Home Economic-Financiar Companiile aparute din Romgaz se pot regrupa intr-un holding

Companiile aparute din Romgaz se pot regrupa intr-un holding

DISTRIBUIŢI

Ministerul Industriei si Resurselor reanalizeaza, in aceasta perioada, efectele restructurarii Romgaz, dupa ce sindicatele din domeniu au trimis Presedintiei si Guvernului documente ce argumenteaza necesitatea refacerii acestei industrii intr-o structura tip holding.

Pe linga pierderea marcii Romgaz, recunoscuta pe plan mondial, divizarea companiei a limitat sfera de activitate a unor entitati desprinse dupa restructurare; Societatea de Transport Gaze Naturale nu mai are dreptul sa comercializeze gaze, fapt unic in Europa, unde transportatorul livreaza direct gaze consumatorilor si distributiilor regionale. In plus, transportatorul la nivel national nu are in componenta depozite de gaze naturale, periclitind echilibrul fizic al sistemului in conditii de iarna.

Studiul realizat de David Newbery, din Cambridge (Anglia), a fost intocmit intr-un interval de 25 de zile, dupa o documentare de sapte zile, iar timpul extrem de scurt de documentare si elaborare, pentru acest domeniu de importanta strategica, induce ideea ca nu putea fi decat superficial, spun sindicalistii. Ministrul industriei considera ca atat in sectorul energiei, cat si in cel al gazelor naturale se impune o noua organizare. In viitorul apropiat este posibila reorganizarea societatilor din domeniu pe o structura tip holding, una dintre sustinatoarele acestei solutii fiind si firma de consultanta Arthur Andersen (SUA).

Consilierul de stat pe probleme economice al Guvernului a solicitat ministrului industriei si resurselor, dl Dan Ioan Popescu, analizarea problemelor cu care se confrunta sectorul gazelor naturale in urma restructurarii Romgaz si prezentarea unui set de masuri reparatorii. Demersul oficialului guvernamental are la baza o sesizare facuta de Federatia Sindicatelor din Gaz Metan – Medias, sindicatul Certeh Medias, Exprogaz Medias, precum si sindicatul Transport Gaz Medias. Acestia au trimis atat premierului Adrian Nastase, cat si presedintelui Ion Iliescu un material privind -consecintele grave ale dezmembrarii industriei romanesti de gaze ca urmare a Hotararii Guvernului 334/2000-. Documentul argumenta ca necesara refacerea acestei industrii intr-o structura tip holding, precizand ca asa cum reiese din nota de fundamentare a HG 344, restructurarea SNGN -Romgaz- s-a facut pe baza studiului -Romania – Reforma in domeniul petrolului si gazelor-. -Studiul a fost realizat de David Newbery, Cambridge Anglia, intr-un interval de 25 de zile avand la baza o documentare de sapte zile. Timpul extrem de scurt de documentare si de elaborare a studiului, pentru doua domenii de importanta strategica, induce ideea ca nu putea fi decat superficial-, se arata in informarea prezentata de sindicate. Mai mult chiar, hotararea ce a consfintit restructuarea Romgaz nu a tinut cont tocmai de acele recomandari din studiu care coincideau cu parerile specialistilor din domeniu si cu practica europeana in domeniul industriei gazelor. Astfel, in nota de fundamentare se sustine ca restructurarea se impune pentru -demonopolizarea si liberalizarea pietei-, or, studiul Newbery arata ca Romgaz nu detine nici monopolul productiei, nici al importului, iar piata este total deschisa. Sindicatele din domeniu sustin ca planul de restructurare al Romgaz a ignorat complet solutia prezentata de consultantul de talie internationala ARTHUR & ANDERSEN (SUA), care, in baza unei analize derulate timp de un an, a emis contra sumei de 1,5 milioane de dolari solutia de holding pentru Romgaz.

Amintim ca prin HG 334/2000 fosta societate integrata Romgaz a fost dezmembrata in cinci entitati constituite pe domenii de activitate productie, transport, distributie si inmagazinare. Ca structura integrata pe verticala, Romgaz raspundea prevederilor Directivei Europene CE/1998, ce stabileste regulile aferente organizarii si functionarii sectorului de gaze naturale, accesul la piata, operarea sistemului, precum si criteriile si procedurile pentru acordarea autorizatiilor de transport, distributie, furnizare si inmagazinare. Sindicatele sustin ca fosta Romgaz nu avea pozitie dominanta pe piata nici la productie, detinand circa 60% din piata, nici la import, unde participarea fostei societati nationale de gaze era de 28%. De asemenea, existau consumatori eligibili – SIDEX, fosta CONEL, iar piata era deschisa in proportie de peste 50%.

In aceste conditii, hotararea de -dezintegrare a Romgaz reprezinta o formula noua, revolutionara, insuficient experimentata in alte tari. Ruperea lantului producator-transportator-distribuitor aplicata in industria energetica a SUA, care nu se confrunta nici pe departe cu problemele existente in tara noastra in acest domeniu, a condus, conform publicatiei -Newsweek-, la dezastre, marind pretul la consumator de sase ori-, se evidentiaza in documentul intocmit de sindicate. Restructurarea in aceasta forma a fostei Societati Nationale de Gaze a creat o serie de anomalii. Pe langa pierderea marcii Romgaz, recunoscuta pe plan mondial, restructurarea a condus la limitarea sferei de activitate a Societatii Nationale de Transport Gaze Naturale. Astfel, prin HG 334, Societatea de Transport nu are dreptul sa comercializeze gaze, fapt unic in Europa, unde transportatorul livreaza direct gaze consumatorilor si distributiilor regionale. De asemenea, Societatea de Transport nu are nici dreptul de a comercializa gazele primite drept credit marfa pentru constructia conductei de tranzit pentru gazele rusesti spre tarile din regiunea balcanica. In plus, Transportatorul la nivel national nu are in componenta depozite de gaze naturale, periclitand echilibrul fizic al sistemului in conditii de iarna. Evidentiind toate aceste aspecte, sindicatele din domeniul gazelor naturale solicita reorganizarea societatilor din domeniu pe o structura tip holding, care prin dimensiune va conferi forta de negociere necesara pe plan international. Solicitarile sindicatelor din domeniu sunt sprijinite de Blocul National Sindical (BNS), precum si de sindicatele din transport, distributie si productie afiliate la CNSLR-Fratia.

Doleantele sindicatelor din domeniu au avut ecou la nivelul Ministerului Industriei si Resurselor. In ultima conferinta de presa, ministrul industriei, dl Dan Ioan Popescu, a afirmat raspicat ca singura -realizare- in domeniul gazelor naturale a fost constituirea ilegala a 40 de societati de distributie. Ministrul industriei considera ca atat in sectorul energiei, cat si in cel al gazelor naturale se impune o noua organizare.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.