Home Economic-Financiar Codasi intre economiile tarilor candidate

Codasi intre economiile tarilor candidate

DISTRIBUIŢI

Ultimii dintre candidatii la integrare in Uniunea Europeana. O eticheta economica pe care Romania nu reuseste, inca, sa si-o dezlipeasca, in ciuda progreselor din ultimii ani, a cresterii economice si a ameliorarii celorlalti indicatori macroeconomici. Ultimul raport referitor la evolutia tarilor in tranzitie, realizat de Freedom House pentru anul 2002, ne pozitioneaza pe acelasi loc codas intre vecinii cu economii mai avansate. Mai mult, indicii comparativi calculati de Freedom House pentru stadiul privatizarii, al politicilor macro si micro economice ne asaza in apropierea unor tari ca Albania, Georgia sau Republica Kirghiza.

Teama de reforma

-11 ani de politici in zig-zag si o retinere generala in implementarea reformelor, din cauza temerilor legate de costul pe care acestea le-ar presupune-. Asa caracterizeaza raportul Freedom House tranzitia economiei romanesti. Aceasta situatie nu a ramas fara consecinte: in ciuda unor semne datatoare de speranta, Romania este ultima in procesul de integrare europeana.

Evolutiile economice bune consemnate de economia tarii noastre sunt subliniate, totusi, punctual de raportul mentionat. Cea mai mare crestere economica din regiune – 4,9% in 2001 – tendinta inceputa insa din 2000, dupa ce guvernul precedent a reusit sa plateasca o datorie de peste doua miliarde de dolari si sa incurajeze exporturile. De altfel, cresterea anuala a exporturilor cu circa 9,8 procente este responsabila pentru cea mai mare parte a cresterii economice din 2001. Cu toate acestea, arata raportul Freedom House, Romania ramane cu un deficit comercial mare, in 2001 acesta ajungand la 4,16 miliarde de dolari, ca urmare a unei cresteri mult mai rapide a importurilor, pana la nivelul de 15,5 miliarde de dolari.

O alta problema de care economia romaneasca nu a reusit sa scape este inflatia mai ridicata decat a celorlalte state candidate. Aceasta s-a diminuat, totusi, de la 44,9%, in 2000, la 30,3%, in anul urmator, pentru 2002 fiind estimat un nivel apropiat de 18%. Raportul Freedom House mai remarca majorarea substantiala a rezervelor valurare de la Banca Nationala, cu mult peste cresterea datoriei externe a tarii.

Privatizari cu parfum de coruptie

Cu toate ca mai mult de 7.400 de companii au trecut in sectorul privat, cele aproximativ 600 ramase in proprietatea statului au cele mai mari datorii, absorbind sume uriase de la buget. Astfel, datoriile neplatite de companiile de stat ajung sa reprezinte aproape jumatate din Produsul Intern Brut al tarii. -De-a lungul anilor, unele privatizari au fost suspectate de a fi implicat fenomenul coruptiei, in principal din cauza lipsei de transparenta cu care acestea s-au incheiat-, precizeaza raportul Freedom House.

In privinta activelor din sectorul bancar, raportul aminteste faptul ca acestea reprezinta doar 29% din Produsul Intern Brut al tarii, comparativ cu o medie de 68% in restul Europei de Est. De asemenea, doar jumatate din activele bancare se afla in maini private, insa acest procent va creste la 80% o data ce Banca Comerciala Romana (BCR) va fi privatizata.

Investitii straine -subtiri-

Raportul Freedom House nu omite sa mentioneze nivelul redus al investitiilor straine directe pe care Romania a reusit sa le atraga, cu toate ca acestea au consemnat o crestere de 21 de procente in 2001. Fluctuatiile inregistrate de investitiile straine directe sunt un rezultat al instabilitatii climatului macroeconomic si mediului legislativ, se arata in raport. Vinovat este gasit si nivelul ridicat al inflatiei, precum si birocratia institutiilor de stat. -Pentru a deschide o afacere, trebuie completate nu mai putin de 83 de pagini de formular. Biroul unic infiintat de Ministerul pentru IMM este un pas in directia corecta, insa cantitatea mare de hartie nu a fost afectata de aceasta masura-, precizeaza raportul amintit. Acesta mentioneaza si faptul ca infiintarea unui departament special in cadrul guvernului pentru a se ocupa de investitiile straine mai mari de 10 milioane de dolari a fost criticat pentru ca introduce arbitrariul in tratarea investitorilor. Tot la capitolul piedici pentru investitori este trecut regimul ambiguu al proprietatii in Romania, protejat de Constitutie, nu insa si garantat.

Alte probleme care tin, deocamdata, Romania pe loc fata de celelalte state candidate sunt nivelul de trai al populatiei, a carei putere de cumparare reprezinta doar 26% din cea a germanilor si aproximativ jumatate din cea a vecinilor unguri si cehi, sistemul de pensii si cel al asigurarilor de sanatate, ajunse la ruina din cauza absentei reformelor.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.