Acasă Economic-Financiar BERD a acordat Romaniei patru noi imprumuturi

BERD a acordat Romaniei patru noi imprumuturi

DISTRIBUIȚI


Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a incheiat, sambata, cu autoritatile romane acordurile privind finantarea a trei proiecte cu 26,5 milioane de euro, precum si memorandumul de intelegere pentru un imprumut de 150 milioane USD pentru restructurarea SNP Petrom in vederea privatizarii.

-Aprobarea memorandumului arata hotararea Guvernului de a privatiza cea de-a doua companie petroliera din Europa Centrala si de Est si de a face din acest proces o privatizare de succes-, a declarat premierul Adrian Nastase. El a adaugat ca imprumutul va fi utilizat pentru a introduce la Petrom principiile si instrumentele de management ale guvernantei corporative.

Ministrul Industriei, Dan Ioan Popescu, a afirmat ca Guvernul a initiat discutii cu BERD privind o serie de proiecte privind distributia de energie electrica, distributia si inmagazinarea gazelor naturale, precum si productia de energie electrica si termica.

Primul proiect semnat sambata are o valoare de 14,5 milioane de euro si este destinat reabilitarii si modernizarii statiei de tratare a apelor uzate Tarlung din judetul Brasov. Operatiunea face parte dintr-un program cu o valoare totala de 58,7 milioane de euro, in cadrul caruia au fost modernizate statii similare la Constanta, Iasi si Arad. Imprumutul este cofinantat de UE, prin programul ISPA.

Al doilea imprumut insumeaza 10 milioane de euro sub forma unei linii de creditare deschise la Banc Post pentru finantarea intreprinderilor mici si mijlocii. UE este implicata, de asemenea, in acordarea fondurilor.

Un alt proiect cu finantare BERD pentru acordarea de imprumuturi firmelor mici este constituirea Micro-Finance Bank Romania, care a primit, sambata, licenta de functionare din partea Bancii Nationale a Romaniei. BERD detine 22,5% din actiunile bancii si va asigura, impreuna cu SUA, o linie de creditare de sase milioane de dolari destinata finantarii IMM-urilor.

Autoritatile romane si BERD au aprobat, de asemenea, conditiile generale ale imprumutului pentru pre-privatizarea Petrom, in valoare de 150 milioane USD (173 milioane de euro), care va fi discutat de board-ul institutiei financiare internationale pana la sfarsitul acestei luni. BERD va asigura 100 milioane USD din total, restul fondurilor urmand sa provina de la banci private. Banca pentru Comert si Dezvoltare a Marii Negre va asigura 10 milioane USD din aceasta ultima componenta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.