Acasă Economic-Financiar Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei

Fitch a imbunatatit ratingul Romaniei

DISTRIBUIȚI

Agentia internationala de evaluare financiara Fitch Ratings a imbunatatit, vineri, calificativul acordat Romaniei pentru datoria pe termen lung in valuta de la -B- la -B plus- si pe cel pentru creditele in moneda nationala de la -B plus- la -BB minus-, ca urmare a rezultatelor in procesul de reforma din ultimul an si a cresterii rezervelor internationale, informeaza un comunicat al Fitch. Ratingul pentru datoria pe termen scurt in valuta a fost reconfirmat la -B-, iar perspectiva calificativelor pe termen lung a fost revizuita de la -pozitiv- la -stabil-.

Potrivit Fitch, 2001 a fost unul din anii cu cele mai bune rezultate de la inceperea tranzitiei. Astfel, cresterea economica a fost de 5,3%, inflatia medie anuala a scazut la 34,5%, iar deficitul bugetar s-a redus la 3,3% din PIB. In plus, desi deficitul contului curent al balantei de plati externe a crescut la 5,9%, el a putut sa fie finantat fara dificultati. Pozitia externa a Romaniei a continuat sa se consolideze si in 2002. Deficitul contului curent a scazut de la 405 milioane de dolari in primul trimestru din 2001 la 286 milioane de dolari in perioada similara din 2002. In plus, rezervele internationale au crescut la 5,2 miliarde de dolari in mai.

In ceea ce priveste reformele structurale, rezultatele sunt amestecate. Guvernul a privatizat 20 din societatile incluse in programul PSAL, fata de numai doua in noiembrie 2001, cand Fitch a efectuat ultima imbunatatire a ratingurilor, insa lipsa de transparenta a umbrit cateva tranzactii. De asemenea, preturile reglementate pentru o serie de produse si servicii au fost majorate, dar cresterea tarifelor la energie a fost contrabalansata partial de gradul redus de incasare a facturilor. In acest context, FMI si Banca Mondiala au amanat acordarea unor fonduri.

O delegatie a agentiei Fitch va efectua, saptamana viitoare, analiza anuala a rezultatelor economico-financiare ale SNP Petrom, in vederea revizuirii ratingurilor acordate acestei companii. Agentia a revizuit de la -stabil- la -pozitiv- perspectiva pentru calificativul -B-, acordat Petrom pentru creditele negarantate, ca si pentru emisiunea de obligatiuni in valoare de 125 milioane de euro, lansata anul trecut. Calificativul pentru datoria pe termen scurt a fost reconfirmat la -B-. Analistii Fitch apreciaza ca imbunatatirea ratingurilor Petrom va fi limitata la o singura treapta, neputand depasi ratingul de tara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.