De asemenea, rafinaria, desi este una dintre cele mai performante din Romania (si una dintre cele mai mari cinci rafinarii din tara), are inca nevoie de investitii pentru modernizare. De asemenea, datoriile la Glencore si Masefield, de 14 milioane de dolari, sunt pe muchie de cutit, atata timp cat creditorii au deja in buzunare o hotarare a Curtii de Apel Bacau in acest sens si chiar a unei institutii similare din Londra.

Fata de asocierea cu firma Canyon Servicos, reprezentantii Imperial Oil au motivat gestul prin intentia de a atrage investitori de portofoliu in aceasta afacere. Imperial Oil a facut planul de afaceri pentru Rafo impreuna cu aceasta firma.

Investitorii asteapta si cuvantul Guvernului

Guvernul Romaniei a emis, recent, o Nota conform careia Rafo va primi o garantie guvernamentala pentru un credit in valoare de 70 milioane de dolari, stergerea penalitatilor si esalonarea datoriilor catre buget cu o perioada de gratie de sase luni. Pentru ca aceste prevederi sa devina operationale, este nevoie de hotarari de guvern pentru fiecare in parte. Initial, data-limita pentru emiterea garantiei guvernamentale pentru creditul bancar oferit de Standard Bank Londra a fost fixata pentru 15 iulie. Cu cateva zile inainte de aceasta data, reprezentantii bancii londoneze, prin care se deruleaza majoritatea finantarilor marilor afaceri cu petrol din Europa, s-au intalnit la Bucuresti cu autoritatile romane, cu care au convenit sa prelungesca acest termen pana pe 30 iulie, adica pana cand se va sti cine este ofertantul principal pentru preluarea pachetului de actiuni de la Rafo.

De asemenea, nu trebuie ignorat cuvantul celor doi mari creditori ai Rafo, Glencore si Masrfield, care pot oricand cere executarea silita pentru recuperarea datoriilor de la Onesti, dar cu reprezentantii lor se poarta in continuare negocieri pentrru reesalonarea datoriilor pe o perioada de cel putin sase luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.