Acasă Economic-Financiar Laptele de capra este biletul agriculturii catre piata UE

Laptele de capra este biletul agriculturii catre piata UE

DISTRIBUIȚI

Romania poate exploata bresele existente pe piata europeana exportand produse organice si ecologice sau produse aproape disparute din UE, cum ar fi laptele de capra, bivolita sau oaie, ori plante tehnice. Valeriu Steriu, secretar de stat in Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor (MAAP), a declarat ieri, la cea de-a doua editie a Forumului Sud-Est European de Agricultura, care se desfasoara in acesta perioada la Cluj-Napoca, ca Ministerul Agriculturii a alocat 225 miliarde de lei pentru promovarea exportului romanesc de produse agricole in 2003.

La randul sau, Vasile Puscas, negociatorul sef al Romaniei cu Uniunea Europeana, a declarat ca este esential ca tara noastra -sa gaseasca nisele prin care se poate impune pe piata agrara europeana-, pentru a nu deveni doar o piata de desfacere in momentul aderarii. Conform acestuia, restructurarea pietei agricole, realizarea unei oferte competitive de produse si stabilirea domeniilor favorabile reprezinta prioritatile politicii agrare romanesti in vedera integrarii.

Daca se va urma aceasta reteta, intrarea Romaniei pe piata agrara a UE va insemna o intarire a acestui domeniu si o sansa sporita pentru dezvoltarea comertului si a pietei muncii, a mai spus Puscas.

Cu legislatia stam bine

In general, legislatia romaneasca in domeniul agriculturii se afla intr-un stadiu destul de avansat de adaptare la normele Uniunii Europene. Exista totusi anumite probleme in privinta alinierii la standardele sanitar-veterinare si fitosanitare. La randul sau, dezvoltarea rurala reprezinta o alta prioritate, pentru ca va fi pilonul de baza al politicii agrare comune.

Forumul Sud-Est European de Agricultura este organizat de MAAP si de Agentia Germana pentru Cooperare Tehnica si reuneste reprezentanti ai ministerelor de resort din Albania, Austria, Bulgaria, Serbia, Germania si ai societatilor cu activitati in domeniul agricol.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

DISCLAIMER
Atentie! Postati pe propria raspundere!
Inainte de a posta, cititi regulamentul.