Exporturile catre tarile din Africa si Orientul Mijlociu au crescut in primele doua luni ale anului cu 17,5%, ajungand de la 66,5 milioane de dolari la 77 milioane de dolari, aceasta tendinta fiind o consecinta a razboiului din Golf, a declarat Eugen Dijmarescu, seful Departamentului de Comert Exterior (DCE). El a precizat ca aceste tari nu au o pondere semnificativa in totalul comertului exterior al Romaniei. In aceste conditii chiar daca s-ar inregistra o scadere a exporturilor spre aceasta zona, cresterile pe alte regiuni vor echilibra volumul comertului pe total.
In primele doua luni ale anului, exporturile FOB au totalizat 2.594,8 milioane de dolari, mai mult cu 38,7% fata de aceeasi perioada din 2002. Importurile au avut o crestere de 29,3% comparativ cu primele doua luni ale anului 2002, ajungand la 3.071,6 milioane de dolari. Deficitul comercial FOB/CIF a fost de 476,8 milioane de dolari fata de 504,6 milioane de dolari in primele doua luni ale anului trecut.
-Cea mai importanta crestere din punct de vedere a dinamicii exporturilor a fost inregistrata pe zonele Asia-Oceania si America. Practic, exista o dublare a exporturilor pe aceste zone, in conditiile in care importul se mentine la aproximativ acelasi nivel ca cel din perioada similara a anului 2002-, a precizat seful DCE. In acelasi timp, a crescut volumul schimburilor de marfuri cu UE si tarile membre CEFTA, exporturile majorandu-se intr-un procent mai mare ca importurile. Sectorul privat este cel care realizeaza grosul exporturilor cu o pondere in totalul acestora de aproape 70%. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, exporturile sectorului privat au crescut cu 38%.
Oficialul Departamentului de Comert Exterior a precizat ca una dintre prioritatile actuale este identificarea barierelor de natura legislativa, in calea comertului in contextul aderarii la UE (interzicerea restrictiilor cantitative si masurilor au efect echivalent impuse la import sau export). -Deja au fost identificate o serie de prevederi din legislatia romaneasca ce reprezinta obstacole in calea comertului. O propunere de eliminare a acestor prevederi va fi prezentata guvernului-, a mai subliniat Dijmarescu. Se urmareste cu prioritate eliminarea unora dintre cauzele ce incetinesc procesul operatiunilor de import, respectiv de punere in circulatie a produselor de pe piata europeana, incepand de la medicamente si terminand cu bunuri de consum. -Intentionam o simplificare, in cat mai scurt timp, a procedurilor privind importurile de medicamente, avand in vedere situatia dificila de pe piata interna-, a afirmat oficialul DCE.
Activitatea de evaluare a legislatiei se desfasoara in mai multe etape, incluzand atat legislatia elaborata la nivel central, cat si cea la nivel local (prefecturi, primarii).
Curentul a primit „Distinctia Culturala” din partea Academiei Romane