Home Economic-Financiar Inca o restructurare haotica la Termoelectrica

Inca o restructurare haotica la Termoelectrica

DISTRIBUIŢI

Ministrul industriilor, continua sa uimeasca prin abilitatea cu care creeaza senzatia derularii unui proces real de restructurare a principalului producator de energie electrica si termica, societatea Termoelectrica, si mai ales prin promovarea unor -masuri- cu impact minim asupra performantelor economice inregistrate de aceasta societate. Dupa ce, la inceputul acestui an, Termoelectrica a parcurs o noua etapa de reorganizare, care a insemnat, de fapt, o noua grupare a capacitatilor existente si crearea mai multor unitati de producere, acum se trece la o alta etapa, aceea de externalizare a serviciilor de reparatii-intretinere.

De la cinci la douasprezece

Initial, ministrul industriei, Dan Ioan Popescu, a anuntat ca vor fi externalizate serviciile de intretinere reparatii si se vor crea cinci astfel de societati pentru fiecare filiala existenta in structura societatii Termoelectrica. -In urma discutiilor cu sindicatele, s-a mers pe ideea crearii a cinci societati de servicii pentru fiecare filiala in parte – asa cum s-a procedat si la Hidroelectrica -, si nu constituirea unei singure unitati pentru intretinere-reparatii, asa cum s-a facut la Transelectrica-, a explicat recent seful industriilor, precizand ca aceasta este o etapa preliminara privatizarii. Numai ca, intre timp, numarul acestor filiale a crescut la douasprezece.

Surse din sector ne-au declarat ca MIR va propune in viitoarea sedinta de guvern proiectul de act normativ ce prevede constituirea a 12 filiale de intretinere-reparatii, fiecare cu propriul ei Consiliu de Administratie. Astfel, se vor constitui filiale de intretinere-reparatii la societatile de producere Turceni, Rovinari, si Deva. De asemenea, pentru societatea Electrocentrale Bucuresti, vor fi constituite patru astfel de filiale, respectiv una pentru cele cinci centrale din Capitala, una la Constanta, a treia la Craiova si ultima la Ludus- Iernut. Alte cinci filiale de reparatii vor fi infiintate la fiecare din cele cinci centrale ramase in structura Termoelectrica: Braila, Borzesti, Doicesti, Galati si Paroseni. Conform HG 1524/2002, filialele trebuie sa se constituie, prin preluarea personalului, a activului si pasivului aferent activitatii de intretinere reparatii, pana la 31 martie.

Argumente bune in teorie

Ca si in cazul reorganizarii intr-o structura cu trei filiale – societati comerciale – Turceni, Rovinari, Bucuresti – la care actionar unic este Termoelectrica, si in cazul constiturii filialelor de servicii-reparatii argumentele invocate de oficialii MIR sunt aceleasi bine cunoscute sloganuri -crearea competitiei pe acest segment- sau -eficientizarea activitatii de reparatii si reducerea costurilor la nivelul Termoelectrica-. Argumente care au numai valoare teoretica, nu si practica, asa cum, de altfel, s-a dovedit si in cazul altei societati din sectorul energetic respectiv, Hidroelectrica, la nivelul careia au fost create, anul trecut, opt filiale de reparatii intretinere cu personalitate juridica. Reprezentantii Hidrolectrica au recunoscut ca masura nu a condus la diminuarea costurilor, la nivelul -societatii-mama- in conditiile in care filialele de servicii reparatii au incheiat cu Hidroelectrica contracte cu incredintare directa pe o perioada de doi ani. Cat despre argumentul crearii competitiei pe segmentul servicii-reparatii care sa determine costuri mai reduse, aceasta este iarasi pura teorie. Si asta pentru ca in aceasta activitate prioritara este rapiditatea cu care se fac interventiile ceea ce inseamna ca niciodata nu vei apela la filiala de reparatii Cluj daca ai nevoie de o interventie la un grup de la Portile de Fier. De altfel, constituirea celor opt filiale la nivelul Hidroelectrica s-a facut pe criterii regionale.

Sindicatele din sectorul termoenergetic contesta decizia de constituire a filialelor de reparatii, considerand ca nu este fundamentata economic. Un lucru este cert daca transferarea in subordinea autoritatilor locale a 18 centrale considerate ca fiind cele mai neperformante, nu a determinat reducerea costurilor si, implicit, a pretului de producator la nivelul Termoelectrica, in nici un caz acest lucru nu se va intampla prin externalizarea serviciilor de reparatii. Practica ultimilor doi ani ne-a invatat ca indiferent de reorganizarile anuntate, Termoelectrica are nevoie tot de 39 de dolari/MWh pentru a-si acoperi costurile.

POSTAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.