Acasă Economic-Financiar Încă o scumpire pentru împrumuturile în lei

Încă o scumpire pentru împrumuturile în lei

DISTRIBUIȚI

Așa cum au estimat majoritatea analiștilor, Banca Națională a României (BNR) a majorat, în cadrul ședinței de politică monetară de miercuri, rata dobânzii de politică monetară cu 0,5 puncte procentuale, la 9,5% pe an. Pe de altă parte, banca centrală a decis menținerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei și în valută ale instituțiilor de credit.
Practic, asistăm la cea de-a patra scumpire a creditului în monedă națională. Nivelul la care a ajuns dobânda de politică monetară demonstrează, printre rânduri, că estimările privind inflația anualizată au cam sărit de 8,5%!
Costurile suplimentare ale creditelor în monedă națională sunt pe cale să încline balanța pentru consumatori în direcția celor în valută, nedorită de BNR. Nici lăsarea cursului să urce către un 3,9-4 lei/euro nu este de acceptat pentru ocârmuitorii politicii monetare, întrucât derapajul inflaționist ar deveni aproape incontrolabil.
BNR va continua gestionarea fermă a lichidității de pe piața monetară prin intermediul operațiunilor de piață, se arată într-un comunicat al băncii centrale.
Instituția reiterează că va monitoriza îndeaproape evoluțiile indicatorilor macroeconomici și va evalua perspectivele acestora, astfel încât prin adecvarea instrumentelor politicii monetare să contracareze presiunile inflaționiste în vederea revenirii cât mai rapide, într-o manieră sustenabilă, a dezinflației pe traiectoria anunțată pe termen mediu, se mai spune în comunicat.
După primele două luni din acest an, rata inflației s-a situat la 1,57%, în timp ce inflația anuală a urcat la aproape 8%. Ținta de inflație a BNR pentru acest an este de 3,8% plus/minus un punct procentual, iar pentru 2009, de 3,5%, cu același interval de variație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.