Acasă Economic-Financiar Distrigaz, Termoelectrica si CET-urile au liber la credite pentru incalzire

Distrigaz, Termoelectrica si CET-urile au liber la credite pentru incalzire

DISTRIBUIȚI

Consiliul Concurentei a decis ieri -sa dea liber- Ministerului Finantelor pentru garantarea creditelor pentru finantarea achizitiilor de resurse energetice din tara si din import. Ca urmare, vor fi contractate credite in valoare totala de 450 milioane de dolari, dupa cum urmeaza: Romgaz SA – 62 milioane de dolari; Distrigaz Nord – 28 milioane de dolari ; Electrocentrale Bucuresti – 160 milioane de dolari; Termoelectrica – 40 milioane de dolari, tot 40 de milioane urmand a primi si Distrigaz Sud, restul de 120 milioane de dolari reprezentand credite acordate celor 22 de CET-uri din Romania care se afla in prezent sub conducerea, coordonarea si controlul administratiei publice locale.

-Deblocarea- garantiilor de mai sus s-a produs in sedinta plenului consiliului, unde s-a hotarat ca gararantia la creditele externe nu constituie ajutor de stat. S-a apreciat ca respectivele credite reprezinta doar o -compensare- pentru indeplinirea -obligatiilor de serviciu public de interes economic general- si, dat fiind faptul ca nu confera nici un avantaj specific agentilor economici in cauza, nu sunt indeplinite, cumulativ, elementele care caracterizeaza un ajutor de stat prevazute de legislatia in vigoare. Surse autorizate din MFP ne-au declarat ca pentru -serviciul de garantare a creditelor-, Ministerul Finantelor va incasa un comision, cuantumul acestuia nefiind inca negociat: -Data fiind asumarea riscurilor prin emiterea garantiilor de stat pentru creditele pe care vi le-am precizat, urmeaza ca intre imprumutat, in calitate de garantat, si MFP, in calitate de garant, sa se incheie o conventie de garantare, calculata ca o cota procentuala aplicata la valoarea garantata, ce urmeaza sa fie negociata intre parti (uzual, aceasta este de circa 4%).

Demn de mentionat este faptul ca, data fiind incompetenta crasa a conducerii Consiliului Concurentei si maniera de lucru a acestuia, intre momentul depunerii cererii de catre MFP si data solutiei Consiliului a trecut fix o luna de zile!?!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.