Acasă Economic-Financiar Dobanzile in valuta continua sa scada

Dobanzile in valuta continua sa scada

DISTRIBUIȚI

Bancile comerciale romanesti continua sa reduca dobanzile acordate pentru depozitele constituite de persoanele fizice si agentii economici. In ultimele sapte zile, trei banci au diminuat dobanzile pasive in valuta. Este vorba despre Banc Post, Bank Austria Creditanstalt si RoBank. Potrivit presedintelui Bank Austria Creditanstalt, Dan Pascariu, tendinta de diminuare a dobanzilor bancare a fost evidenta in ultimele saptamani. -Aceasta tendinta provine din faptul ca, in ultima vreme, Ministerul Finantelor a platit si el dobanzi mai mici la licitatiile de titluri de stat. Si asta se vede, incepe sa se creeze presiune si pe celelalte dobanzi. Banca Nationala plateste mai putin la depozitele pe care le ia si aceasta este o chestiune psihologica, in ultima instanta. Se creeaza expectatie in acelasi mod in care se creeaza expectatia la cursul de schimb-, ne-a declarat Dan Pascariu.

In momentul de fata, dobanzile anuale acordate de bancile comerciale romanesti pentru depozitele in lei la vedere variaza intre 3% (ING) si 12% (UGBI NV Amsterdam). Pentru depozitele la termen in moneda nationala, persoanele fizice si agentii economici pot beneficia de dobanzi anuale cuprinse intre 33% (BRD, Banc Post, Bank Austria Creditanstalt) si 38% (ING) – pentru termene de o luna, intre 34% (Banc Post) si 39% (West Bank) – pentru termene de sase luni, intre 32% (Bank Austria Creditanstalt) si 40% (Banca Carpatica) – pentru termene de noua luni si intre 32% (Bank Austria Creditanstalt) si 40% (BRS si Finansbank) – pentru termene de un an. Comisionul din suma restituita este cuprins intre 0% si 0,6%, in functie de banca, iar taxa de deschidere a unui cont, pentru persoanele juridice – intre 0 lei si 100.000 de lei. Suma minima necesara pentru constituirea unui depozit in lei variaza intre 100.000 de lei si echivalentul a 5.000 de dolari, in cazul persoanelor fizice, si intre 500.000 de lei si 150 milioane de lei, in cazul agentilor economici.

Cat priveste depozitele in dolari, dobanzile la vedere acordate de bancile romanesti variaza intre 1% (ING) si 4% (UGBI si Banca Agricola). Depozitele la termen in moneda americana beneficiaza de dobanzi cuprinse intre 3,76% (Bank Austria) si 5,25% (RoBank si Finansbank) – pentru termene de o luna, intre 3,76%% (Bank Austria) si 5,5% (RoBank) – pentru termene de trei luni, intre 3,68% (Bank Austria) si 5,75% (RoBank) – pentru termene de sase luni, intre 3,72% (Bank Austria) si 5,75% (BRS si Finansbank) – pentru termene de noua luni si intre 3,79% (Bank Austria) si 6% (BRS si BCR).

La depozitele la vedere in euro sau marci germane, bancile acorda dobanzi cuprinse intre 0,5% (ING) si 3% (BCR), in timp ce pentru depozitele la termen in moneda europeana, dobanzile variaza intre 2,2% (BRD) si 4% (Finansbank) – pentru termene de o luna, intre 2,3% (BRD) si 4,25% (Finansbank) – pentru termene de trei luni, intre 2,4% (BRD) si 4,25% (RoBank) – pentru termene de sase luni, intre 2,45% (BRD) si 4,5% (Finansbank) – pentru termene de noua luni si intre 2,5% (BRD) si 4,75% (Finansbank) – pentru termene de un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.