Acasă Economic-Financiar Isărescu: Populismul te aruncă în urmă cu 2 – 3 ani

Isărescu: Populismul te aruncă în urmă cu 2 – 3 ani

DISTRIBUIȚI

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a avertizat din nou clasa politică de pericolele care pândesc echilibrele economice, mult prea încercate în ultima perioadă. "Văd pericolele populismului, văd pericolul unor greșeli de politică economică majoră. Iar o greșeală de politică economică majoră, de exemplu în domeniul politicii fiscale, te aruncă în urmă cu 2 – 3 ani (n.r.: aluzie clară la nenumăratele pomeni electorale cu care liberalul Vosganian aruncă în stânga și în dreapta, pentru ca apoi să amenințe că nu-i place să fie avertizat de către bancherul central). De multe ori, administrarea crizelor este mai ușoară decât administrarea succesului", a afirmat șeful băncii centrale.
Guvernatorul a atras atenția și asupra faptului că autoritățile de la București vor continua să fie contributor net la bugetul UE dacă România nu își îmbunătățește procesul de accesare a fondurilor europene. Iar accesarea fondurilor europene este în prezent cea mai importantă problemă a României.
"Acești bani nu ne sunt dați, ei trebuie să fie accesați, acești bani nu sunt parașutați și, în plus, accesarea acestor bani, de multe ori, ajunge la paradox. Zonele cele mai nevoiașe, cele care au mai multă nevoie de asemenea bani, pot să acceseze cu mult mai multă dificultate asemenea sursă. În 2007, am avut alocate două miliarde de euro, am accesat 440 de milioane de euro, un singur domeniu a avut un grad de accesare de 100%, și anume Fondul European pentru Pescuit. Datorită gradului scăzut de acces, cât am plătit anul trecut, am fost contributori neți.
În ceea ce privește costul finanțării, șeful băncii centrale este optimist, considerând că decalajul dintre dobânzile practicate de băncile românești și de cele din UE se va reduce în următorii 2 – 3 ani, astfel încât diferențele nu vor mai fi semnificative. El nu vede până în momentul adoptării euro lipsa vreunui ingredient care să facă posibilă în România asigurarea unei creșteri economice între 5 și 6%.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.