Acasă Economic-Financiar Ce ar face romanii cu un miliard de lei

Ce ar face romanii cu un miliard de lei

DISTRIBUIȚI

Raspunsurile celor chestionati intr-un barometru de opinie evidentiaza faptul ca o treime din populatia urbana ar prefera sa intre intr-o afacere pe cont propriu, daca ar castiga subit un miliard de lei (vezi si graficul alaturat). Dupa criteriul -raspuns multiplu-, proportia celor care si-ar risca astfel miliardul este semnificativ mai mare, de 41%. Barometrul a fost realizat de catre CURS, la comanda Institutului pentru Libera Initiativa.


Interesant este ca pe locul al doilea (18%) intre cei ce ar castiga un miliard se afla aceia care ar depune banii in banca, urmand sa traiasca din dobanzi. La un calcul simplu, observam ca o astfel de optiune ar aduce fericitului castigator un venit lunar cuprins intre 5,8 si 9,2 milioane de lei, in functie de banca la care ii depune (cu dobanda la termen de o luna); atentie insa, ca de la 1 mai 2005 aceste castiguri vor fi impozitate cu 10% pe an, potrivit controversatei ordonante de modificare a Codului fiscal. In aceeasi categorie de impozitare cu 10% intra si cei care ar investi miliardul in actiuni la bursa (6% din respondentii barometrului); ei vor plati impozitul atat pe dividende, cat si pe castigurile rezultate din tranzactiile la bursa. Potrivit rezultatelor aceluiasi barometru, nici macar un procent din cei chestionati nu ar investi banii in obligatiuni municipale, ceea ce e cam greu de explicat, avand in vedere rapiditatea cu care se subscriu complet toate ofertele municipiilor…

Se remarca, in acest barometru, si procentajul de 2% al celor care nu stiu/nu pot aprecia ce se poate face cu un miliard de lei. Iar dorinta romanilor de a-si cumpara diverse produse pe care, pana la presupusul castig, nu si le-ar permite creioneaza, de fapt, grupul-tinta al marilor retailisti care vand in rate produse altfel greu de accesat. Pe de alta parte insa, barometrul indica faptul ca doar 15% din cei chestionati si-ar plati datoriile.

Unul din cinci romani n-ar intra in afaceri

O alta intrebare adresata in chestionarele Institutului pentru Libera Initiativa se refera la dispozitia de a investi intr-o afacere proprie, in cazul in care banii necesari nu ar fi o problema (cum se intampla de obicei). Intreprinzatori sunt 70% din totalul celor investigati, ponderea acestora ridicandu-se la 84% din persoanele active. Dar nici cei care au raspuns negativ la aceasta intrebare nu sunt putini: 20% – altfel spus, unul din cinci. Alti 10% nu pot aprecia daca, avand banii la indemana, ar indrazni sa se lanseze in -groapa cu lei- a afacerilor pe cont propriu.

Din pacate, in Romania zilelor noastre, o asemenea decizie e obturata de conditiile inca dificile in care se poate demara un -business-, iar riscurile si chiar pericolele ce pandesc la tot pasul in mediul de afaceri autohton descurajeaza din start multe spirite creatoare. Fie ele si ajutate de un presupus miliard de lei, castigat pe neasteptate…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.