Acasă Economic-Financiar BNR va decide, saptamana viitoare , soarta BTR

BNR va decide, saptamana viitoare , soarta BTR

DISTRIBUIȚI

Totalul datoriilor Bancii Turco Romane se ridica la 40,6 milioane de dolari, din care peste 11,5 milioane de dolari pentru depozitele persoanelor fizice, peste 12 milioane de dolari catre persoanele fizice, sapte milioane de dolari catre alte institutii bancare si zece milioane de dolari alte datorii, au declarat surse bancare, prezente la Adunarea Generala a Actionarilor BTR de miercuri.

Banca Nationala a Romaniei a cerut actionarului majoritar, Bayindir, sa prezinte un plan de actiune pentru continuarea activitatii bancii. In cadrul sedintei AGA de miercuri, reprezentantul Bayindir a declarat ca va depune joi acest plan de actiune. In urma analizei acestui plan, BNR va hotari, pana la sfarsitul saptamanii viitoare, daca BTR isi va continua activitatea sau va fi introdusa cererea de faliment a bancii. Banca inregistreaza la aceasta ora capitaluri proprii negative de 6,7 milioane de dolari, in timp ce totalul pasivelor insumeaza 33,9 milioane de dolari. Actionarii BTR au hotarat in sedinta de miercuri sa nu aprobe descarcarea de gestiune a administratorilor, care fac obiectul cercetarilor politiei si sa se constituie parte civila in procesele care vor fi intentate acestora. In cadrul aceleiasi sedinte s-a facut propunerea ca si actionarul majoritar al bancii, Bayindir Holdings, sa fie actionat in judecata, propunere care insa a fost respinsa prin vot.

Reprezentantii bancii au cerut actionarilor sa accepte vanzarea unor active sub valoarea lor contabila, cerere care a fost, de asemenea, aprobata. Activele fixe ale bancii se ridica la aproximativ 17 milioane de dolari. BTR mai detine participatii la BTR Moldova si Bayindir Bank din Turcia, care sunt estimate la o valoare de aproximativ 11 milioane de dolari. Oficialii bancii au recunoscut miercuri, pentru prima data de la declansarea crizei, in luna noiembrie 2000, ca sursa problemelor BTR sunt depozitele colaterale constituite in favoarea Bayindir Holdings la banci straine, de 114 milioane de dolari si 8,8 milioane de euro. Din aceste depozite nu au mai putut fi recuperate 47 milioane de dolari si 8,8 milioane de euro.

Bugetul pentru anul 2001 prevede doar cheltuieli lunare de 500.000 de dolari, din care 260.000 de dolari cheltuieli cu salariile, bani pe care Bayindir Holding s-a angajat sa-i vireze lunar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.