Acasă Economic-Financiar Dobânda-cheie va scădea odată cu inflația

Dobânda-cheie va scădea odată cu inflația

DISTRIBUIȚI

„În cazul unei secete puternice, impactul asupra inflației ar putea fi contrabalansat de faptul că înregistrăm o contracție puternică a cererii interne“ Mugur Isărescu

Rata dobânzii de politică monetară va scădea gradual, în linie cu traiectoria descendentă a prețurilor de consum, fără ajustări bruște, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, într-un interviu acordat Mediafax.
„O traiectorie a dobânzii fără mișcări bruște e de preferat uneia cu mișcări brutale. Cel puțin datele de până acum ne arată că traiectoria inflației este evident descendentă. Personal, cred că o traiectorie a ratei dobânzii în concordanță cu traiectoria ratei inflației, deci fără mișcări brutale, este preferabilă oricărei alte variante… nu văd de ce-ar trebui mișcări brutale pentru că n-avem incertitudini majore legate de traiectoria creșterii prețurilor. Probabil, la produsele alimentare dinamica prețurilor va depinde și de secetă“, a spus Isărescu.
De la începutul anului, BNR a redus de două ori rata dobânzii de politică monetară, de la 10,25% în decembrie 2008 la 9,5% pe an, aplicată de la 7 mai.
„Susțin în continuare că o țară ca România nu-și permite rate reale (ale dobânzii – n.r.) peste 3%. Rata reală inclusă în modelul nostru macroeconomic este chiar mai jos de atât“, a adăugat guvernatorul BNR.
Dacă se va menține până la finele anului ecartul dintre inflație și dobândă, rata de politică monetară ar putea, astfel, să coboare până în jur de 7 – 7,5% pe an.
În ultimul raport asupra inflației, banca centrală a arătat că există șanse mari de reintrare în intervalul de variație țintit, iar riscurile de ieșire din bandă sunt mai mari în acest moment pe partea de jos a țintei decât de depășire a limitei superioare.
„În cazul unei secete puternice, impactul asupra inflației ar putea fi contrabalansat de faptul că înregistrăm o contracție puternică a cererii interne“, a explicat Isărescu.
Rata anuală a inflației din fiecare trimestru va fi un criteriu de performanță în acordul cu FMI, iar depășirea cu două puncte procentuale a nivelului central stabilit va necesita adoptarea de măsuri, ca obligație de continuare a programului. Ținta indicativă pentru 2009 a fost fixată la 4,5% plus/minus un punct procentual.
Criteriile de performanță pentru lunile iunie și septembrie 2009 au fost stabilite în jurul nivelului central de 6,4%, respectiv 5,7%, iar rata anuală a inflației ar trebui să se încadreze într-un interval de plus/minus un punct procentual față de țintă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.