Acasă Economic-Financiar Firmele mici si mijlocii infrunta o birocratie agresiva in drumul catre fondurile...

Firmele mici si mijlocii infrunta o birocratie agresiva in drumul catre fondurile nerambursabile

DISTRIBUIȚI

Un sondaj realizat de catre Consiliul National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii (CNIPMMR) in randul a 900 de IMM-uri din intreaga tara indica faptul ca, pentru mai bine de 52% din firmele mici si mijlocii, accesul la finantarile nerambursabile este ingradit de procedurile birocratice si greoaie. Rezultatele sondajului au fost prezentate, ieri, in cadrul unui seminar PHARE, in prezenta sefului Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele.

Pe de alta parte, informatiile insuficiente sau neadecvate si lipsa de transparenta in aplicarea procedurilor de evaluare a proiectelor sunt principalele dificultati intampinate de intreprinderile mici si mijlocii in accesarea fondurilor nerambursabile (vezi si graficul alaturat). Cu toate acestea, un procent important dintre intreprinzatorii care au facut obiectul sondajului, respectiv 32,7%, au accesat fonduri europene sau nationale de finantare a IMM-urilor.

Facand un simplu exercitiu de memorie, ne putem aminti ca aceleasi probleme au fost semnalate cu toate ocaziile posibile, aproape imediat dupa alocarea de fonduri nerambursabile pentru Romania, acum mai bine de 10 ani…

Scheele: -Birocratia este o necesitate-

In alocutiunea sa din deschiderea seminarului, seful Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti, Jonathan Scheele, a apreciat ca -birocratia la accesarea fondurilor nerambursabile este o necesitate-. Scheele a subliniat, astfel, ca -trebuie sa dovedim ca banii contribuabililor europeni au fost cheltuiti cum trebuie. Trebuie sa dovedim acest lucru Comisiei Europene, Parlamentului European si Curtii de Conturi Europene, de aceea nu avem o alta optiune, trebuie sa avem o procedura stricta-. In opinia oficialului Comisiei Europene, -intreprinderile ar trebui sa se concentreze mai mult pe eficientizarea activitatii si mai putin pe extinderea capacitatilor. Foarte putine fonduri sunt destinate pentru a eficientiza consumul energetic, de exemplu. Acesta este o investitie care se poate amortiza in 1,5-2 ani. Firmele trebuie sa investeasca pentru a fi mai atractive, mai competitive-. In continuare, Jonathan Scheele a mentionat ca o atentie deosebita trebuie acordata investitiilor in mediul rural. -Daca Romania vrea sa aiba o agricultura eficienta si competitiva, daca nu vrem saracie in zona rurala, este nevoie de investitii in aceasta zona. IMM-urile ar trebui sa se gandeasca mai mult la oportunitatile oferite de programul SAPARD-, a explicat Scheele.

Putine fonduri sunt destinate exclusiv IMM

Potrivit anchetei, motivul principal invocat de IMM-uri ca piedica in obtinerea de fonduri nerambursabile este faptul ca aceste programe de finantare nu se adreseaza intreprinderilor mici si mijlocii, opinie impartasita de 62,1% din repondenti. Intreprinderile mijlocii sunt, in general, mai informate si, de asemenea, au o putere financiara mai mare, fiind capabile sa cofinanteze proiectele pentru care solicita finantari nerambursabile. IMM-urile care activeaza in industrie si servicii au beneficiat in cea mai mare proportie de astfel de finantari, afirma 41,4% si, respectiv, 39,29% din intervievati. Analizand situatia IMM-urilor care au accesat fondurile nerambursabile pe clase de marime, se constata ca intreprinderile mijlocii au accesat in cea mai mare masura fonduri nerambursabile – 42,86% din totalul celor intervievati.

Inca un paradox romanesc

Comentand rezultatele sondajului, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu, a aratat ca in Romania -exista practic un paradox, sunt alocate putine fonduri, avem nevoie de bani, dar nu ii folosim-. Paradoxul surprins de Ovidiu Nicolescu e cu atat mai ciudat, cu cat decapitalizarea IMM-urilor e din ce in ce mai profunda, iar perspectiva integrarii in UE implica o serie de costuri suplimentare pe care foarte putine firme vor fi in stare sa le acopere. De aceea, pentru majoritatea intreprinzatorilor, integrarea din 2007 nu e deloc o veste buna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.