Home Economic-Financiar Gabriel Resources cauta bani pentru Rosia Montana

Gabriel Resources cauta bani pentru Rosia Montana

DISTRIBUIŢI


Desi a facut valva in intreaga mass-media, comoara descoperita in Muntii Apuseni in minele de la -Rosia Montana- va mai astepta o vreme pana fi scoasa la lumina, la ora actuala analizandu-se inca o varianta de exploatare care sa conduca la eficienta maxima. Rezultatele studiului de fezabilitate comandat de compania -Gabriel Resources- Limited la minele de la -Rosia Montana- arata ca existenta unor zacaminte cu rezerve de peste 300 tone de aur si 1.600 tone de argint. Compania -Gabriel Resources- detine 80% din actiunile societatii mixte -Rosia Montana Gold Corporation- SA, in timp ce statul roman, prin societatea Minvest Deva, este proprietarul a 18,5% din actiuni, restul actiunilor fiind detinute de alte trei firme romanesti in cote egale (0,5% fiecare): Cartel Bau SA – Cluj, Comat SA Trading – Bistrita si Foricon SA – Deva. Studiul, ce cuprinde lucrari si analize detaliate ale zacamintelor, a necesitat o perioada de circa patru ani, fondurile destinate pentru realizarea acestuia fiind de 40 milioane de dolari. Conform declaratiilor oficialilor societatii, studiul dovedeste ca exploatarea zacamintelor se poate realiza in conditii de rentabilitate.

Alt studiu in septembrie

Desi au fost facute publice datele proiectului, acesta nu reprezinta decat una dintre variante, la ora actuala fiind in curs de realizare si o a doua varianta, ce va fi finalizata in luna septembrie. -O durata a proiectului de exploatare de circa 11 ani, la o capacitate anuala de prelucrare a minereurilor de 20 milioane de tone, este numai una dintre variante. In luna septembrie va fi finalizata si cea de-a doua varianta pe o capacitate anuala de prelucrare de 10 milioane tone de minereuri, care permite un grad mai mare de rentabilitate. Abia dupa finalizarea acesteia, actionarii vor decide care dintre variante va fi aplicata-, ne-a declarat dl Nicolae Stanca, director de dezvoltare in cadrul societatii -Rosia Montana Gold Corporation- SA.

Graba cu care a fost prezentata prima posibilitate de explotare in conditii de rentabilitate a minelor de aur si argint din Muntii Apuseni ascunde de fapt necesitatea atragerii surselor de finantare destinate inceperii activitatii de productie. Aceasta, cu atat mai mult, cu cat, din datele prezentate de compania de cercetare in domeniul investitiilor -Dundee Securities Corporation-, situatia financiara a firmei canadiene nu a fost tocmai buna, in ultimii trei ani, aceasta inregistrand pierderi. Conform aceleiasi surse, compania canadiana Gabriel Resources Ltd. a vandut, recent, pe piata de capital circa trei milioane de actiuni, pentru a face rost de capital de lucru. Afacerea este calificata de societatea de evaluare financiara drept speculativa, daca se are in vedere trecutul controversat al dlui Frank Timis, presedintele Gabriel Resources, condamnat de doua ori pentru detinere de heroina.

Motii nu vor sa elibereze terenurile

Aplicarea acestei prime variante prezentate de oficialii societatii presupune fonduri de aproximativ 400 milioane de dolari pana la inceperea efectiva a procesului de productie. Conform studiului, rezulta costuri de productie intre 3-5 USD/gramul de aur fin (de 24 de carate) si un profit de circa 9 USD/gramul de aur fin. -In conditiile in care exploatarea zacamantului se realizeaza cu costurile anuntate, intr-adevar profitul este de 9 USD/gram, avand in vedere ca pretul aurului fin variaza la ora actuala intre 12-14 USD/gram-, ne-a explicat dl Mugur Stet, purtator de cuvant al BNR. In ceea ce priveste potentiala piata pentru aurul de la Rosia Montana, in conditiile in care BNR a anuntat ca rezerva de aur este, in prezent, la cote optime, reprezentantii societatii mixte nu isi fac probleme, sustinand ca, daca Banca Nationala nu va achizitiona aurul, exista posibilitatea vinderii acestuia sub forma de bijuterii. Mai mult, aurul poate fi chiar exportat, daca societatea va obtine licenta in acest sens de la Departamentul de Comert din cadrul MAE. Cea mai mare problema insa ramane cea a gospodariilor care trebuie stramutate pentru a putea fi exploatate zacamintele. Practic, 300 de familii vor trebui sa isi mute casele, bisericile si cimitirele, iar pentru aceasta, firma trebuie sa negocieze cu fiecare in parte. Daca tinerii s-au aratat mai receptivi, nu se poate spune acelasi lucru despre batrani, care nu sunt de acord sa-si mute gospodariile, chiar daca firma canadiana le va asigura alte locuinte. Mai mult, s-a ivit si problema mostenitorilor celor care concesionasera zacamintele aurifere in perioada interbelica. Un exemplu sunt mostenitorii lui Panfil Prada, care solicita inapoierea minelor aflate in concesiunea firmei canadiene. Reprezentantul societatii mixte, dl Nicolae Stanca, ne-a declarat ca, asa cum prevad legile romanesti, numai terenul apartine fostilor proprietari, zacamintele desoperite apartinand statului.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.