Acasă Economic-Financiar Consiliul Fiscal: E greu de redus CAS cu nerealizări la buget de...

Consiliul Fiscal: E greu de redus CAS cu nerealizări la buget de peste 1 mld. lei din taxe

DISTRIBUIȚI

 

Reducerea CAS cu 5 puncte procentuale va fi foarte greu de realizat, dacă nu se îmbunătățește colectarea încasărilor, în condițiile în care în primul trimestru nerealizările la buget au fost de peste un miliard de lei din taxe și impozite, potrivit lui Ionuț Dumitru, președintele Consiliului Fiscal.

 

„Având în vedere că pe primele trei luni neîncasările la buget sunt de peste un miliard de lei numai din taxe și impozite, rectificarea bugetară nu are cum să fie decât negativă, dacă nu se îmbunătățește semnificativ colectarea, iar discuția legată de CAS devine una extrem de complicată. Discutăm de un impact din reducerea de CAS cu cinci puncte procentuale de 2,5 miliarde lei pe șase luni, pe un an sunt cinci miliarde de lei. Sunt sume foarte mari, chiar și pentru buget, și nu pot fi foarte ușor obținute”, a afirmat vineri Dumitru la conferința „Cum «albim» economia și creștem încasările la buget?”, organizată de Ziarul Financiar.

 

El a arătat că, dată fiind execuția bugetară din primele trei luni, există o probabilitate mică să fie introdusă o măsură în urma căreia se reduc semnificativ veniturile bugetare, cel puțin pe termen scurt.

 

„Discutăm de un impact de două miliarde și ceva de lei de reducere pe CAS, măsură care ar fi absolut binevenită pentru mediul de afaceri și pentru economie în general, dar de unde găsim acești două miliarde și ceva de lei?! Eu zic că ar trebui făcută și soluții există, important e să vrem să facem lucrul acesta. Soluțiile sunt relativ simple, deși sunt foarte greu de implementat”, a precizat Dumitru.

 

Președintele Consiliului Fiscal a punctat că trebuie extinsă baza de contribuabili la sistemele de asigurări de sănătate și cele de pensii, în condițiile în care sunt șase milioane de pensionari și „patru milioane și ceva” de salariați.

 

„Pe lângă cei patru milioane și ceva de salariați care lucrează în economia formală, discutăm de 1,5 milioane persoane, din calculele Consiliului Fiscal, care nu plătesc niciun fel de taxe și impozite, fiind în economia subterană. Atunci, dacă măcar o parte din acei oameni care lucrează în economia neagră ar fi trecuți în sistem oficial, lucrurile s-ar simplifica”, a mai spus Dumitru.

 

El spune că din cota legală de CAS de 45% pentru un salariat, se colectează doar puțin peste 30%, întrucât o mare parte din forța de muncă se află în economia informală și există multe scutiri de CAS în diverse zone, cu categorii sociale „care sunt pe alte forme de remunerare, plătesc contribuții de asigurare mai mici”.

 

Pe de altă parte, Dumitru admite că orice este posibil cu voință politică.

 

„Dacă ne gândim la voința politică, orice se poate întâmpla. La orice moment există mai multe opțiuni pe care le ai, poți să reduci taxele și la jumătate, dar trebuie să ai niște măsuri compensatorii. Bugetul nu se închide de la sine, reduci cheltuielile sau crești alte taxe”, a mai spus analistul.

 

Premierul Victor Ponta declara la sfârșitul lunii aprilie că execuția bugetară din primul trimestru este mulțumitoare și poate conduce, pe baza datelor și pe semestrul întâi, la reducerea CAS cu cinci puncte la angajator, deoarece măsura poate avea un efect economic pozitiv, iar impactul pe semestrul II, de 2,6 miliarde lei, poate fi compensat.

 

Ponta a arătat că cele 2,6 miliarde lei aferente celui de-al doilea semestru al acestui an pot fi compensate din alte încasări, respectiv o colectare mai bună și reducere de cheltuieli, probleme care vor fi discutate la începutul lunii iunie cu FMI.

 

Execuția bugetară din primul trimestru s-a încheiat cu un deficit de 900 milioane de lei, reprezentând 0,14% din PIB, în scădere de la 0,46% din PIB la finele lunii februarie și 0,67% din PIB în perioada similară din 2013

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.