Acasă Economic-Financiar Case pe structura metalica la preturi avantajoase

Case pe structura metalica la preturi avantajoase

DISTRIBUIȚI

Strategia prezentata de actualul Guvern prevede ca in decurs de patru ani sa fie construite peste 40.000 de locuinte, dintre care circa 38.000 vor fi destinate cu precadere tinerilor carora le vor fi inchiriate, restul de 2.000 de locuinte fiind cu caracter social. Programul de locuinte, anuntat de Cabinetul Nastase, prevede o schimbare de optica in ceea ce priveste sistemul de constructie. Pornind de la ideea construirii de microcartiere, se vor promova noi solutii bazate pe procedee uscate si constructii usoare.

Evident, in conditiile acestui program alert de constructii de locuinte, sunt cautate solutiile optime atat in ceea ce priveste raportul calitate-pret, cat si din punct de vedere al implicarii cat mai multor intreprinderi din industria orizontala. Una dintre acestea este firma Condem, care a lansat in premiera pe piata romaneasca casele realizate pe structura metalica. Pe langa avantajul major al pretului, acest tip de case are ca atuu durata-record de constructie de maximum trei saptamani pentru o casa (comparativ cu unul sau doi ani, in cazul constructiilor din zidarie). -Costurile pentru o astfel de casa variaza intre 150 si 200 de dolari pe metru patrat, in conditiile in care pentru alte tipuri de locuinte aceste costuri sunt de 300 pana la 500 de dolari/ mp. In aceste conditii, se ajunge la o valoare finala a casei cu structura metalica – inclusiv TVA – de circa 22.000 de dolari-, ne-a declarat presedintele Condem, dl Niculae Zahiu. Un alt avantaj major este cel al tonajului, o casa pe structura metalica ajungand la o greutate de cinci tone fata de 110-120 de tone, in cazul celor din beton. Casele pe structura metalica, proiectate, intr-o prima etapa, la o suprafata de 120 de metri patrati, pot fi construite pe orice tip de teren, iar lucrarile se pot derula in orice perioada a anului, fiind vorba de structuri din profiluri metalice cu placare uscata interior-exterior. Mai mult, durata de constructie redusa recomanda casele pe structura metalica ca solutie optima pentru zonele sinistrate, unde trebuie sa se intervina cat mai rapid. De asemenea, aplicand acest sistem de constructie, poate fi rezolvata in scurt timp problema locuintelor pentru studenti, prin ridicarea unor campusuri universitare.

-Unul dintre obiectivele proiectului, -Case Sociale pe structura metalica, este de a oferi populatiei, in special tinerilor, sansa de a-si realiza o casa la preturi cat mai scazute, in conditiile in care se stie ca problema locuintelor nu a putut fi rezolvata pana in prezent. Ne gandim, de asemenea, sa oferim astfel de case si populatiei din zonele miniere-, afirma dl Zahiu. De altfel, chiar primul-ministru, dl Adrian Nastase, a declarat, dupa vizita realizata saptamana trecuta la societatea Condem, ca este convins de faptul ca, in viitorii ani, acest tip de constructii va castiga teren pe piata romaneasca, dezvoltarea lor putand fi extinsa pana la locuinte cu trei-patru etaje.

Pentru realizarea acestui proiect de case, firma Condem a colaborat cu ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice), in cadrul caruia au fost realizate calculele de rezistenta. Materia prima utilizata pentru structura metalica este asigurata de combinatele SIDEX Galati si Alro Slatina.

Condem, firma deja cunoscuta pe piata romaneasca, a fost constituita in anul 1992, avand ca principala tinta, la aceea data, implicarea in proiectele de constructie a reactoarelor nucleare de la Cernavoda. -Aceasta a fost ideea de la care am pornit initial, iar pentru realizarea ei, am pus in practica un program de achizitii de utilaje extrem de costisitor-, ne-a declarat dl Zahiu. Dotarea cu utilaje performante a avut loc in perioada 1993-1996, cand practic s-au investit peste cinci milioane de dolari. -Nu a fost deloc usor, pentru ca toate dotarile le-am realizat pe baza de credite. Or, in momentul in care am fost pregatit sa incep activitatea de productie, am constatat ca investitia de la centrala nucleara este sistata-, a explicat dl Zahiu. Abia dupa aproape patru ani, ideea participarii la constructia Centralei de la Cernavoda a devenit realitate. Astfel, anul trecut, in urma castigarii unei licitatii, Condem a incheiat cu Societatea Nationala Nuclearelectrica un contract de circa 800.000 de dolari pentru realizarea traseelor de cabluri. Cu o cifra de afaceri de aproape 2,7 milioane de dolari in anul 2000, Condem este un important fabricant de produse pentru placari uscate, trasee de cabluri, gratare, scari si platforme, tevi sudate pentru constructii, confectii din tamplarie PVC, cu geam termopan etc. Firma este unic producator pe piata romaneasca de produse pentru placari uscate (Grupa I) si gratare (Grupa III) model 1,2 si 3. Printre clientii principali ai societatii se numara fabricile de bere Tuborg si cea de la Miercurea Ciuc, MobiFon, Efes Romania, santierele Daewoo Mangalia si Galati, Philips Morris, Coca-Cola, Mobil Rom.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.