Home Economic-Financiar Guvernul nu i-a sedus pe investitorii straini

Guvernul nu i-a sedus pe investitorii straini

DISTRIBUIŢI

– Camera de Comert si Industrie a rupt ieri tacerea suspecta care se asternuse de la inceputul anului in jurul valorii investitiilor straine si a comunicat cifra de 38.578.753 dolari pentru lunile ianuarie si februarie

– Aceasta cifra este contestata de analistii economici, care spun ca metoda de calcul folosita de Camera de Comert nu este chiar cea mai buna

– Metodologia de calcul a investitiilor straine utilizata de Banca Nationala pare sa reflecte mai corect valoarea investitiilor pentru ca este cea utilizata si de FMI. BNR nu a comunicat insa nici o cifra

Dupa o tacere suspecta, de peste trei luni, Camera de Comert si Industrie a dat ieri, in sfarsit, publicitatii cifrele referitoare la investitiile straine realizate in lunile ianuarie si februarie.

Cumulata pe cele doua luni, valoarea capitalului social subscris de investitorii straini a fost de 38.578.753 dolari, -la care se adauga majorarea acestuia prin mentiuni, respectiv 154.298.227 echivalent USD, deci total 192.876.980 echivalent USD-, dupa cum se arata in comunicatul Camerei de Comert si Industrie a Romaniei si a Municipiului Bucuresti (CCIRMB). In aceeasi perioada, s-au produs reduceri de capital ca urmare a cesiunilor, radierilor si schimbarilor de sedii dintr-un judet in altul, care au totalizat 143.883.466 dolari.

In primele doua luni ale anului in curs au fost inmatriculate de catre Registrul Comertului aproximativ 1.500 de societati comerciale cu participare straina, 850 dintre acestea avandu-si sediul in Bucuresti.

Cifrele date ieri publicitatii sunt considerate insa -nerelevante- de catre analistul economic Ilie Serbanescu. -Cifrele furnizate de Camera de Comert n-au avut niciodata nici o relevanta-, ne-a declarat domnul Serbanescu. In opinia analistului economic, in primele doua luni ale acestui an -n-a investit nimeni nici un leu-, valoarea capitalului subscris reprezentand doar calcule contabile.

-Cifrele corecte vin de la Banca Nationala, care foloseste aceeasi metoda ca Fondul Monetar International-, a concluzionat Ilie Serbanescu.

O parere similara a exprimat si analistul economic Aurelian Dochia. -Registrul Comertului se bazeaza pe declaratiile investitorilor. Mai ales atunci cand este vorba de aport in natura la capitalul social, pot aparea diferente notabile intre valoarea reala si cea declarata-, ne-a spus domnul Dochia. Pe de alta parte, de multe ori aporturile de capital se evidentiaza contabil cu o luna intarziere fata de data efectiva la care s-au realizat.

In opinia sa, metoda Bancii Nationale este mult mai riguroasa, -pentru ca numara banii-, chiar daca aporturile in natura risca sa nu fie evidentiate.

In alta ordine de idei, suma de 38 milioane de dolari mentionata de CCIRMB ca aport de capital strain subscris in primele doua luni ale anului 2001 este considerata de domnul Dochia drept redusa, chiar daca -lunile ianuarie si februarie nu sunt cele mai bune la acest capitol-.

In ceea ce priveste suma de peste 150 milioane de dolari reprezentand majorari de capital, Aurelian Dochia spune ca ea nu reflecta nicidecum o crestere a investitiilor straine. In mod periodic, majoritatea societatilor comerciale cu capital strain procedeaza la majorari de capital prin reevaluari ale activelor existente sau prin capitalizarea unor venituri sau provizioane, deci este vorba de niste sume de bani pur scripturale.

Camera de Comert si Industrie a mai anuntat ieri ca se va trece la restructurarea datelor privind numarul societatilor comerciale si structura capitalului subscris, astfel incat sa se poata reflecta situatia investitiei straine in structura capitalului. In acest fel, se va putea asigura si compatibilitatea indicatorilor cu cei din anii precedenti.

Comisia Nationala pentru Statistica nu mai centralizeaza datele referitoare la investitiile straine. Institutia care ar trebui sa se ocupe de acest lucru – Ministerul Dezvoltarii si Prognozei – a anuntat ca in momentul de fata lucreaza la o noua metodologie de calcul.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.