Acasă Economic-Financiar Eximbank Ungaria finanteaza afacerile amicilor romani ai premierului Medgyessy

Eximbank Ungaria finanteaza afacerile amicilor romani ai premierului Medgyessy

DISTRIBUIȚI

La mijlocul lunii trecute, primul-ministru al Ungariei, Peter Medgyessy, se afla in vizita la Oradea, pentru a inaugura noul sediu al UDMR Bihor. Cu aceasta ocazie, primul-ministru din tara vecina si-a vizitat si un vechi priten, omul de afaceri bihorean Alexander Mudura. Vizita a culminat cu o deplasare la santierul pe care Mudura va ridica in viitorul apropiat, impreuna cu mai multi parteneri, un complex comercial si de divertisment ce se va numi Lotus. Potrivit declaratiilor de la acea data ale lui Alexander Mudura, investitia cotata la circa 20 milioane de dolari va fi realizata cu proiectanti si constructori unguri, 40% din valoarea sa fiind sustinuta de fonduri din tara vecina. Proprietar al firmei Romexa, Mudura a devenit cunoscut dupa revolutie mai ales ca producator de ambalaje pentru ouale de ciocolata Kinder.

In cele doua nopti petrecute la Bihor, demnitarul maghiar si sotia sa au fost gazduiti la vilele pe care omul de afaceri bihorean le detine in municipiul Oradea si in comuna Glina. La scurt timp, Banca Ungara de Export-Import (Eximbank) semna un acord de finantare pentru doua proiecte de investitii in Romania, insumand 10,66 milioane de euro. Unul dintre aceste proiecte vizeaza, potrivit oficialilor bancii, -construirea, la Oradea, a unui centru comercial denumit Lotus Market, cu o suprafata de 22.000 de metri patrati-. Acesta va primi, de altfel, si cea mai mare parte a finantarii ungare: 10,6 milioane de euro, din cele 10,66 milioane alocate in total, bani care vor trebui rambursati intr-o perioada de sapte ani. Proprietari ai centrului comercial vor fi firma ungara Britton Capital, impreuna cu un grup de oameni de afaceri romani. Megacomplexul din Oradea va avea, pe langa spatii comerciale, cinema multiplex, restaurante, cofetarii, sali de jocuri, de coafura, oficiu postal, bancomat si farmacie, precum si un hotel de patru stele, o sala polivalenta cu bazin olimpic si patinoar acoperit.

Cel de-al doilea proiect, finantat de Eximbank cu 60.000 de euro, prevede construirea unei ferme de lapte la Cetatuia, care va fi populata cu efective de animale din Ungaria. Creditele sunt scadente peste cinci ani.

Lotus Market SA se regasea, de altfel, si pe lista investitiilor de peste un milion de dolari inregistrate la Agentiile de Dezvoltare regionala, pentru a beneficia de facilitatile prevazute de Legea nr. 332/2001 privind stimularea investitiilor directe. La aceste -facilitati- au facut referire recomandarile Fondului Monetar International atunci cand au sustinut necesitatea -eliminarii unor reglementari care au dus la distorsionarea mediului de afaceri din Romania-. Intre acestea: scutirea de taxe vamale a importurilor de utilaje tehnologice, a instalatiilor si echipamentelor necesare investitiei, amanarea platii TVA pentru bunurile achizitionate din import sau din tara pana la punerea in functiune a instalatiei, deducerea (din punct de vedere fiscal) unei cote de 20% din valoarea acesteia sau aplicarea amortizarii accelerate. Potrivit controversatului act normativ, investitia pentru care s-au angajat agentii economici trebuie realizata in maximum doi ani si jumatate de la data inregistrarii si numai cu bani cash.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.