Acasă Economic-Financiar Furnizorii de energie termica trebuie sa stabilieasca modalitatea de facturare

Furnizorii de energie termica trebuie sa stabilieasca modalitatea de facturare

DISTRIBUIȚI

Pana la sfarsitul acestei luni, fiecare autoritate locala ce are in subordine regii sau societati producatoare si distribuitoare de energie termica trebuie sa stablieasca modul de facturare a energiei termice, informeaza Ministerul Administratiei Publice (MAP). Astfel, conform prevederilor OUG 5/2003, exista trei modalitati de facturare in transe egale pe perioada intregului an calendaristic, in transe lunare egale diferentiate pe sezonul de iarna si sezonul de vara si plata lunara pe baza consumului efectiv.

Noul mod de facturare intra in vigoare de la data de 1 martie 2003 si se aplica la facturile emise pentru consumurile din luna martie 2003. Pentru lunile ianuarie si februarie 2003, facturarea se face in conformitate cu prevederile OG 6/2003, respectiv apartamentele necontorizate vor plati pentru o suprafata echivalenta media facturii de la apartamentele contorizate. Modalitatea de facturare a energiei termice se stabileste intre furnizorii de energie termica si titularii de contract (asociatiile de proprietari/chiriasi sau persoane fizice) fie in baza unui nou contract comercial, fie a unui act aditional la contractul incheiat anterior. Sistemul de facturare convenit nu poate fi modificat in cursul unui an calendaristic – conform normelor metodologice de aplicare a OUG 5/2003 -, iar pentru acest an noile contracte sunt valabile pana la 31 decembrie.

15 martie – data-limita pentru dosarele de ajutor

In ceea ce priveste sprijinul de care beneficiaza familiile cu venituri reduse la plata facturilor de energie termica, conform OUG 5/2003, MAP informeaza ca aceste ajutoare se vor acorda incepand cu data de 1 februarie. Astfel, pana la jumatatea lunii martie se vor primi dosare din partea locatarilor pentru acordarea ajutoarelor de incalzire, urmand ca pana pe 20 martie sa se obtina aprobarile pentru cele care intrunesc conditiile prevazute de legislatie. Graficul prevede ca pana la 25 martie sa se comunice asociatiilor listele nominale cu familiile carora li s-au aprobat ajutoarele de incalzire si cuantumul acestora in asa fel incat pana la sfarsitul lunii (30 martie) sa se vireze banii in conturile consiliilor locale pentru a se efectua platile catre furnizorii de energie termica. Amintim ca ajutoarele pentru incalzire se acorda pe o perioada de 12 luni in situatia in care beneficiarii au optat pentru facturarea si plata in transe lunare egale pe perioada intregului an, in timp ce in celelelte doua cazuri perioada de acordare a ajutoarelor este de cinci luni.

Fiecare localitate – cu pierderile ei

Conform graficului stabilit de MAP, pana la 31 martie toti furnizorii si producatorii de energie termica isi vor stabili, in baza metodolgiei prevazute de Ordinul 27/2002 al ANRE, consumurile efective de energie termica care se iau in calcul la facturarea catre consumatori. Conform acestei metodologii, se vor calcula pierderile efective pe fiecare punct termic si se va stabili o medie ponderata a pierderilor pentru fiecare localitate, in baza careia se va calcula si acorda subventia. -Cantitatile efectiv facturate catre consumatori vor fi corectate cu coeficientul de pierdere personalizat al fiecarui punct termic, compensarile intre punctele termice realizandu-se pe baza mediei aprobate pe localitate-, informeaza MAP. Finalizarea contorizarii tuturor consumatorilor de energie termica va avea loc pana la 31 decembrie 2004, mai sustin oficialii din administratia publica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.