-Reducerea inflatiei trebuie sa fie un obiectiv major pentru actualul Guvern. Chiar daca nu se va reusi atingerea nivelului de 25% in acest an, este necesara o reducere drastica fata de nivelul imens de anul trecut, de peste 40%-, a declarat presedintele Romaniei, Ion Iliescu, in deschiderea celei de-a patra Mese Rotunde a Guvernului, organizata de revista -The Economist-. Rugat sa comenteze declaratia presedintelui tarii, care nu exclude posibilitatea ca inflatia sa depaseasca nivelul de 25% in 2001, ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, nu a precizat decat ca -trebuie sa reducem inflatia pana la 25% cu orice pret-.
Alaturi de reducerea inflatiei, presedintele Iliescu a amintit si alte tendinte pozitive ale economiei romanesti, care ar trebui sa determine oamenii de afaceri straini sa nu mai considere investitiile in Romania ca pe un act de curaj, ci ca pe un act de intelepciune. Printre acestea: diminuarea deficitului bugetar la 3% din PIB si continuarea cresterii economice incepute anul trecut, carora li se adauga faptul ca Romania este un factor de stabilitate intr-o zona afectata de conflicte, precum si argumentul stabilitatii politice actuale a societatii romanesti.
In cadrul aceluiasi eveniment, presedintele Ion Iliescu a luat apararea facilitatilor fiscale pentru investitorii straini. -Normal ar fi ca, prin performantele sale si prin profitabilitate, economia romaneasca sa atraga investitiile straine, fara sa mai fie nevoie de alte stimulente de natura fiscala sau legala, generatoare de privilegii, inegalitati de tratament, birocratie sau coruptie. Din motive diverse, Romania nu se afla inca in aceasta situatie. Pe de alta parte, intre statele din zona noastra exista deja o competitie pentru atragerea de investitii straine, iar facilitatile fiscale sunt o arma puternica in aceasta competitie-, a declarat presedintele tarii. Iliescu a mentionat efectele negative ale suspendarii facilitatilor in perioada 1997-2000: -investitii straine de 232 milioane de dolari in anul 2000, spre exemplu, reprezinta un nivel ridicol. Ne place sau nu ne place, trebuie sa facem ceva pentru a schimba aceasta stare de lucruri. Cu atat mai mult cu cat alternativa la facilitati fiscale pentru investitori este dumpingul social, care se afla in spatele cresterii surprinzatoare a exporturilor romanesti din anul trecut-.
Intrebat de oamenii de afaceri cum vede rolul bancilor straine in depasirea problemelor tranzitiei, presedintele Iliescu a subliniat faptul ca actualul Guvern doreste sa amplifice rolul capitalului strain. Potrivit afirmatiilor sale, bancile straine prezente in Romania joaca un rol foarte important in sistemul bancar autohton. -De la patru banci, cate existau in fosta economie planificata, am ajuns la 40, din care majoritatea sunt cu capital strain si doar una – BCR – mai este de stat-, a conchis Ion Iliescu.
Acasă Economic-Financiar Ion Iliescu nu exclude posibilitatea ca inflatia sa depaseasca 25% in acest...